DELFI žurnalistai sekmadienį atsitiktine tvarka apklausė rinkėjus, balsuojančius skirtingose rinkiminėse apygardose Vilniuje ir Kaune. Nors apklausa – nereprezentatyvi, rinkėjų nuotaikos, žvelgiant į rezultatus, aiškiai matyti.

Kol kas priekyje – konservatoriai

Primename, kad daugiamandatėje apygardoje rinkimus laimėjo Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), jau užsitikrinę 20 mandatų (dar vienas mandatas laimėtas vienmandatėje, tad, iš viso, 21). Antroji liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), gavusi 19 mandatų, trečioje vietoje – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) su 13 mandatų.

Sekmadienį vyko antrasis Seimo rinkimų turas, kuriame parlamentarai renkami vienmandatėse rinkimų apygardose. Iš viso per antrąjį turą paaiškės 68 nauji Seimo nariai, nes 3 politikai jau laimėjo pirmame rinkimų ture.

Po antrojo rinkimų turo bus aišku, kuri partija laimės daugiausia mandatų ir kas įgis galimybę formuoti valdančiąją koaliciją. Paprastai koalicijos formavimas prasideda naktį, iškart po rinkimų.

Seimo rinkimų įstatymas numato, kad vienmandatėje apygardoje per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių. Jeigu abu kandidatai gavo vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampa tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant buvo gavęs daugiau balsų. Jeigu abu kandidatai pirmą kartą balsuojant buvo gavę vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampama burtais.

Kaune – nuožmi kova tarp valstiečių ir konservatorių

Kaunas ilgą laiką buvo laikomas konservatorių miestu. Per šiuos rinkimus Tėvynės sąjungai teko rimtas iššūkis. Per šiuos rinkimus Kaune varžosi du didžiausi konkurentai – Tėvynės sajungos lyderis Gabrielius Landsbergis ir valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

Beje, visose septyniose Kauno miesto vienmandatėse apygardose varžosi tik konservatorių ir žaliųjų atstovai.

Panašu, kad pirmajame ture 40 proc. rinkėjų balsų pelnęs G. Landsbergis turėtų pergalę švęsti ir antrajame – jo konkurentė žaliųjų atstovė Audronė Jankuvienė Centro-Žaliakalnio apygardoje pirmajame ture surinko vos 14 proc. balsų.

Įdomiausia kova, atspindinti ir visą rinkimų dvasią, vyksta Šilaniuose – 36 tūkst. rinkėjų turės pasirinkti tarp dviejų kandidatų. Į antrą turą pateko valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ir jau nekartą Šilaniuose rinktas konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Akivaizdu, kad kova bus arši. Paprasta pasirinkti tiems, kurių favoritai pateko į antrą turą – tas, kas rinkosi konservatorius pirmajame ture, už juos balsuoja ir antrajame. Ir atvirkščiai. Viską lems balsai tų, kurių kandidatai nepateko į antrą turą ir dabar jie turi rinktis R. Karbauskį arba R. J. Dagį. Pirmajame ture užtikrintai laimėjo R. Karbauskis – 39 prieš 19 proc.

DELFI lankėsi dvejuose greta esančiose Šilainių rinkimų apylinkėse – Šarkuvos (J. Basanavičiaus gimnazija) ir Žemaičių (J. Grušo menų gimnazija).

Negailėjo aštrios kritikos R. Karbauskiui

Galbūt rinkėjai perėmė agresyvią konservatorių rinkimų taktiką – nemažai žmonių, balsavusių už konservatorius, negailėjo aštrios kritikos R. Karbauskiui.

„Jau geriau balsuosiu už konservatorius, nei už valstiečius. Man jie ne prie širdies“, – kalbėjo jaunas kaunietis.

Kur kas daugiau išsikalba vyresni rinkėjai.

„Jau tik ne tas milijardierius. Ar jūs girdėjote, ką jis per TV kalba? Grynas komunizmas grįžta“, – emocingai kalbėjo garbaus amžiaus rinkėja.

