Kur dingsta pinigai?

DELFI pasiekė komisijos nario (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) skundas, kuriame teigiama, kad apylinkėse atlyginimai labai skiriasi. Tos pačios apygardos skirtingų komisijų nariai gauna labai skirtingus atlyginimus: vieni 40 eurų, kiti – vos 20, nors komisijų dydžiai yra panašūs. Pasak rinkimų apylinkės darbuotojo, dėl to kalti nesąžiningi komisijų pirmininkai, kurie visus pinigus pasiima sau.

„Daugelis rinkimų komisijos narių skundžiasi mažais atlyginimais ir tai be abejo yra tiesa. Visi kaip vienas keiksnoja VRK ir mano kad tik ji yra jų mažų atlyginimų kaltininkė. Deja taip yra ne visada. Daug kas priklauso ir nuo paskirtų rinkimų apylinkių pirmininkų sąžiningumo ir godumo bei komisijų narių žioplumo.

Tai pasimatė gavus rugsėjo mėnesio atlyginimus. Pas mus Antakalnio rinkimų apygardoje iš 11-s rinkimų apylinkių net 9-ios yra panašios rinkėjų skaičiumi – nuo 3 iki 4 tūkstančių. Panašus ir jose dirbančių komisijos narių skaičius nuo 8 ik 10 žmonių. Nepanašūs tik jose dirbančių narių atlyginimai kurie už rugsėjo mėnesį svyravo nuo 16 iki 45 eurų. Kodėl tokie dideli atlyginimų skirtumai?

Todėl kad komisijų nariai, kurių nemažai rinkimų komisijose dalyvauja pirmą kartą, nesigilindami pasirašo tabelius, kuriuose apylinkių pirmininkai prisiskiria sau penkis ar net šešis kartus didesnius atlyginimus. Jie tai daro įžūliai ir yra praktiškai nekontroliuojami“, - rašoma komisijos nario skunde.

Komisijos narys įvardino tikslias Vilniaus Antakalnio apygardos apylinkes ir tikslius atlyginimus, kiek komisijų nariai gavo už rugsėjo mėnesį. Kitose Antakalnio apygardos apylinkėse, pasak komisijos nario, normalus atlyginimas už rugsėjo mėnesį buvo apie 40 eurų žmogui atskaičius mokesčius. Tačiau trijose Antakalnio apygardos apylinkėse komisijos nariai gavo daug mažesnius atlyginimus.

Komisijos narys teigė, kad trijose apylinkėse atskaičius mokesčius atlyginimas kažkodėl vyravo tarp 16-20 eurų: „Švyturio rinkimų apylinkė, kurios pirmininkė Rita Dailidonienė (delegavo - Darbo partija). Komisijos narių atlyginimas – 16 eurų. B. Sruogos rinkimų apylinkė, kurios pirmininkas Robertas Gražys (delegavo - Tvarka ir teisingumas). Komisijos narių atlyginimas – 20 eurų, L. Sapiegos rinkimų apylinkė, kurios pirmininkė Ilma Skukauskaitė (delegavo - Liberalų sąjudis). Komisijos narių atlyginimas – 20 eurų.“ Ji taip pat yra ir Aplinkos ministerijos darbuotoja.

Komisijų pirmininkai neigia kaltinimus

B. Sruogos rinkimų apylinkės pirmininkas R. Gražys DELFI teigė, kad kitose apylinkėse yra dar blogiau su finansavimu.

„Visur vienodai, visi Antkalnio apylinkių pirmininkai nežino, ką daryti, nes trūksta pinigų pas visus, čia ne pas mane vieną taip yra. Pas kitus dar kaip tik yra mažiau, pas mane buvo mažiau žmonių, tik 9 nariai, nors turėjo būti pagal įstatymą nuo 10 narių, todėl krūvis buvo labai didelis, pas kitus buvo daugiau narių“, - kalbėjo R. Gražys.

