Nelegalus-legalus daugiabutis

DELFI jau rašė, kad Šnipiškėse, Kalvarijų g. 84 statomo „Korių“ daugiabučio statusas keitėsi daugybę kartų. Iš pradžių 11-ikos aukštų pastatas viduryje Vilniaus buvo pradėtas statyti nelegaliai be jokių leidimų. Buvo surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas nugriauti savavališkai pastatytą statinį.

Tačiau vadovaujantis galiojančiu teisiniu reglamentavimu, statytojas turi teisę savavališką statybą įteisinti, gaudamas statybą leidžiantį dokumentą, kai tokio statinio statyba toje vietoje pagal galiojančius teisės aktus yra galima.

Taigi statytojas šia teise pasinaudojo ir statybos buvo įteisintos, jau pradėjus kilti pastatui Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą daugiabučio statyboms. Statytojas 2015 spalio 21 dieną sumokėjo nustatyto dydžio (11249.40 eurų) įmoką už savavališkos statybos įteisinimą.

Tačiau dar vėliau paaiškėjo, kad ir šis leidimas yra neteisėtas. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko patikrinimą statybų vietoje ir rado išduoto leidimo pažeidimus. Taigi VTPSI nusprendė kreiptis į teismą dėl leidimo panaikinimo.

Leidimas buvo panaikintas, tačiau visai neseniai Vilniaus miesto savivaldybė išdavė dar vieną leidimą tik jau mažesniam daugiabučiui, todėl dalį senų pamatų tenka pašalinti.

Savivaldybė leido statyti devynaukštį vietoj 11-ikos aukštų

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė DELFI komentavo, kad naujas leidimas statytojams išduotas rugsėjo mėnesį.

„Paties statytojo prašymu darbai Kalvarijų g. 84 buvo sustabdyti ir anksčiau išduoto statybos leidimo galiojimas panaikintas, nes vykdomi statybos darbai neatitiko suderinto projekto sprendinių.

Pakeitus sprendinius pagal galiojančio detaliojo plano, specialiuosius architektūros reikalavimus ir prisijungimo sąlygas, 2016 m. rugsėjį išduotas naujas statybą leidžiantis dokumentas. Naujo projekto sprendiniuose numatyto pastato atskirų dalių aukštų skaičius atitinka detaliuoju planu nustatytus reglamentus, t.y. 1 a., 2 a. ir 9 a. su antstatu. Aukštų skaičius ir bendras pastato aukštis (32,89 m) neviršija patvirtintų reikalavimų - 9 a. ir 35 m“, - komentavo A. Petrauskienė.

VTPSI: dabar viskas teisėta

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė DELFI teigė, kad inspekcija atliko naujojo leidimo išdavimo patikrinimą ir nustatė, kad dabar jis išduotas teisėtai.

„VTPSI Vilniaus skyrius, 2016-09-28 patikrinęs Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduoto leidimo pagal 2016 metais parengtą "Svečių namų Kalvarijų g.84, Vilniuje Statybos projektą" teisėtumą, nustatė, kad jis išduotas teisėtai“, - komentavo V. Aliukonienė.

Pasak jos, statytojui vis dėlto teko nugriauti dalį pastato, kurią jis buvo pastatęs ne pagal projektą: „Šiuo metu statytojas ardo projekto, pagal kurį išduotas minėtas leidimas, neatitinkančias pastato dalis.“

VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė DELFI kadaise yra pripažinusi, kad be jokių leidimų pradėtas statyti didžiulis daugiabutis beveik Vilniaus centre yra vienas įžūliausių jos matytų nelegalių statybų atvejų.

Statytojai: griauname kelias sienas

„Korių“ daugiabučio statytojai yra įmonė UAB „Projektai ir Statyba“, vienintelis jos akcininkas ir direktorius, Registrų centro duomenimis, yra Kęstutis Sitnikas.

Patys statytojai teigė atvertę naują ir švarų statybų lapą. Jie teigė, kad daug kas pradeda statybas be jokių leidimų ir teigė, kad tai buvo pasiruošimas statyboms. Statytojai teigė viso priestato negriaunantys, tik tą dalį, kurią teko pakoreguoti pasikeitus projektui.

„Šiuo metu vyksta parengiamieji darbai, pagal naują išduotą statybos leidimą. Kelios sienos yra griaunamos, nes pasikeitė aukšto išplanavimai“, - komentavo statytojai.

Nugriautas dar vienas objektas

Tai ne vienintelis DELFI aprašytas atvejis, prie kurio pasirodė buldozeriai. Pavilnyje, vadinamajame Signatarų kvartale be jokių leidimų dar žiemą buvo išdygę trys kotedžų pamatai. Statybos buvo įžūlios ne tik todėl, kad leidimų joms nebuvo, o ir dėl to, kad kotedžų statyba toje vietoje apskritai negalima. Ten galima statyti tik individualius namus.

VTPSI dar vasario mėnesį buvo surašiusi statytojui privalomąjį nurodymą pašalinti savavališkų statybų padarinius. Tiesa, tuo metu, statybas vykdančios įmonės UAB „TNN“ vadovas Romualdas Ciunavičius teigė, kad sumokėjo baudą ir ruošiasi statybų įteisinimui. Tačiau rugsėjo mėnesį kotedžų pamatai buvo pradėti griauti.

„Dukelių g. griovimo darbus, savavališkos statybos padarinius, šalino pats statytojas“, - DELFI patvirtino VTPSI atstovė T. Kondrotaitė.

Dabar įmonė UAB „TNN“ yra bankrutavusi ir išregistruota, su buvusiu jos vadovu DELFI susisiekti nepavyko.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.