ES šalių kariuomenių vadai aptars globalią ES užsienio ir saugumo politikos strategiją, ES ir NATO karinį bendradarbiavimą pajėgumų vystymo klausimais, ES karines operacijas ir misijas, bendradarbiavimą Vakarų Balkanų klausimu, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kalbant apie ES karines operacijas ir misijas, nemažai dėmesio bus skiriama šiuo metu ES vykdomoms jūrinėms operacijoms: kovai su nelegalia migracija Viduržemio jūroje skirtai operacijai „Sophia“ ir kovai su piratavimu Indijos vandenyne skirtai operacijai „Atalanta“. Taip pat bus diskutuojama apie naują ES tarptautinių ginkluotųjų pajėgų operacijos „Althea“ Bosnijoje ir Hercegovinoje mandatą, ES mokymo misijos Malyje evoliuciją ir bendradarbiavimą su šalimis partnerėmis – Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Gruzija, Juodkalnija, Mianmaru ir Serbija.

Šiuo metu šeši Lietuvos kariai dalyvauja trijose ES karinėse operacijose - mokymo misijoje Malyje, jūrų operacijose „Atalanta“ ir „Sophia“.

ES karinis komitetas yra aukščiausia Bendrijos karinė institucija, kurią sudaro ES šalių kariuomenių vadai. Nuo 2001 metų veikiantis komitetas vadovauja visai ES karinei veiklai.