Dar viena įdomi kova vyksta Aleksoto-Vilijampolės apygardoje. Vėlgi tarp konservatorių ir žaliųjų – Editos Gudišauskienė ir Mundaugo Puidoko. Pirmajame ture labai nežymia persvara – 26,32 prieš 24,43 – priekyje buvo žaliųjų atstovas.

Tiesa, prieš antrą turą kai kurie žinomi Kauno politikai, tarp jų ir buvęs Kauno meras Rimantas Mikaitis, išreiškė paramą konservatorei. Netrukus paaiškės, ar tai bus rezultatyvu.

Žaliųjų atstovė Aušra Papirtienė (21 proc.), remiama Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, pirmajame ture Kalniečių apygardoje aplenkė buvusį laikinosios sostinės atstovą Andrių Kupčinską (17 proc.).

Apibendrinant visų respondentų nuomones galima daryti išvadą, kad Kaune antrasis turas turėtų būti sėkmingesnis konservatorių atstovams.
Gabrielius Landsbergis

Dilema kauniečiams: J. Pundzius ar nežinomas žaliasis?

Tačiau, pavyzdžiui, Kauno Dainavos apygardoje rinkėjams teko sukti galvas, už ką atiduoti balsą – abejonių dėl neaiškios kilmės pinigų sukėlusį konservatorių Juozą Pundzių ar mažai žinomą LVŽS narį Laurą Stacevičių.

Pirmajame rinkimų ture 62-ejų J. Pundzius buvo apibūdinamas kaip iškilus konservatorius, tačiau kilus skandalui dėl tikrosios neva paveldėtų pinigų kilmės TS-LKD priežiūros komitetas trečiadienį nutarė iš partijos pašalinti buvusį Kauno klinikų vadovą, nes neįtikino jo atsakymai.

Kandidatuojantis į Seimą kaunietis deklaracijoje nurodė iš Plungėje dirbusio mediko Aloyzo Pundziaus paveldėjęs daugiau kaip 1,5 mln. eurų, maždaug pusė šios sumos yra grynieji, o kita pusė – butai, sklypai bei kitas turtas. J.Pundziaus tėvas 2002 metais pateiktoje deklaracijoje nurodė turįs tik apie 7 tūkst. litų piniginių lėšų ir nekilnojamojo turto už daugiau kaip 150 tūkst. litų.

„Už kyšininkus nebalsuoju, pati esu medikė“, – savo nuomonę apie J. Pundzių rėžė pensininkė Irena, balsavusi Škirpos rinkimų apylinkėje.

Čia per pirmąjį turą J. Pundzius surinko 29 proc. balsų ir iki skandalo turėjo neblogas galimybes būti perrinktas. Tačiau skandalas ir pašalinimas iš partijos rinkėjų gretose sukėlė tam tikrą sąmyšį.

Sekmadienio popietę, apie antrą valandą dienos, žadėto lietaus ar šlapdribos nesimatė, tad mokykloje įrengtoje rinkimų apylinkėje rikiavosi nemaža eilė norinčiųjų balsuoti – kai kuriems Škirpos rinkimų apylinkėje, kurioje pirmojo turo metu aktyvumas siekė 51,33 proc., teko palaukti keliolika minučių. Tačiau ponia Irena piktinosi ne eile, o pasirinkimo stoka.

Nuomonės išsiskyrė

„Aš norėjau balsuoti už konservatorių, o negalėjau. Tai noriu, kad man leistų kitoje apylinkėje, gal ateityje taip galima būtų padaryti? Nes dabar nei už vieną, nei už kitą negaliu, tikrai ne už valstiečius, nepribrendo dar mano sąmonė tiek“, – piktinosi ponia Irena.

