Jau ir dabar aišku, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bus viena didžiausių frakcijų Seime, tačiau ar to pakaks formuoti valdančiąją koaliciją – neaišku.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra aiškiai apsibrėžęs, kad koaliciją būtų galima sudaryti iš konservatorių, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Liberalų sąjūdžio.

Jis atmetė galimybę koaliciją formuoti su socialdemokratais ar Lenkų rinkimų akcija, jau nekalbant apie „Tvarką ir teisingumą“.

Tačiau tarp pirmo ir antro turo kilo bėdų: Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad koalicijos su liberalais nemato ir pradėjo rinkėjus gąsdinti, kad išrinkus konservatorius su socdemais – liks senoji valdžia.

Po audringų debatų televizijoje tarp G. Landsbergio ir R. Karbauskio atsirado šaltukas: lyderiai per žiniasklaidą ir socialinius tinklus apsikeitė replikomis ties įžeidimo riba.

G. Landsbergio senelis Vytautas Landsbergis, kuris šioje partijoje laikomas dideliu autoritetu, teigia, kad iš tiesų situaciją išspręs „trečiasis rinkimų turas“.

Taip jis vadino su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į Seimą pateksiančių parlamentarų apsisprendimą, su kuo jie eis – R. Karbauskiu arba valstiečių žaliųjų sąrašo lyderiu Sauliumi Skverneliu.

V. Landsbergis sako nežinantis, kurio iš lyderių – S. Skvernelio ar R. Karbauskio – retorika yra tikra.

Ar per rinkimus V. Landsbergį kas nors nustebino?

„Neypatingai, bet vis dėlto tai, kad tiek daug žmonių iš ankstesnių populistinių partijų perėjo į naują turbūt pusiau populistinę, remdami tuos valstiečius, kurie anksčiau nebuvo nei labai populiarūs, nei labai įtakingi. Matyt, šitas persislinkimas duoda situaciją.

Be to, ten kartu atėjo naujų žmonių nemažai. Dabar jie kažkaip pasireikš. Aš tikiuosi, jie bus atsakingi asmeniškai, bus asmenybės, spręs“.

„Čia ir bus tas trečiasis rinkimų ratas“, - apie asmeninį balsavimą Seime kalba V. Landsbergis.

G. Landsbergis irgi teigia nesuprantantis galimų koalicijos partnerių ir jų klabėjimo dviem balsais. Ką jis mano apie R. Karbauskio žodžius, kad jie su S. Skverneliu neva pasijuokė iš G. Landsbergio teiginių apie skirtingą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderių kalbėjimą?

R. Karbauskis pareiškė, kad G. Landsbergį po penktadienio debatų galbūt ištiko psichologinė trauma ir jis nebepasitiki savo jėgomis.

„Kalbant apie R. Karbauskio pasisakymus, jie man leidžia manyti apie skirtingą kultūrinę erdvę, iš kurios mes ateiname. Galbūt, tam tikrus diplomatiškumo niuansus. Na, aš sau neleisčiau taip pasakyti apie galbūt galimą koalicijos partnerį“, - teigia G. Landsbergis.

Klausiamas, ar su S. Skverneliu ir R. Karbauskiu derėsis atskirai, G. Landsbergis teigia paliksiantis santykius aiškintis patiems valstiečiams žaliesiems.

Seimo rinkimų antrajame ture iš viso balsavo 37,85 proc. rinkėjų.