Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, beveik pusė - 19 naujų tarybos narių savivaldybėse sudarys politikai iš rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), po keturis naujus tarybų narius vietoje į Seimą išrinktų kolegų deleguos Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos liberalų sąjūdis. Savo vietas kolegoms Vilniaus savivaldybės taryboje užleis į Seimą dirbti išeinantys du „tvarkiečiai“ - Juozas Imbrasas ir Rimas Andrikis, po du naujus narius tarybose deleguos socialdemokratai, „Vieningo kauno“ atstovai, vienas „darbietis“, po kelis rinkimų komitetų atstovus.

Vicemero postą Vilniaus rajono taryboje jau paliko po pirmojo rinkimų į Seimą išrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Česlavas Olševskis, jį pakeitė ir jau darbą pradėjo buvęs savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Komarovskis - pastarasis politikas buvo išrinktas į tarybą 2015-aisiais, bet dėl pareigų administracijoje nesuderinamumo mandato buvo atsisakęs. Dar trys savivaldybės taip pat turės apsispręsti dėl naujų merų pavaduotojų: į Seimą išrinkti Ignalinos rajono vicemeras Gintautas Kindurys, Šiaulių miesto vicemeras Stasys Tumėnas bei Tauragės rajono mero pavaduotoja Aušrinė Norkienė. Visi trys politikai priklauso LVŽS.

VRK jau tikrai žino, kad vieną į Seimą išrinktą tarybos narį pakeis jo sutuoktinė. Tai - Kauno verslininkas, komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ vadovas Kęstutis Pūkas, kurio žmona Lina Pūkienė patvirtino sutiksianti dirbti Kauno miesto savivaldybėje vietoje vyro. Komisijos duomenimis, bent du savivaldos rinkimų sąrašuose buvę potencialūs kandidatai į savivaldybes jau mirę, tad tarybos narių mandatas bus siūlomas po jų sąraše einantiems asmenims.

Šiuo metu VRK dar tikrina, ar politikai, einantys savivaldybių statybų sąrašuose po išrinktųjų Seimo narių, gali ir nori užimti šias pareigas.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas numato, kad tarybos nario įgaliojimai nutrūksta, jei jis išrenkamas Seimo nariu.

VRK ketino tvirtinti naujus Seimo narius jau ateinantį sekmadienį, tačiau buvo gauti kelių tarybų narių, vicemerų prašymai atidėti šį sprendimą iki pirmojo Seimo posėdžio išvakarių, kad politikai dar bent kelias savaites galėtų dalyvauti savivaldybių tarybų posėdžiuose, užsitikrinti socialines garantijas.

Seimo rinkimuose daugiausia vietų iškovojo LVŽS – jie turės 56 mandatus. TS-LKD turės 31 vietą naujajame Seime, socialdemokratai - 17, liberalai - 14, Po 8 - LLRA-KŠS bei „Tvarka ir teisingumas“, dar vienas „tvarkietis“ laimėjo rinkimus išsikėlęs pats. Po vieną mandatą iškovojo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“.