DELFI paklaustas, kaip vertina rinkėjų aktyvumą per antrą Seimo rinkimų turą R. Karbauskis sakė:

„Aš vertinu, kad žmonės eina į rinkimus gana aktyviai, kas yra, aišku, džiuginantis faktas, nes kai kurie politologai bandė sakyti, kad tikriausiai antras rinkimų turas bus labai pasyvus, bet taip atrodo nėra. Truputį atsilieka aktyvumas nuo pirmojo turo, bet jis pakankamai aktyvus. Aš stebiu kiekvieną valandą skaičius ir tiesiog džiugina, kad žmonės eina į rinkimus“.

Valstiečių ir žaliųjų vadovui neprasprūdo pro akis, ką apie būsimas derybas sekmadienį kalbėjo kolega iš TS–LKD partijos.

„Dėl G. Landsbergio pareiškimo belieka pasijuokti. Mes su Sauliumi (Skverneliu, – aut. past.) gana gardžiai pasijuokėme iš to, kad žmogus keistai įsivaizduoja. Jis bando toliau sakyti, kad mes skilę ar dar kažkas. Manau, kad yra, matyt, didelė trauma atsitikusi po penktadienio debatų. Matyt, psichologinė trauma, nebepasitiki savo jėgomis ir bando kažkaip šnekėti, kas visiškai juokinga.

Mes, derėsimės tikrai ir Saulius, ir aš, mes būsime kartu. Arba jei būsime ne kartu, tai aš derėsiuosi. Bet stengsimės būti kartu, nes bet kokiu atveju mūsų komanda mumis absoliučiai pasitiki.

Šioje vietoje derybos bus tikrai nelengvos. Galvoju, kad jeigu po rinkimų skaičiai bus tokie, kad mes galėsime formuoti Vyriausybę, tai iš tikrųjų Gabrieliui (Landsbergiui, – aut. past.) reikėtų pagalvoti apie tai, kas jam galėtų padėti tose derybose, nes jis tikrai silpnokas derybose. Jei psichologiškai jam dabar reikia komentuoti, kad aš nesiderėčiau ar dar kažką, tai jam reikia stiprinti derybinę poziciją“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jo vadovaujamos partijos pozicija esą nesikeičia – valstiečiai ir žalieji nemato, dėl ko jiems reikėtų šnekėtis su liberalais.

„Kitas dalykas, jis labai kažkur skuba. Mes naktį tikrai su niekuo nesiderėsime. Jeigu jis turi partnerius, su kuriais naktį galės derėsis, tegul derasi. Bet mes tais partneriais nebūsime, nemanome, kad naktimis reikia koaliciją sudarinėti. Vėlgi jaučiasi, kad žmogus neturi patirties ir tiesiog perskuba“, – apie būsimas derybas dėl valdančiosios koalicijos kalbėjo R. Karbauskis.

Sekmadienį G. Landsbergis kalbėjo, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungai derybose dėl koalicijos turėtų atstovauti būtent rinkimų sąrašo lyderis S. Skvernelis, o ne partijos pirmininkas R. Karbauskis.

„Jei tas žmogus atvedė sąrašą į priekį, aš praktiškai esu įsitikinęs, kad dėl jo ta partija taip gerai pasirodė rinkimuose, tai aš manau, kad jeigu žmonės jam davė atsakomybę vesti sąrašą, jis nuo tos atsakomybės nebėgs“, – svarstė G. Landsbergis. Jo teigimu, svarbus vaidmuo formuojant koaliciją tenka ir prezidentei, tačiau pirmiausia reikia paisyti rinkėjų valios.

„Prezidentės žodis, be abejonės, yra svarbus, mes matėme, kaip ji anksčiau įsitraukė į Vyriausybių formavimą, daro tai inteligentiškai, išsakydama savo požiūrį, žiūrėsime, kaip bus šiais metais. Aš manau, kad bet kuriuo atveju prezidentė pirmiausia žiūrės į rinkėjų valią. Demokratinėje valstybėje turime žiūrėti pirmiausia į tai, ką sako rinkėjai, nepriklausomai nuo to, kokias pareigas užimame“, – BNS cituoja G. Landsbergį.

Sekmadienį rinkėjai gali atiduoti savo balsą rinkimuose iki 20 val. Tikimasi, kad jau šiąnakt paaiškės, kas Lietuvą valdys artimiausius ketverius metus.