Tuo metu vidutinio amžiaus vyras, prisistatęs Romo vardu, neslėpė balsavęs būtent už LVŽS kandidatą. Tiesa, jo vardo įvardyti negalėjo, tik pabrėžė esąs Ramūno Karbauskio rėmėjas. Mažai žinomas L. Stacevičius po pirmojo turo LVŽS sąraše liko tik 60-as, tad pralaimėjęs vienmandatėje apygardoje į Seimą jis nepatektų.

J. Pundziaus sukeltas skandalas keisti nuomonę privertė ne visus rinkėjus. Pavyzdžiui, DELFI kalbintas Audrius tikino nedvejojęs ir balsavęs būtent už J. Pundzių.

„Esu užtikrintas senas konservatorių rinkėjas. Nėra jokios paslapties, už ką balsavau – už J. Pundzių. Man atrodo, kad prieš jį sukurtas dirbtinis skandalas. Žmogus paveldėjo tuos pinigus ir nematau tame problemos“, – aiškino pusamžis vyras.

Kalbėjo nenoriai

Tuo metu, pavyzdžiui, Vilniuje sekmadienio popietę Minties ir Asiūklių rinkimų apylinkių durys varstėsi kone be paliovos. Rinkėjai vienas po kito suko čia pareikšti savo valią, kokį Žirmūnų rinkimų apygardos atstovą nori matyti Seime.

Tiesa, su žurnalistais jie kalbėjo nenoriai. Žirmūnų rinkimų apygardoje dėl mandato kovoja politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovė Aušra Maldeikienė, pirmame ture surinkusi 23,19 proc. balsų, ir TS-LKD atstovė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, surinkusi 20,94 proc. balsų.

„Aiškios nuomonės tikrai neturiu. Balsavau už permainas. Esu prieš vienus, tad, reiškia, už kitus. Antrajame ture buvo kandidatė, už kurią balsavau pirmame, tad apsispręsti nebuvo sunku“, – sakė 22-ejų vilnietė, tačiau neišdavė, kurią konkrečiai kandidatę turi omenyje.

Aktualiausias klausimas jai, neslėpė, darbo kodeksas. Mergina aiškino norinti, kad jis taptų naudingesnis darbuotojams, o ne darbdaviams, kaip, jos teigimu, yra dabar.

Už konservatorę – ir po ilgų dvejonių, ir dėl sūnaus

„Buvo sunku rinktis iš dviejų kandidačių, nes pirmame ture nebalsavau nė už vieną jų. Lyginau programas, žiūrėjau debatus, tikrinau, kokią poziciją vienu ar kitu klausimu palaiko, tariausi su vyru, kuris kiek labiau nusimato politikoje. Naujovėmis nepasitikėsiu šį kartą“, – sakė 39-erių vilnietė.

V. Aleknaitė-Abramikienė, moters teigimu, stabiliai laikosi pozicijos, kuriai iš dalies pritaria ir ji.

„Man aktualiausia švietimas. Nemokamas mokslas dabar pavirto labai brangia privilegija. Sunku išleisti vaiką į mokyklą, užtikrinti, kad būtų pavalgęs, galėtų po pamokų būti ugdymas neformaliai. Tai kainuoja labai daug, šis klausimas turėtų nukristi nuo dirbančiųjų galvos“, – įsitikinusi pašnekovė.

Už konservatorių kandidatę aiškino balsavęs ir 88-erių Povilas. Tiesa, leistis į kalbas, kodėl pasirinko būtent šios partijos atstovę, jis nebuvo linkęs.

„Visą laiką balsuoju už krikščionis-demokratus. Man ir sūnus taip balsuoti sakė. Aš jau senas pensininkas, asmeniškai nebėra taip svarbu“, – tarstelėjo jis.

„Balsavau už permainas, jaunystę, už tą partiją, už kurią visada balsuoju. Aš už konservatorius. Labai daug iš jų nesitikiu, bet, manau, šįkart jie padarys kokį proveržį. Man patinka ir lyderis – dar reikėtų subręsti, bet eina gera linkme“, – partijos lyderį Gabrielių Landsbergį įvertino 70-metė Janina.

