Šeštadienį „Lietuvos rytas“ rašo, kad per keletą metų greta „Vilniaus vartų“ turėtų atsirasti maždaug 10-15 kreivai stovinčių juodų granitinių kubų, ant kurių metalinės lentelės skelbs herojų vardus. Taip bus pagerbti žmonės, kurie, projekto sumanytojų nuomone, kūrė modernią ir pasaulietišką Lietuvos valstybę.

Kol kas labiausiai nusipelniusių sąraše – diplomatas ir kompozitorius Mykolas Kleopas Oginskis, istorikas, rašytojas Simonas Daukantas, archeologė ir antropologė Marija Gimbutienė, tenisininkas Vytautas Gerulaitis, rašytoja ir diplomatė Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, menininkas Jurgis Mačiūnas, teisininkas, Nepriklausomybės Akto signataras Jonas Vileišis, geografas ir keliautojas Kazys Pakštas, pasaulio sunkaus svorio bokso čempionas Juozas Žukauskas.

Visi kubai bus statomi už privačių rėmėjų pinigus.

„Nerengsime jokių apklausų, kas kam patinka ar nepatinka. Demokratija mene veda į sumaištį, dėl to kyla tik begalinės diskusijos: Žvėryno bendruomenei patinka vieni, buvusiems Seimo nariams – kiti. Nebus skaičiavimų, kas surinks dešimt balų ir galės būti Herojų alėjoje. Savo pamąstymus teikti galima, bet spręsime mes patys“, – aiškino alėjos iniciatorius fotomenininkas Saulius Paukštys.