Šioje apygardoje antrajame rinkimų ture susigrums A. Mockus ir valstietis žaliasis Valerijus Simulik.

A. Mockus sulaukė palaikymo iš Šiaulių Rasos progimnazijos direktorės Audronės Ispiryan, kuri mokyklos socialinio tinklo paskyroje paragino bendruomenę, kad ši būtų supratinga ir atsilygintų dosniam Seimo nariui balsais rinkimuose.

„Džiaugiamės, kad Seimo narys A. Mockus Šiaulių mieste pateko į antrąjį Seimo rinkimų turą. Skatiname mokyklos bendruomenę aktyviai jį palaikyti ir antrame ture. Tai žmogus, kuris „Rasos“ progimnazijos bendruomenei padeda bendradarbiaujant su Šiaulių miesto savivaldybe, pataria ir gražių idėjų negaili įgyvendinant mokyklos strateginius tikslus, kuris palaiko mokytojus, motyvuoja mokinius pirkdamas jiems dovanas už pažangumą ir pilietiškumą (dovanos skiriamos ne iš partijos lėšų). Šiam Seimo nariui RŪPI, kaip mes gyvenam ir tai įrodo savo darbais! Būkim supratinga bendruomenė atsilyginkim ateidami balsuoti ir savo balsą atiduodami Arvydui MOCKUI!“, - rašoma „Rasos“ progimnazijos socialinio tinklo paskyroje.

Pasirašė progimnazijos direktorė. Šios progimnazijos direktore dirba A. Ispiryan, kuri yra dalyvavusi savivaldybių rinkimų įstatyme su „Tvarka ir teisingumu“, anksčiau priklausė Valstiečių ir žaliųjų sąjungai.

Agitacija Rasos progimnazijos socialinio tinklo paskyroje

A. Ispiryan DELFI patvirtino mokyklos socialinio tinklo paskyroje paraginusi balsuoti už A. Mockų, nes, anot pašnekovės, tai vienintelis žmogus, kuris padeda mokyklai.

„A. Mockus įvairias „Rasos“ progimnazijos iniciatyvas palaiko ir remia jau seniai. Jis geranoriškai bendradarbiauja ir daug padeda. Nė iš vieno kito Seimo nario nesulaukiame tokios paramos ir palaikymo, todėl aš, kaip įstaigos vadovė, asmeniškai pakviečiau kolegas palaikyti A. Mockaus kandidatūrą Seimo rinkimuose", - sakė direktorė.

„Kiekvienas bendruomenės narys turi teisę pats nuspręsti, už ką jis balsuos, čia jokios prievartos nėra ir negali būti. Tačiau ir aš turiu teisę pasakyti savo, kaip įstaigos vadovės, asmeninę nuomonę, nes žinau, kurio politiko geranoriško dėmesio įstaiga sulaukia daugiausiai. Išreikšdama savo paramą šiam kandidatui kalbėjau ne visos progimnazijos, bet savo, kaip įstaigos vadovės, vardu. Tai tebuvo mano nuoširdus pakvietimas palaikyti šį kandidatą, o kiekvienas nuspręs asmeniškai", - pridūrė A. Ispiryan.

Labdara – leidžiama

A. Mockus dažnai remia Šiaulių gimnazijų moksleivius, steigia pinigines stipendijas, tačiau tai nelaikoma įstatymų pažeidimu, nes parlamentaras tai daro nuolat, ne tik rinkimų metais. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šių metų rugpjūčio 18 d. yra pripažinusi, kad A. Mockus nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo įteikdamas po 50 eurų vienam Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijos ir vienam Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos abiturientui.

Tačiau šiuo atveju problemų kyla ne tiek dėl A. Mockaus veiklos, kiek dėl „Rasos“ progimnazijos direktorės agitacijos.

Progimnazijos steigėja yra savivaldybė, todėl tai yra savivaldybei pavaldi įstaiga. Seimo rinkimų įstatymas draudžia naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybės institucijose, įstaigose ar organizacijose vykdant bet kokią rinkimų agitaciją. Remiantis teisės aktu, šį straipsnį pažeidęs asmuo gali būti patrauktas administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn.

VRK pirmininko pavaduotoja įžvelgia galimą pažeidimą

VRK pirmininko pavaduotojas Laura Matjošaitytė teigia įžvelgianti galimą Seimo rinkimų įstatymo pažeidimą dėl draudimo vykdyti agitaciją.

„Kyla klausimas, ar mokyklos vadovė nesinaudoja tarnybine padėtimi reklamuodama vieną iš kandidatų“, - teigia L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, šiuo atveju būtina išsiaiškinti, ar šia socialinio tinklo paskyra naudojasi mokykla, jei mokykla – kas ją administruoja. „Jeigu agituoja mokyklos vadovas, tai jis naudojasi savo tarnybine padėtimi, nes mokyklos socialinio tinklo paskyroje agituoja balsuoti už vieną iš kandidatų antrame ture ir taip bando paveikti rinkėjų valią, kas yra draudžiama“, - sako VRK atstovė.

Tačiau kitas VRK narys Jonas Udris teigia situaciją vertinantis labiau kaip nevykusią „Rasos“ progimnazijos direktorės iniciatyvą nei įstatymo pažeidimą.

„Formaliai, jei apygardos komisija gaus dėl to skundą, tegul nagrinėja. Čia galbūt galima įžvelgti neteisėtos agitacijos požymių, bet vienas atskiras įrašas socialiniame tinkle pats savaime nereiškia pažeidimo. Klausimas būtų, ar ši gimnazijos direktorė, agituodama, nepiktnaudžiauja tarnybine padėtimi, bet aš labai abejočiau“, - sako J. Udris.

A. Mockus: neprašiau agituoti

Pats A. Mockus DELFI teigė tikrai neprašęs mokyklos direktorės paramos. „Čia dabar... Nei aš buvau toje mokykloje, nei ką. Aš tik aplankau per bendrus susirinkimus arba diplomų įteikimus, daugiau tikrai nebendravau, neturėjau jokių prašymų. Žinau, kad į mokyklas nereikia lįsti – ir meras buvo apie tai sakęs“, - sakė socialdemokratas.

A. Mockus sako progimnazijose stipendijų nesteigiantis, tik gimnazijose. Tačiau politikas pripažįsta dalyvavęs „Rasos“ progimnazijos mokslo metų baigimo šventėje.

„Ai, tai kai baigė mokslus, tai tų dovanėlių taip, įteikiau. Plius aš ten užsiimu labdara. Kadangi nemažai ten yra neturtingų vaikų, tai tame rajone aš kiekvienais metais dovanoju Kalėdines dovanas. Bet ne pačioje mokykloje, o nešu į šeimas. Buvo ir mokykloje padėta. Ir jų mokyklai nuvežiau ir jie savo nuožiūra dovanoja. Nebuvo nei mano pavardės prisegta, nieko“, - sako politikas.