Kiekvieną savaitgalį skirtingose sostinės gatvėse išsirikiuoja iki 8 automobilių policijos kordonas. Sostinės kelių policija neblaiviems vairuotojams neleidžia atsipalaiduoti pastaruosius dvejus metus. „Dvejus metus įtemptai naudojame tokią praktiką [kai stabdomi automobiliai ir tikrinamas vairuotojų blaivumas]. Kiek tik leidžia galimybės, dirbame, kad gatvėse neliktų neblaivių vairuotojų“, – portalui LRT.lt sako Vilniaus apskrities policijos Kelių patrulių rinktinės vadas J. Davidonis.

Pareigūnas pasakoja, kad griebtis reidų nuspręsta dėl daugybės neblaivių vairuotojų ir eismo įvykiuose nukentėjusių asmenų.

Ilgalaikis darbas davė rezultatų – per pastaruosius metus gatvėse sulaikoma gerokai mažiau neblaivių vairuotojų. J. Davidonis skaičiuoja, kad anksčiau sostinėje per reidą būdavo sulaikoma 10 ir daugiau „stikliuko mėgėjų“, tuo metu dabar laimę pasiekti namus išgėręs mėgina vos vienas kitas.

„Kai tik pradėjome rengti pirmuosius reidus naktį, sulaikydavome nemažai neblaivių piliečių. Dabar vairuojančių išgėrus yra gerokai mažiau, be to, įpučiama ir mažiau promilių. Dabar įkliūva vairuotojai, kurie įpučia 0,5 promilės ar mažiau. Jie išgeria vieną bokalą ar taurelę ir galvoja, kad neįklius arba neįpūs, tačiau neretai vis tiek tenka atsakyti“, – LRT.lt kalbėjo J. Davidonis.

Pareigūno pasiteiravus, kiek ilgai dar ketina rengti reidus, jei situacija keliuose stipriai pagerėjo, J. Davidonis atsakė: „Nežinau, kiek mes juos rengsime. Kol kas nesame užsibrėžę. Galbūt tol, kol bus daugiau sąmoningumo ir bus suprasta, kad neblaiviems pigiau važiuoti taksi arba į baliuką geriau eiti pėsčiomis. Kiek galime tęsti reidus? Galbūt tol, kol bent pusmetį nepagausime girtų vairuotojų, arba tol, kol leis pajėgos.“

Išdrąsėjo važiuoti išgėrę dieną?

Paskutiniai įvykiai byloja, kad kai kurių vairuotojų nuo alkoholio neatbaido nei darbo, nei šventinės dienos. Per Vėlines vienoje judriausių Vilniaus miesto gatvių kelių policijos pareigūnai statė greitį ribojančius ženklus. Jau visai netrukus daugeliui šį kelią pasirinkusių vairuotojų teko pūsti į alkoholio matuoklį. „Gal tikrai netikėtas reidas tokią dieną“, – sutiko Kelių patrulių rinktinės vadas. Tačiau ir šiuo rimties metu vairuotojai neatsisakė taurelės.

Vienas pirmųjų stabdomų žmonių – motorolerio vairuotojas. Pūsti į alkotesterį vyrui pavyko tik iš ketvirto karto. Alkotesteris parodė 1,3 promilės. Pričiuptas vairuotojas bandė prisiminti savo gimtadienio gėrimų meniu.

Surašant protokolą paaiškėjo, kad jis jau anksčiau buvo įkliuvęs neblaivus ir dalyvavo eismo įvykyje. Gręsiančios sankcijos – bauda nuo 1150 iki 1448 eurų arba administracinis areštas.

„Šis reidas mus šokiravo. Apskritai nenorėjome kištis ir trukdyti eismo per Vėlines, tačiau rezultatai, kuriuos pamatėme per 50 minučių, pribloškė – per naktį tiek girtų nesulaikome. Pasiekėme, kad naktimis girti nevažinėtų, tai gal dienomis vairuotojai tapo drąsesni važiuoti išgėrę? Ši diena parodė, kad girtų nesumažėjo, jų yra“, – LRT.lt pasakojo J. Davidonis.

Per nepilną valandą Vėlinių reido metu buvo pagauti 4 neblaivūs vairuotojai.

Bijo ne tik pareigūnų, bet ir žurnalistų dėmesio?

Tuo metu žurnalo „Keturi ratai“ vyriausiasis redaktorius V. Valiukevičius sako, kad jam yra tekę pabuvoti abiejose barikadų pusėse – jis yra dirbęs kartu su pareigūnais, taip pat buvęs sustabdytas reido metu.

„Teko patekti į reidą ir kaip vairuotojui, ir kaip keleiviui. Iš tiesų šaunuoliai policininkai, kurie rengia reidus, jie tikrai palaiko vairuotojų budrumą ir įspėja, kad nereikia to papildomo bokalo ar taurelės. Bet girtus vairuotojus ne mažiau, nei policininkai, baugina žurnalistai – mūsų kolegos, kurie taip pat dirba tų reidų metu. Būtent mūsų kolegų jie bijo labiau nei pareigūnų. Baudą sumokėsi, bet bus didelė gėda, jei girtas pateksi į televiziją arba naujienų portalus. Jei esi išgėręs ir vairuoji, į tave atsisuks 10 kamerų“, – LRT.lt komentavo V. Valiukevičius.

Žurnalisto teigimu, ilgainiui vairuotojai pripras prie tokios prevencijos – taip, kaip kažkada susitaikė su mintimi, jog nebegalima rūkyti kavinėse ir kitose vietose.

„Prisiminkime, kaip buvo prieš dešimtmetį, kai rūkėme lėktuvuose, kavinėse ir kitur. Dabar net neįsivaizduojame, kad taip galėtų būti. Kažkada panaši visuomenės reakcija galbūt bus ir dėl alkoholio vartojimo ir vairavimo“, – tikisi V. Valiukevičius.

Vilniaus apskrities policijos Kelių patrulių rinktinės vadas J. Davidonis sako, kad nuo noro sėsti prie vairo išgėrusiems atgraso ir baudos. „Anksčiau už vairavimą išgėrus būdavo skiriama tik bauda arba teisių atėmimas, o dabar – ir administracinis areštas, automobilio konfiskacija. Griežtos baudos taip pat duoda rezultatų. Be to, atsižvelgiama į pasikartojimus – jei tris kartus nusižengi, teises gali prarasti ir 10-čiai metų. Taigi sankcijos yra pakankamai griežtos“, – teigia J. Davidonis.