„Šis klausimas iki šiol yra svarstomas, bet jokio susitarimo šiuo metu nėra“, - žurnalistams ketvirtadienį Jungtiniame štabe sakė V.Vaikšnoras, paklaustas, ar „Patriot“ sistemos gali būti dislokuotos Lietuvoje.

„Patriot“ yra ilgojo nuotolio raketų sistemos, kurios gali numušti orlaivius ar balistines raketas.

Vokietijos kariuomenės generolas Michaelis Gschossmannas rugpjūčio pradžioje naujienų agentūrai „Reuters“ užsiminė, kad Baltijos šalyse galėtų būti dislokuotos „Patriot“.

Šią vasarą NATO nusprendė kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje dislokuoti po tarptautinį batalioną - iš viso apie 4 tūkst. karių. Lietuvoje kuriamam batalionui vadovaus Vokietija, prie vokiečių prisidės Nyderlandai, Belgija, Norvegija ir Liuksemburgas.

„Pirmi padaliniai štabo ir kuopos (Lietuvoje) atsiras vasario - kovo mėnesį. (...) Apie vasaros vidurį, liepos pradžią, mes turėsime visiškai parengtą daugianacionalinį batalioną, kuris pasieks pilnus operacinius pajėgumus“, - sakė generolas V.Vaikšnoras.

Gali dengti visą Lietuvos teritoriją

Dar praėjusio amžiaus 9-jame dešimtmetyje sukurtos „Patriot“ sistemos yra ilgojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos priemonė, skirta numušti įvairius orlaivius ir balistines raketas. Šios sistemos jau buvo panaudotos keliuose konfliktuose – Pirmojo ir Antrojo Persijos įlankos karų metu.

„Patriot“ jau ne sykį buvo modernizuojamos – skirtingų modifikacijų „Patriot“ raketos gali numušti taikinius esančius už 20-160 km. Be to, sistema yra mobili ir gali būti greitai perdislokuojama į norimą poziciją. O tai reiškia, jog ši sistema galėtų padengti visą Lietuvos oro erdvę arba, pavyzdžiui, Kaliningrado sritį.

Priešlėktuvinės gynybos sistema "Patriot" Lenkijoje

Naujausios PAC-3 versijos, kurias naudoja ir Vokietija pasižymi preciziniu taiklumu ir gali numušti kitas raketas. Vienu metu „Patriot“ radaras gali sekti iki šimto taikinių ir į vieną jų nukreipti po 9 raketas.

Spėjama, kad Vokietija į Lietuvą galėtų atsigabenti bent vieną baterija „Patriot“, kuri būtų priskirta vokiečių vadovaujamam NATO batalionui. Pavyzdžiui, JAV Lenkijoje yra dislokavusi vieną "Patriot" bateriją.

Paprastai bateriją sudaro modernus radaras, ugnies valdymo centras, ir mažiausiai du paleidimo kompleksai, kurių viename, priklausomai nuo modifikacijos yra nuo 4 iki 16 raketų. Maksimaliai viena baterija gali paleisti 96 PAC-3 arba 24 PAC-2 modifikacijos raketas.