Už A. Maldeikienę – dėl požiūrio ir kad iškarštų kailį

Savo ruožtu 29-erių Dalia aiškino balsavusi už A. Maldeikienę, nes tai – protingas, išsilavinęs ir sveiko proto žmogus.

„Balsavau už A. Maldeikienę, nes tai tikrai sveiko proto žmogus. Norėjau balsuoti už konservatorius, kad jie turėtų pranašumą prieš žaliuosius, tačiau kažkaip su vyru nusprendėme, kad reikėtų tokio žmogaus kaip A. Maldeikienė Seime, kad visiems iškarštų kailį. Balsavau dėl sveiko, aštraus požiūrio, kad žmonės turi ne gauti pašalpas, o eiti dirbti “, – sakė Dalia.

Jos teigimu, bendrai rinkimuose daugiau mandatų turėtų surinkti konservatoriai – to ji neslėpė norinti ir pati.

„Aišku, balsavau už permainas. A. Maldeikienę pažįstu kaip Vilniaus universiteto dėstytoją, esu su bendravusi, skaičiau jos straipsnius. Labai nesidomėjau, bet, kiek teko girdėti, palaikau jos požiūrį“, – sakė 26-erių mergina.

Vilnietė aiškino norinti permainų valdžioje, tad besitikinti, kad daugiau mandatų rinkimuose gaus LVŽS.

Rinkosi tarp harmonijos ir ekonomikos

Žirmūnuose Pramonės rinkimų apylinkėje, kaip teigė viena apylinkės komisijos narių, žmonės balsuoti ėjo „bangomis“, tačiau vyresni tradiciškai ateina anksčiau, jaunimas – vėliau.

Po balsavimo išėjusi 39-erių ir 35-erių pora sakė balsavusi „prieš konservatorius“. Vyras buvo labai kalbus ir norėjo sužinoti, už ką balsavo DELFI žurnalistė. Moteris buvo rimtesnė ir paaiškino, balsavimo motyvus: konservatoriai, anot jo, visur palieka „išdegintą žemę“.

Viena pedagogė neatskleidė, už ką balsavo, bet sakė, kad rinkosi tą kandidatę, kuri turi galimybes ką nors keisti. Moteriai aktualus mokytojų darbo užmokesčio padidinimas ir reformos švietimo srityje.

„Tikiu, kad gal kas pasikeis. Gal ta partija, už kurią balsavau, tiems žmonėms, jiems ši sritis yra įdomi, aktuali ir gali būti kažkokių permainų“, - svarstė pašnekovė.

Dar viena moteris pasakojo pasirinkusi A. Maldeikienę, nes ji labai protinga moteris. „Aš iš jos daug ko tikiuosi“, - sakė rinkėja.

Vyresnio amžiaus vyras linksmai pasakojo, kad rinkimai ir konkursai „yra kipšų išgalvoti dalykai“. „Iš daugybės gerų žmonių reikia išrinkti vieną. Tai sunkiausias atvejis. Dabar dvi kandidatės – gražios, išmintingos, protingos. Viena išmano harmoniją, kita – ekonomiką“, - aiškino rinkėjas, bet galiausiai neatskleidė, ką pasirinko.

„Bet rinktis buvo labai sunku“, - teigė Romualdas, jam pritarė ir kartu atėjusi Elena.

Vienas jaunas vyras sakė balsą atidavęs už A. Maldeikienę. Jis pats sakė esantis liberalių pažiūrų ir negalėjęs balsuoti už konservatorę V. Aleknaitę-Abramikienę. „Jos pažiūros totaliai skiriasi nuo mano, kai kalbama apie žmogaus laisves, negalėjau už ją balsuoti, tai teko balsuoti už kitą kandidatę“, - sakė pašnekovas.