S. Skvernelio teigimu, G. Landsbergio noras nebus išpildytas

Balsuoja Saulius Skvernelis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis Saulius Skvernelis sako vis dar matantis galimybę dirbti koalicijoje su visomis politinėmis jėgomis, taip pat ir su liberalais.

„Kalbant apie tuos pačius liberalus, viskas priklausys nuo to, kaip gali būti derinamos programos. Šiandien kol kas yra daug momentų diametraliai priešingų, bet aš niekada niekam nesakau „ne“. Matau galimybę su visais dirbti“, - žurnalistams sekmadienį sakė S. Skvernelis.

S. Skvernelis sekmadienį atvyko balsuoti Nemenčinės vienmandatėje apygardoje Platiniškių apylinkėje. Šioje apygardoje į antrąjį turą pateko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatė Edita Tamašunienė ir konservatorius Vaidas Šalaševičius.

Jis taip pat tikina, kad partija nėra atmetusi galimybės derėtis ir su socialdemokratais, kurių lyderis premjeras Algirdas Butkevičius sekmadienį pripažino, jog socialdemokratams greičiausiai teks dirbti opozicijoje.

„Aš manau, kad jei galbūt premjeras įsitikinęs - gal jie tokį sprendimą yra priėmę partijos viduje. Ne, mes jokio sprendimo nesame priėmę“, - sakė S. Skvernelis.

Pats S. Skvernelis tikisi „valstiečių“ pergalės po galutinių rezultatų šiandien vienmandatėse apygardose ir teigia, kad koalicijos formavimas prasidės tik tuomet, kai paaiškės, kuri politinė jėga gavo didžiausią rinkėjų pasitikėjimą. Politikas abejoja, ar derybų rezultato bus sulaukta jau sekmadienį.

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis sekmadienį pareiškė, kad jis derybose norėtų matyti ne R. Karbauskį, o S. Skvernelį.

Pasak S. Skvernelio, partijoje priimtas sprendimas, jog derybose dalyvaus jie abu su R. Karbauskiu.

S. Skvernelis taip pat pripažįsta, kad prezidentės nuomonė buriantis valdantiesiems bus labai svarbi, bet ne lemiama.

„Manau, kad bus labai svarbi nuomonė, bet pirmoje vietoje yra žmonių pasirinkimas. Tas žmonių pasirinkimas tai politinei jėgai, kuri turės daugiausia pasitikėjimo. Po to tai priklausys nuo bendradarbiavimo su prezidente“, - tvirtino LVŽS sąrašo lyderis.

Jis neigia, kad LVŽS viduje esama įtampų ir vidinių prieštaravimų. Jis sako, kad tai yra interpretacijos, nulemtos baimės, kad LVŽS partijos programinės nuostatos „turi realaus pagrindo būti įgyvendintos“.

Pirmąkart rinkimuose dalyvaujantis S. Skvernelis žurnalistams prisipažino, kad rinkimų kampanija kainavo „daug pastangų ir sveikatos“, bet sako nesigailintis.

Spalio 9 dieną per pirmąjį rinkimų turą išrinkta 70 parlamentarų daugiamandatėje apygardoje ir trys – vienmandatėse apygardose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, daugiamandatėje apygardoje per pirmąjį turą Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gavo 20, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 19, Socialdemokratų partija – 13, Liberalų sąjūdis – aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“ – po penkis mandatus. Taip pat pirmajame ture vienmandatėse buvo išrinkti du Lietuvos lenkų atstovai ir konservatorė.

Į antrąjį Seimo rinkimų turą pateko 42 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatų, 40 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 21 – Socialdemokratų partijos, 12 – Liberalų sąjūdžio, penki – Darbo partijos, penki – save išsikėlę, keturi – „Tvarkos ir teisingumo“, po du – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos bei Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), po vieną – „Lietuvos sąrašo“, Lietuvos žaliųjų partijos bei Antikorupcinės N.Puteikio ir K.Krivicko koalicijos kandidatus.

Naujas Seimas į pirmąjį posėdį turi rinktis ne vėliau kaip per 15 dienų po Seimo išrinkimo, preliminariai minima lapkričio 10 diena. Pirmąjį parlamento posėdį kviečia prezidentas.