Kaip BNS sakė Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Viešųjų ryšių karininkė kapitonė Ieva Gulbinienė, orlaivis nusileido apie 15 val. 30 minučių.

„Jis pabus tris valandas ir skris atgal į savo dislokacijos vietą Vokietijoje“, – sakė ji.

Šis orlaivis priklauso NATO ankstyvojo perspėjimo ir valdymo pajėgų daliniui E-3A.

Kaip anksčiau pranešė Krašto apsaugos ministerija, tai simbolinis NATO orlaivio E-3A apsilankymas Lietuvoje, jis žymi jau daugiau nei 1 tūkst. šio orlaivio įgulos operacinių skrydžių, atliktų užtikrinant NATO rytinių sienų saugumą nuo Rusijos agresyvių veiksmų Ukrainoje pradžios.
NATO E-3A dalinį sudaro 16 AWACS orlaivių, dislokuotų Vokietijoje. Šie NATO orlaiviai dažniausiai skrydžius vykdo dešimties kilometrų aukštyje ir, naudodami radarus, gali aptikti 400 kilometrų spinduliu oro erdvėje esančius orlaivius, taip pat ir valdyti savus orlaivius.

NATO ėmėsi stiprinti savo rytinių šalių saugumą, Rusijai 2014 metais aneksavus Krymo pusiasalį, o šią vasarą nusprendė kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje dislokuoti po tarptautinį sąjungininkų batalioną bei padidinti pajėgumus Bulgarijoje ir Rumunijoje.

Rusija Karaliaučiuje praėjusią savaitę dislokavo branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Iskander“. Ji teigia daranti tai pratybų tikslais.

Tuo metu Baltijos jūros regiono šalys sukritikavo Rusijos veiksmus. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Maskva taip elgiasi, nes nori eskaluodama situaciją sulaukti derybinių nuolaidų iš Vakarų, o Švedijos gynybos ministras Peteris Hulqvistas „Iskander“ dislokavimą pavadino „provokacinių signalų politika“.