TS – LKD vykdomosios sekretorės, į Seimą išrinktos Monikos Navickienės pasirašytas raštas TS – LKD Lazdijų skyriaus laikinajam pirmininkui, Lazdijų rajono savivaldybės vicemerui Gintautui Salatkai išsiųstas dar prieš praėjusių Seimo rinkimų pirmojo turo balsavimą, rugsėjo pabaigoje.
Tačiau Lazdijų konservatoriai iki šiol nesiėmė jokių žingsnių ir tokį partijos vadovybės nurodymą vadina spaudimu.

Narystė suspenduota po pirkimų skandalo

Ilgamečio TS – LKD Lazdijų skyriaus pirmininko, Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio narystė partijoje sustabdyta šių metų gegužės 3 dieną - po to, kai kilo skandalas dėl viešųjų pirkimų.

Tai padaryta TS - LKD partijos Priežiūros komiteto sprendimu.

Tuomet nustatyta, kad Lazdijų rajono savivaldybės biudžetinė įstaiga Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka už didesnę nei rinkos kaina iš bendrovės „Dzūkų žinios“ įsigijo plazminį televizorių.
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) vėliau nustatė ir dar du atvejus, kai pati Lazdijų rajono savivaldybės administracija iš „Dzūkų žinių“ pirko popierių bei kanceliarines prekes.

Konstatuota, kad abiem atvejais buvo pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai ir minėtos sutartys buvo įpareigotos nutraukti.

Tą Lazdijų rajono savivaldybės administracija padarė.

Tačiau nepaisant to, neseniai VPT surašė administracinės teisės pažeidimų protokolus aštuoniems Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojams ir septyniems iš jų skyrė administracines baudas už viešųjų pirkimų taisyklių pažeidimus.

UAB „Dzūkų žinios“ pagrindinis akcijų paketas ilgą laiką priklausė pačiam Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui.

Kilus skandalui dėl viešųjų pirkimų, A. Margelis nurodė, kad turėtas akcijas padovanojo vienos Lazdijų mokyklos sargui Albinui Rėkui.

UAB „Dzūkų žinios“ vadovauja A. Margelio žentas Darius Brindza, bendrovės vadybininke dirba A. Margelio dukra Rūta Margelytė – Brindzienė.

Nurodė išsirinkti naują pirmininką

„Pažymėtina, kad TS – LKD sekretoriatas iki šiol iš TS – LKD Lazdijų skyriaus tarybos nėra gavęs jokių žinių dėl planų organizuoti visuotinį skyriaus narių susirinkimą, kuriame būtų sprendžiamas naujo pirmininko rinkimų klausimas. Atsižvelgdami į tai bei siekdami užtikrinti sklandžią ir efektyvią skyriaus veiklą, prašome TS – LKD Lazdijų skyriaus tarybos nedelsiant priimti sprendimą dėl visuotinio susirinkimo sušaukimo ir apie tai informuoti TS – LKD sekretoriatą“, - rašoma TS – LKD Lazdijų skyriaus tarybos nariams skirtame rašte.

Jį pasirašė konservatorių partijos vykdomoji sekretorė, į Seimą išrinkta Monika Navickienė.

Rašte taip pat priekaištaujama Lazdijų skyriaus partiečiams dėl „reikšmingai pasyvios veiklos“. Esą po A. Margelio narystės sustabdymo, skyriaus delegatai nedalyvavo birželį vykusiame partijos suvažiavime, taip pat lazdijiečių nesulaukta ir kasmetiniame partijos sąskrydyje, o partijos Lazdijų skyriaus pirmininko pirmasis pavaduotojas G. Salatka, laikinai vadovaujantis skyriui, nė karto nedalyvavo TS – LKD tarybos posėdžiuose.

DELFI kalbintas laikinai TS – LKD Lazdijų skyriui vadovaujantis pirmasis pirmininko pavaduotojas G. Salatka neslėpė, kad toks nurodymas iš partijos vadovybės gautas, tačiau teigė „kol kas jokių žingsnių nedaręs“.

Tokį laišką konservatorius vadino spaudimu ir partijos įstatų pažeidimu.

„Partijos įstatų 76 straipsnis numato, kad būtent skyriaus taryba sprendžia skyriaus reikalus. Toks nurodymas ar raginimas daryti kažką, kam skyriaus taryba nemano esant būtinybės, yra perteklinis, ir mes tai traktuojame kaip tam tikrą spaudimą“, - sakė G. Salatka.

Pasak konservatoriaus, partijos Lazdijų skyriaus veikla nėra nutrūkusi, tą parodė ir rinkimų į Seimą rezultatai, o „klausimą dėl pirmininko turi spręsti tie, kas jį suspendavo“.

Vadovybę kaltina silpninant partijos veiklą

„Kodėl turėtų būti renkamas naujas pirmininkas? O kodėl ne į pareigas sugrąžintas A. Margelis? Partijos Priežiūros komiteto sprendime dėl A. Margelio narystės suspendavimo rašoma, kad narystė suspenduojama iki atitinkamos tarnybos ir institucijos išsiaiškins minėtus klausimus dėl viešųjų pirkimų. Tai šiandien dienai galiu pasakyti, kad Viešųjų pirkimų tarnyba savo tyrimą baigė, Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimo nepradėjo neradusi nusikaltimo sudėties, o Vyriausioji tarnybinės etikos komisija A. Margelį išteisino, nepadarius pažeidimų“, - sakė G. Salatka.