Tikino parėmę diplomatą Ž. Pavilionį

Vilniaus Naujamiesčio apygardoje piliečiai rinkosi tarp Liberalų sąjūdžio atstovo, praeityje garsaus sportininko Virgilijaus Aleknos ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nario, buvusio Lietuvos ambasadoriaus JAV Žygimanto Pavilionio. Absoliuti dauguma DELFI kalbintų rinkėjų sakė savo balsą atidavę Ž. Pavilioniui, kuris daugiausia balsų surinko ir pirmajame rinkimų ture prieš dvi savaites.

„Tikiuosi, kad nereiks jausti svetimos gėdos. Aš manau, kad bus geriau, šiandien balsavau už TS-LKD kandidatą, nuolat už šią partiją balsuoju“, – Gedimino rinkimų apylinkėje DELFI kalbėjo 29 m. Vaidotas.

„Aš, liberalė, balsavau už konservatorius. Politikoje reikia profesionalų, manau, visas šios partijos sąrašas sudarytas iš profesionalių politikų. Kandidatai lėmė, už ką balsavau“, – jam antrino taip pat už Ž. Pavilionį balsavusi 26-erių Darija.

„Tikiuosi tos pačios betvarkės. Tik mozolius savo užpakaliuose trina, o nieko nedaro. Šiandien sunkiai pasirinkau“, – kalbėjo pensininkas, neišdavęs, kurį kandidatą palaikė.

Už Ž. Pavilionį balsą atidavė ir 27 m. Rūta: „Jau nieko nebesitikiu, atlieku pilietinę pareigą ir viskas. Pasirinkau labai lengvai – balsavau už Ž. Pavilionį – jis turi ilgą diplomatinę patirtį, tai ir lėmė, matyt, jis yra protingas žmogus“.

„Jeigu Lietuva bus protinga, tai bus gerai. Pasirinkau labai lengvai – visada žinau, už ką balsuoju, balsavau už Ž. Pavilionį“, – kalbėjo pensininkė Marija.

„Lūkesčiai turbūt kaip ir visų – naujų pokyčių, daugiau jaunų žmonių ir visa ko geriausia. Apsisprendžiau lengvai, jau buvau nusprendusi seniai ir nekeičiau nuomonės – balsavau už Žygimantą. Palaikiau konservatorių partiją, patinka ir asmuo, kuris pabuvojęs užsienyje, matęs, kaip dirba politikai kitur, tikiuosi to paties požiūrio ir Lietuvoje“, – sakė 36 erių Reda.

Konservatorių rinkėjų apsisprendimą Šeškinėje lėmė asmenybė, valstiečių ir žaliųjų – partija

Šeškinės apygardoje antrame ture varžėsi konservatorių kandidatas Audronius Ažubalis ir valstiečių ir žaliųjų kandidatas Virginijus Sinkevičius. Tarp DELFI kalbintų Šeškinės apylinkės rinkėjų atsirado palaikiusių ir vieną, ir kitą kandidatą, tačiau balsavę už konservatorius dažniausiai išskyrė, kad balsavo už vienmandatininko asmenybę, balsavę už V. Sinkevičių teigė, kad taip pasirinko dėl to, kad palaiko Valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

„Tiesą sakant, iš viso nesiorientuoju kas čia už ką, tiesiog balsavau pagal žodį „žaliųjų partija“. Žinokit, tikiu, kad niekas nepasikeis, bet vis tiek atėjau balsuoti“, – kalbėjo jauno amžiaus rinkėja.

„Balsavau už tą kandidatą, už kurį ir praeitą kartą balsavau, už A. Ažubalį. Balsavau ir dėl partijos, ir dėl žmogaus. Aš už šią partiją esu visada. Manau, kad konservatoriams būtų išmintinga eiti į koaliciją su valstiečiais ir žaliaisiais, bet valstiečiai nenori, bent jau iš atsiliepimų tiek mačiau. Su socialdemokratais tikrai ne. Turi žmonės pasitikėti vieni kitais, nelogiška, kad jie dabar pradės pasitikėti“, – kalbėjo konservatorių rinkėja.

