Anot Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešimo, susitikime su P. Klimkinu prisimintas užtrukęs Asociacijos susitarimo dalies dėl laisvosios prekybos įsigaliojimas. L. Linkevičius atkreipė dėmesį, kad, šių metų pradžioje įsigaliojus Išankstiniam taikymui, prekyba tarp ES ir Ukrainos išaugo 11 proc., o ES eksportas į Ukrainą išaugo 18 proc., pavyzdžiui, Nyderlandų eksportas į Ukrainą išaugo 27 proc., todėl Asociacijos susitarimo negalima laikyti dovana ar nuolaida Ukrainai – tai abipusiai naudingas susitarimas.

Ministras taip pat išreiškė lūkestį, kad sprendimas dėl vizų režimo liberalizavimo Ukrainai bus priimtas iki lapkričio 24 d. planuojamo ES ir Ukrainos viršūnių susitikimo.

Diskusijoje dėl ES globalios strategijos įgyvendinimo plano ministras pabrėžė, kad ES veiksmais, pajėgumais turi papildyti NATO, nedubliuoti ir nekonkuruoti. Strategijos įgyvendinimas pirmiausia turi reikšti atsaką į realias grėsmes.

„Rusijos sprendimas dėl karinių pratybų Kaliningrade, ten pat dislokuotos „Iskander“ branduolinį užtaisą galinčios nešti raketos koreliuoja su augančia politine įtampa tarp Rusijos ir Tarptautinės koalicijos Sirijoje. Įgyvendindami globalią strategiją pirmiausia turime atsakyti į Rusijos strateginį spaudimą visomis kryptimis“, – sakė L. Linkevičius.

Pasisakę ministrai akcentavo Globalios strategijos saugumo ir gynybos dalies įgyvendinimą. L. Linkevičius sakė, kad svarbu didinti visuomenės atsparumą ne tik išorėje, bet ir ES viduje.

Aptardami situaciją Sirijoje, dalyvaujant JT specialiajam pasiuntiniui Sirijai Staffanui de Misturai, ministrai pareiškė pasipiktinimą situacijos šalyje blogėjimu, ypač prieš civilius gyventojus, ligonines, mokyklas ir esminę infrastruktūrą nukreiptu neproporcingu režimo ir jo sąjungininkų puolimu Rytų Alepe bei įsipareigojo toliau tęsti humanitarinę diplomatiją ir išnaudoti visus būdus, siekiant humanitarinės pagalbos teikimo ir civilių gyventojų apsaugos.

L. Linkevičius pabrėžė, kad yra būtina didinti spaudimą Rusijai gerbti tarptautinę teisę ir įsitraukti į procesą, kuris leistų užbaigti konfliktą. Tuo tarpu cheminių ginklų panaudojimas ar tyčinės atakos prieš civilius gyventojus turi būti tiriamos kaip karo nusikaltimai.

Ruošiantis spalio 20-21 dienomis vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai, ministrai aptarė rugsėjį Niujorke vykusio aukšto lygio susitikimo dėl migracijos rezultatus, kalbėjo apie situaciją Tunise, sakoma URM pranešime.