Paklaustas, ką galėtų atsakyti į kai kurių nuomonę, kad pirmininkas didžiąją dalį pinigų užsirašė sau, R. Gražys teigė, kad tai netiesa: „Žinokit nėra taip pagal situaciją, pirmininko dabar sunkiausias toje vietoje ir yra, kad rašai ir sau atlyginimą, ir nariams. Jeigu būna mažas biudžetas, parašai visas valandas, kas kiek dirbo, bet neužtenka pinigų ir visi galvoja, kad tu sau tuos pinigus pasiėmei. Aš jau ketvirtus metus dirbu ir anksčiau kadangi už realias darbo valandas išeina labai mažai pinigų, galėdavau dar šiek tiek daugiau įrašyti, kad žmogui apsimokėtų dirbti. Šiais metais ne tai, kad papildomų, o net realių valandų negaliu užrašyti.“

Švyturio rinkimų apylinkės pirmininkė Rita Dailidonienė teigė sau iš viso neužsirašiusi jokio atlyginimo.

„Taip, labai maži atlyginimai. Nebuvo skirta tiek lėšų, tai faktiškai išėjo nemokamas darbas“, - kalbėjo R. Dailidonienė.

Pirmininkės teigimu, sau atlyginimo ji iš viso neužsirašė: „Aš asmeniškai sau neužsirašiau visai nieko, nežinau, kaip apygarda praleis. Buvo žmonių, kurie tikrai dėjo didelį indėlį, balsavimas namuose ir t.t. ir žmonėms nebuvo skirta pakankamai lėšų.“

Su L. Sapiegos rinkimų apylinkės pirmininke I. Skukauskaitė DELFI susisiekti nepavyko.

Apygarda nieko nežino

Vilniaus Antakalnio apygardos pirmininkė Aušra Kaziulionė teigė, kad tokių neatitikimų darbo laiko tabeliuose iki šiol nepastebėjo.

Komisijos nario teigimu, pirmininkė tabelyje už rugsėjo mėnesį užrašė 140 eurų sumą sau, o nariams buvo užrašyti tik 25 eurai.

„Nepastebėjau tokių dalykų. Patys pirmininkai pagal darbo rezultatus įrašinėja darbo laiką. Sapiegos apylinkėje situacija buvo sudėtinga, pirmininkė neturėjo sekretoriaus, iš komisijos narių niekas nenorėjo dirbti. Ji visą rinkimų dieną dirbo ir kaip pirmininkė, ir kaip sekretorė. O kitur – nežinau, reikia pasikelti tabelius“, - kalbėjo A. Kaziulionė.

VRK: yra tokių pirmininkų, kurie oficialiai komisijose dirbo tik vieni

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė DELFI teigė, kad buvo fiksuotas ir toks atvejis, kai oficialiai visoje rinkimų apylinkėje dirbo tik vienintelis pirmininkas.

Laura Matjošaitytė

„Vyriausioji rinkimų komisija kontroliuoja ir žiūri, kad komisijų pirmininkai neskriaustų komisijų narių ir neprisirašytų sau valandų. Šiais metais turėjome tokį atvejį, kai tik vienas komisijos pirmininkas oficialiai dirbo, o kiti komisijos nariai galimai nedirbo. Mes čia įžvelgė tam tikrą komisijos pirmininko nesąžiningumą“, - komentavo L. Matjošaitytė.

VRK finansininkė teigė, kad komisijų nariai yra supažindinami su informacija ir turi pasirašyti ant tabelių.

„Apylinkių pirmininkai pildo savo apylinkės sarbo laiko apskaitos žiniaraštį ir atsako už įvedamų duomenų teisingumą. Komisijos pirmininkas parašu tvirtina žiniaraštį ir supažindina visus komisijos narius su žiniaraščio duomenimis. Kiekvienas komisijos narys turi būti supažindintas su žiniaraštyje visiems komisijos nariams nurodytomis dirbtomis valandomis ir tai patvirtinti savo parašu. Ir tik pagal pasirašytą žiniaraštį skaičiuojamas darbo užmokestis“, - laiške rašė VRK Finansų skyriaus vedėja Danguolė Jakštienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (236)