Anot politiko, „vyksta vidinės partijos kovos, kurios silpnina visą partiją“, ir dėl to esą jaučiamas visų partijos skyriaus narių apatiškumas partinėje veikloje.
Šaltiniai TS – LKD vadovybėje teigia, esą partijoje baiminamasi, kad toliau nesprendžiant klausimo dėl A. Margelio, pastarasis, turėdamas absoliučią įtaką partijos skyriaus nariams, gali trenkti durimis ir išsivesti didžiąją dalį partijos skyriaus.

Apie šešis šimtus narių turintis TS - LKD Lazdijų skyrius yra vienas skaitlingiausių partijos skyrių šalyje. Ne paslaptis, kad skyriaus nariai laikosi vadinamosios krikdemiškosios linijos partijoje, kurią atstovauja tokie politikai kaip Žygimantas Pavilionis, Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas.
Šis partijos sparnas konfrontuoja su naujojo TS – LKD pirmininko Gabrieliaus Landsbergio atstovaujamais vadinamais moderniaisiais konservatoriais.

Partijos Priežiūros komitetui vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas yra laikomas G. Landsbergio stovyklos partijoje šalininku.

G. Landsbergis: spręsti turi pats A. Margelis arba Priežiūros komitetas

„Suprantu, kad eina kalba apie eilinį laišką skyriui, kuriame prašoma patikslinti skyriaus veiklos organizavimo momentus. Nieko išskirtinio. Vidinių susirašinėjimų neviešiname ir neaptarinėjame“, - paprašius pakomentuoti TS – LKD sekretoriato siųstą raštą Lazdijų skyriaus tarybai, atsakė M. Navickienės pavaduotoja partijoje, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Paulė Kuzmickienė.

Pats partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, esą žingsnių dėl tolesnės narystės partijoje privalo imtis pats A. Margelis arba sprendimą sustabdyti narystę partijoje priėmęs TS – LKD partijos Priežiūros komitetas.

Gabrielius Landsbergis

„Nei Landsbergis, nei kas kitas tokio sprendimo nepriims. Tai, visų pirma, paties A. Margelio ir skyriaus (Lazdijų) reikalas. Jeigu iš jų nebus daromi (sprendimai), tuomet tokia teisė pagal partijos veiklos įstatus suteikta Priežiūros komitetui“, - sakė G. Landsbergis.

Politikas teigė neturintis žinių, ar Priežiūros komitetas artimiausiu laiku planuoja svarstyti klausimą dėl A. Margelio narystės partijoje atstatymo.

A. Margelis: posto nesilaikau, turiu ir kitų pasiūlymų

Pats Artūras Margelis, kalbėdamas su DELFI, neslėpė esąs susipažinęs su gauto rašto turiniu, tačiau dėl to jokių žingsnių nei partijos skyriaus nariams, nei tarybai nedaręs.
„Man pasakė, kad toks raštas yra. Kaip aš jį vertinu? Jei imčiau į galvą viską, ką kas rašo ar sako, tai gal jau seniai numiręs būčiau“, - teigė Lazdijų rajono savivaldybės meras.

A.Margelis tikino, kad jei bus priimtas sprendimas ir išrinktas naujas pirmininkas, jis tokio sprendimo neginčysiąs.

„Posto nesilaikau – jei pasakys, kad nereikalingas, tai išeisiu. Juolab, kad turiu ir kitų pasiūlymų. Tačiau tokie raštai tik rodo, kad partijoje nesugebama objektyviai vertinti skyrių indėlio į partijos veiklą. Generolams reikia kareivių, kurie garbintų generolus, tačiau nesuvokiama, kad be kareivių generolai galės vadovauti tik patiems sau“, - teigė A. Margelis.

Paprašius patikslinti, ar tie pasiūlymai susiję su perėjimu į kitą politinę partiją ir kokią, politikas to nenorėjo atskleisti: „Tai tų pasiūlymų yra ne vienas, jų buvo ir anksčiau, ir dabar. Dar anksti apie tai kalbėti“.

Šaltiniai TS – LKD vadovybėje teigia, esą partijoje baiminamasi, kad toliau nesprendžiant klausimo dėl A. Margelio, pastarasis, turėdamas absoliučią įtaką partijos skyriaus nariams, gali trenkti durimis ir išsivesti didžiąją dalį partijos skyriaus.

Taip jau yra nutikę socialdemokratams, kai vadinamojo Vijūnėlės skandalo įkarštyje partijai pasiūlius laikinai suspenduoti tuometinio LSDP partijos pirmininko pavaduotojo ir Druskininkų skyriaus pirmininko, Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko narystę partijoje, įsižeidęs politikas trenkė partijos durimis, paskui save išsivesdamas visą Druskininkų socialdemokratų skyrių.