Darbą naujasis parlamentas pradėjo istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje. Pirmajam posėdžiui pirmininkauja vyriausias pagal amžių išrinktas parlamentaras – „Tvarkos ir teisingumo“ narys 75 metų Juozas Imbrasas.

Pirmąjį posėdį Seimo nariai pradėjo giedodami Lietuvos himną.

„Vadovaudamiesi valstybės, jos piliečių interesais ir savo sąžine privalome ir toliau nenuilstamai dirbti“, – sveikindamas visus susirinkusius sakė J. Imbrasas.

Anot politiko, žmonės laukia realių sprendimų ir darbų, kurie sudarytų galimybes piliečiams patiems kurti savo gerovę ir ateitį tėvynėje, o ne užsienyje.

„Tai ne tik politinė atsakomybė, bet ir dorovinis įsipareigojimas – savo darbais kelti tautą“, – aiškino J. Imbrasas.

Į pirmąjį posėdį pakviesti: Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir kiti Vyriausybės nariai, Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Prezidentai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės Akto signatarai, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai, Lietuvos Respublikoje akredituoti užsienio valstybių ambasadoriai, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas, 2012–2016 metų kadencijos Seimo nariai, Europos Parlamento nariai, Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, Lietuvos kariuomenės vadas, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjai, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas, religinių konfesijų atstovai, Vyriausiosios rinkimų komisijos nariai, Seimui atskaitingų institucijų ir savivaldybių vadovai, Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovas, tautinių bendrijų atstovai, aukštųjų mokyklų rektoriai ir kiti garbingi svečiai.

D. Grybauskaitė: jaudinuosi ne mažiau nei Jūs

„Jaudinuosi ne mažiau nei Jūs. Ypač tie, kuriems tai pirmoji pamoka, pirmoji diena“, – sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jos teigimu, tai, kad Seime yra net daugiau 80 naujų narių reiškia, kad rinkėjai nusprendė matyti atsinaujinusią politiką.

„Netrukus kiekvienas tarsite priesaikos žodžius, kuriuos šiandien girdės visa Lietuva, kiekvienas rinkėjas. Ta akimirka, nuo kurios prasideda neeilinė tarnystė tėvynei. Jūsų rankose – ne tik pasitikėjimo mandatas, bet ir didžiulė galimybė“, – teigė prezidentė.

Ji tikisi, kad šis Seimas turi galimybių padėti pamatą kokybiškam naujam valstybės raidos etapui ir užtikrinti, kad žmonėms bus gera Lietuvoje.

„Šalies žmonės tikisi didesnio socialinio saugumo, teisingesnės ir tolygiau besivystančios Lietuvos“, – sakė prezidentė.

„Jūs galite prisidėti prie politinės sistemos virsmo – iš uždaros ir vis dar nomenklatūrinės į skaidrų, atvirą ir žmonėms atstovaujantį modernų parlamentarizmą. Tai Jūsų rankose. Pragaištingai gilėjantis atotrūkis tarp valdžios ir žmogaus, neteisybės ir atskirties jausmas, politinės valios stoka, nuvertintas sąžiningas darbas nutolino geresnį gyvenimą mūsų žmonėms“, – sakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, tūkstančiams Lietuvos piliečių būtent naujasis Seimas tapo nauja viltimi.

„Jie rinkosi tikėdami, kad politinė elgsena pasikeis. Supratimas pakeis abejingumą. Atsakomybė pakeis savanaudiškumą, o profesionalumas – neišmanymą. Neveiklumą pakeis ryžtinga politika“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji pastebėjo, kad daugiau nei pusė Seimo – nauji veidai, iš jų net 40 atėjo iš savivaldybių. Prezidentė kreipėsi į juos.

„Gerai žinodami savo krašto rūpesčius ir jausdami, kuo gyvena visa Lietuva. Linkiu Jums neprarasti šio ryšio. Tai didžiausia atrama ir pastiprinimas siekiant pozityvių pokyčių. Kiekvienas, tikiuosi, sugebėsite atrasti sau tinkamą ir Jūsų rinkėjų rūpesčius labiausiai atliepiantį darbą. Svarbiausia, kad žmonių viltis netaptų nusivylimu“, – aiškino šalies vadovė, linkėdama sklandžios pradžios, tvirtų apsisprendimų ir susitelkimo.

Z. Vaigauskas: tai gera pradžia

Tuo metu Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas linkėjo naujai išrinktiems Seimo nariams tvirtybės ir išminties.

„Mes neturime nė vieno prašymo atsisakyti Seimo nario įgaliojimo ir neduodi priesaikos. Mano supratimu, tai gera pradžia, nes rodo, kad neturime kandidatų, kurie kandidatuoja norėdami paremti partijas“, – sakė Z. Vaigauskas.

Dievo vardu neprisiekė ir vienas iš „valstiečių“

Seimo nario priesaikos tekstas skamba taip:

„Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą, prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!”

Pastarasis sakinys parlamentarams nėra privalomas, tačiau kone absoliuti dauguma laikosi tradicijos ir priesaiką sako iki paskutinio žodžio.

Lietuvos liberalų sąjūdžio narys Eugenijus Gentvilas Dievo vardu neprisiekė.

Dievo pagalbos atliekant Seimo nario pareigas neprašė ir jo sūnus Simonas Gentvilas.

Dievo vardu neprisiekė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į finansų ministrus Stasys Jakeliūnas.

Dievo vardu neprisiekė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos narė Irina Rozova.

Pagalbos Dievo neprašė ir socialdemokratas Algirdas Sysas.

Frazės „Tepadeda man Dievas“ nesakė ir Lietuvos liberalų sąjūdžio narys Gintaras Vaičekauskas.

Seime – net 82 nauji veidai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) naujajame Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, tačiau jų frakcijoje, planuojama, bus 59 nariai. Koalicija su šia partija sudarę socialdemokratai gavo 17 mandatų, bet prie jų prisijungė ir dar du Darbo partijos atstovai.

Konservatoriai rinkimuose laimėjo 31 mandatą, Liberalų sąjūdis turės 14 atstovų parlamente. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Iš viso naujajame Seime bus 82 nauji veidai, 5 jų į parlamentą grįžta po pertraukos. Į Seimą perrinkti 59 parlamentarai.

Pirma – priesaika

Pirmojo posėdžio metu Seimo nariai visų pirma prisiekia. Po priesaikos parlamentarai pradės vykdyti funkcijas bei įgaus Seimo narių teises ir pareigas.

Pagal Konstituciją, pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų. Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Seimo narys už balsavimus ar kalbas Seime negali būti persekiojamas. Tačiau už asmens įžeidimą ar šmeižtą jis gali būti traukiamas atsakomybėn bendrąja tvarka.

Rinkimus laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga premjeru skirti siūlo rinkimų sąrašo lyderį Saulių Skvernelį, Seimo pirmininku – Viktorą Pranckietį, pirmąja vicepirmininke – Rimą Baškienę.