Kita vidutinio amžiaus rinkėja teigė, kad rinkosi valstiečius ir žaliuosius, nes jos šeimos nariai yra policininkai ir jie yra patenkinti S. Skverneliu, be to, rinkėja sulaukė malonaus kandidato vizito į namus: „Lengvai ir seniai apsisprendžiau, balsavau už žaliuosius. Pats V. Sinkevičius atėjęs į mano butą atnešė lapelį, kalbėjome su juo, man jis labai patiko, labai paprastas, labai šiltas žmogus, abudu buvo su žmona. Ji ukrainietė, jis lietuvis, nusprendė gyventi Lietuvoje. Tai labai suintrigavo, norisi kažko naujo.

Norisi kažko stulbinančio. Tarkime konservatoriai vieną kalbą, bet kitą daro. Bet geriau, kad valstiečiai eitų į koaliciją su konservatoriais, aš nelabai jų mėgstu, bet neoriu, kad būtų su socdemais, nes tie iš viso nieko nepadarė. Mano vyras policininkas ir sūnus policininkas, jie labai patenkinti valstiečių pirmuoju numeriu (S. Skverneliu – DELFI). Dėl to, gal kažkas pasikeis.“
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Nėra už ką balsuoti. Žaliųjų kompanijoje yra S. Skvernelis, jis yra mėgėjas kyšių, tai man tokio nereikia. Nėra už ką balsuoti“, – liūdnai kalbėjo senyvo amžiaus senjorė.

Vyresnio amžiaus rinkėjas teigė nesitikintis pokyčių iš naujojo Seimo: „Nesitikiu, kad kažkas pasikeis, kas čia gali pasikeisti... Bet balsuoti einu kiekvienais metais, tokia yra pareiga. Nesakysiu, už ką balsavau, bet rinkausi ne pagal partiją, o pagal asmenybę kandidato.“

Jauna mergina teigė, kad rinkosi asmenybę, su kuria pačiai gyvenime teko susidurti: „Atskleisti negaliu, tačiau balsavau dėl pačios asmenybės, nes teko šiek tiek ir dirbti kartu, ir sekti biografiją, taigi išsirinkti nebuvo sunku.“

„Tikimės, kad gražiai sutvarkys Šeškinės mikrorajoną, kad bus gražūs parkeliai, viską gražiai prižiūrės, baigsis paišymai ir panašiai“, – apie pokyčius, kurių tikisi, kalbėjo apylinkėje sutikta jauna porelė.

„Lengvai apsisprendžiau, balsavau už V. Sinkevičių, bet labiau dėl partijos. Aš nenorėčiau, kad žalieji ir valstiečiai eitų į koaliciją su konservatoriais, geriausia būtų su socialdemokratais“, – kalbėjo vidutinio amžiaus rinkėja.

Apylinkėje kalbintas vaikinas teigė, kad balsavo už žaliųjų kandidatą, tačiau ne tiek dėl pačios kandidato asmenybės, kiek dėl partijos: „Lengvai pasirinkau, balsavau už žaliuosius, balsavau ne tiek dėl asmenybės, kiek dėl partijos.“

Kita rinkėja teigė, jog mano, kad konservatoriai nesudarys koalicijos su valstiečiais ir žaliaisiais: „Balsavau už konservatorius, dėl pažiūrų. Bet manau, kad konservatoriai nebus koalicijoje su valstiečiais ir žaliaisiais ir pasirinks kitus.“

Jai pritarė ir dar viena vidutinio amžiaus konservatorių rinkėja: „Aš pasirinkau A. Ažubalį dėl jo asmenybės. Norėčiau, kad rinkimus laimėtų konservatoriai, kad tik ne valstiečiai ir labai nenorėčiau, kad jie būtų kartu koalicijoje. Kai paklausiau, ką kalba R. Karbauskis, man tiesiog baisu pasidarė, nors aš ir konservatorių rinkėja, bet jau geriau yra socdemai.“