Pirmojo rinkimų turo rezultatus VRK patvirtino ir tose trijose apygardose (Šilutės, Pietų Žemaitijos, Telšių), kurios dėl buvusių balsavimų, balsų pirkimo ar balsų skaičiavimų galimų pažeidimų vadintos „probleminėmis“.

Trijose vienmandatėse parlamentarai išrinkti per pirmąjį turą, kitose 68 apygardose spalio 23 dieną bus rengiamas antrasis turas.

VRK patvirtino rezultatus ir Lazdijų-Druskininkų apygardoje, tačiau nutarė vėliau grįžti ir spręsti dėl partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidato Albino Žymačiaus balsų. Įtariama, kad čia balsai buvo perkami. Už A.Žymančių balsavo 7,11 proc. rinkėjų.

Jeigu balsų pirkimas bus pripažintas, A.Žymančiaus balsai būtų pripažinti negaliojančiais, bet rinkimų rezultatams šioje vienmandatėje tai neturėtų įtakos, nes kandidatas nėra tarp tų, kurie kovotų antrame rinkimų rate.

Analogiška situacija yra ir Šilutės rinkimų apygardoje.

Teisėsauga tiria, ar buvo perkami balsai partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo Kęsto Komskio naudai, kuris pirmame rate liko trečias su 15,34 proc. rinkėjų balsų. Ketvirtas, surinkęs 12,90 proc. rinkėjų balsų, yra socialdemokratas Artūras Skardžius, kuris yra pareikalavęs pakartotinių Seimo rinkimų Šilutėje, nes policija išaiškino galimą balsų pirkimą per išankstinį balsavimą Seimo rinkimuose šioje apygardoje.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas taip pat atkreipė komisijos dėmesį į tai, kad per antrąjį turą turėtų būti akyliau stebima, kaip Seimo narys bus renkamas Naujosios Vilnios apygardoje, kur į Seimą kaip nepriklausomas kandidatas mandato siekia Algirdas Paleckis. Pirmame ture už jį balsavo 23,08 proc. atėjusiųjų balsuoti rinkėjų. Jo konkurentė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovė Monika Navickienė surinko 22,99 proc. balsų.

„Sunku pasakyti, kaip pasiskirstys kandidatų balsai, bet aš manyčiau, kad įtampa daro viską čia sudėtinga. Jie abu gavo apie 40 proc. balsų, dabar dar 60 proc. rinkėjų turės apsispręsti, kurį dabar palaikys. Tai aš manyčiau, kad reikia didesnį dėmesį palaikyti“, – teigė Z.Vaigauskas.

Pasak VRK pirmininko, devyniose apygardose buvo perskaičiuoti balsai, kuriuos gavo kandidatai, likę antroje ir trečioje vietoje.

„Perskaičiavus nenustatėme, kad rezultatai nors vienoje apygardoje būtų pasikeitę“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad perskaičiuotais rezultati liko nepatenkinta vienintelė politinė jėga - Lietuvos centro partija.

Tačiau Z.Vaigauskas neprognozuoja, ar partija skųs teismui VRK sprendimą patvirtinti Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus vienmandatėje Zanavykų apygardoje. Ten trečias liko Lietuvos centro partijos atstovas Vidas Cikana, surinkęs 18,60 proc. rinkėjų balsų - tik šiek tiek mažiau, negu gavo į antrą rinkimų turą patekę kandidatai. Antrą vietą užėmęs Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionys demokratų atstovas Arvydas Vydžiūnas surinko 18,71 proc. rinkėjų balsų, o su 18,78 proc. balsų pirmą turą laimėjo socialdemokratas Maindaugas Bastys.

„Mūsų nuomone teismas palaikys mūsų poziciją - balsai tikrai kruopščiai suskaičiuoti ir tas rezultatas, kas patenka į antra rinkimų ratą, yra tiksliai nustatytas“, - BNS teigė Z.Vaigauskas.

70 Seimo narių Lietuvoje renkami daugiamandatėje apygardoje, 71 - vienmandatėje.

Rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyti 2 mln. 504 tūkst. 267 rinkėjai, maždaug 75 tūkst. (mažiau nei per 2012 metų rinkimus) ir rinkimuose dalyvavo 50,5 proc. rinkėjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)