Dauguma Seimo narių, kurie kitos kadencijos parlamente nebedirbs, priklauso Darbo partijos frakcijai. Ši partija neperžengė 5 proc. rinkimų barjero. Riesčiau – ir socialdemokratams, o štai konservatoriai praradimų praktiškai neturi.

Tiesa, dalis Seimo narių, nors nepateko į antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apygardose, į parlamentą gali būti išrinkti pagal kandidatų sąrašus, jeigu savo apygardose nugalėtų jų kolegos. Antrasis parlamento rinkimų turas vyks spalio 23 dieną.

B. Vėsaitė suks akademiniu keliu

Tačiau, pavyzdžiui, socialdemokratė Birutė Vėsaitė jau svarsto, kuo galėtų užsiimti, jei galiausiai nepatektų į Seimą. Šilainių vienmandatėje apygardoje ji liko 5, socialdemokratų sąraše užima 18 vietą, tačiau šios partijos nariai išsikovojo tik 13 mandatų.

B. Vėsaitė DELFI prasitarė turinti planų grįžti dėstyti. Iki pradėdama dirbti Seime, ji dirbo docente Lietuvos veterinarijos akademijoje ir Kauno technologijos universitete, dėstė dalykus, susijusius su chemijos mokslu.

„Išėjau iš nevyriausybinio sektoriaus, dirbau aukštojoje mokykloje, tad gal pritaikysiu savo žinias šioje sferoje. Konkrečių planų neturiu, bet galvoju šiek tiek eiti dėstyti“, – sakė B. Vėsaitė.

Į klausimą, ar jau sulaukė kokių konkrečių siūlymų, politikė atsakė lakoniškai: „Galbūt“.

Politikoje ginklų aiškino nesudėjusi

Nelikti nuošalyje ji ketino ir partijoje, nes aiškino norinti atstatyti pasitikėjimą socialdemokratais.

„Manyčiau, per mažai socialdemokratijos buvo visu laikotarpiu. Galėjome elgtis protingiau. Be abejo, Darbo kodeksas nepasitarnavo, bet jis buvo reikalingas. Ko gero, per mažai padarėme žmonėms didindami algas ir pensijas. Aišku, tikėjomės geresnių rezultatų, nes ši Vyriausybė atstatė ekonomiką į vėžes, bet, na, ką, aš dabar jau mėgausiuosi gyvenimu“, – šyptelėjo politikė.

Birutė Vėsaitė

Nebus ir „Nacionalinės vertybės“

Naujajame Seime nebus ir liberalės, Nacionaline vertybe save pavadinusios Dalios Teišerskytės. Vienmandatėje Zanavykų apygardoje ji liko 7, Liberalų sąjūdžio sąraše po rinkimų pakilo iš 28 į 16 vietą, bet to greičiausiai neužteks. Šios partijos nariai daugiamandatėje apygardoje gavo vos 8 mandatus.

„Džiaugiuosi, kad žmonės mane myli, o kad taip su partija nutiko, nieko čia nepadarysi“, – atsiduso ji.

Paklausta, ką kaltina dėl nesėkmės rinkimuose, D. Teišerskytė aiškino, kad niekas negali būti kaltas be jos pačios, tačiau užsiminė ir apie liberalus sukrėtusį skandalą.

„Žinoma, visų pirma, yra bendras partinis nuopuolis. Kita, mano amžius. Kadangi šį kartą rinkėjai buvo labai jauni ir gražūs, tai jiems mano metų bobutė atrodo jau visiška tarka. Žinoma, kad skaudu, ką čia kalbėti, kvaila būtų apsimetinėti.

Tačiau, iš tikrųjų, 16 metų yra pakankamai ilgas laiko tarpas, padaryta labai daug vertingų ir gražių darbų. Ypač kultūros srityje. Ir tas paskutinis nutarimas – kiti metai bus Lietuvių kalbos kultūros metai, na, šiek tiek gaila kitiems palikti, iš pavydo“, – juokėsi ji.

Rašys knygas

Pasidomėjus, kuo planuoja užsiimti, D. Teišerskytė sakė, kad nesėkmę rinkimuose laiko ir Dievo pirštu, grūmojančiu dažniau sėsti prie rašomojo stalo.

„Tie dalykai, dėl kurių aš gimiau šiame pasaulyje, ir yra darbo stalas bei pieštukas. Esu pradėjusi dvi pakankamai svarbias knygas, trečioji – nauja poezijos knyga – netrukus išeis. Man reikia surikiuoti straipsnių rinkinį, jų begalė. Kita iš dviejų – parašiau trečdalį romano, tačiau jis jau porą metų guli stalčiuje – apie gyvenimą, ir apie meilę, skausmą, liūdesį, juoką, jaunystę ir senatvę. Praktiškai, apie moters dalią“, – apie ateities planus pasakojo pašnekovė.

Dalia Teišerskytė

Paskutinė mėnesį sako pastebėjęs kritikos škvalą

Tuo metu darbietis Artūras Paulauskas sakė ketinantis atnaujinti savo kaip advokato veiklą, kurią buvo sustabdęs.

„Jokio gailesčio. Kiekvienas protingas žmogus turi planą B. Politika nėra amžinas dalykas, reikia nuolat konkuruoti. Matyt, dėl šių metų rezultatų priežasčių – ne viena. Ir lyderių kaita, kažin, ar buvo visada pateisinama, tie skyrimai politiniai buvo ne visai apmąstyti“, – pripažino jis.

Tačiau, anot A. Paulausko, sunku bebuvo ir suvaldyti paskutinį mėnesį prasidėjusį kritikos škvalą, kuris buvo nukreiptas į Darbo partiją.

„Matyt, kadangi sociologiniai tyrimai rodė, kad darbiečiai patenka į Seimą, o tvarkiečiai – ne, tai juos paliko ramybėje, o mes buvome smaigalyje, kurį kapojo. Ta kritika, beveik ant patyčių ribos – to nesugebėjome neutralizuoti, atsakyti, paaiškinti“, – mano politikas.

Artūras Paulauskas

Svarsto apie pasitraukimą

Paklaustas, ar dėl to nesvarsto pats trauktis iš Darbo partijos, A. Paulauskas paprašė dėl to paskambinti po poros savaičių.

„Buvau 2014 m. išsikėlęs savo kaip prezidento kandidatūrą savarankiškai, tuomet Darbo partija prie rinkiminės kompanijos prisidėjo minimaliai. Bandžiau aktyviau veikti. Bet dabar nieko negaliu atsakyti dėl savo politinių planų, nes pirma turiu darbinę veiklą atkurti“, – aiškino jis.

Anot A. Paulausko, artimiausiu metu metu jis žada tai ir padaryti, pradėti uždirbti lėšų pragyvenimui.

A. Pitrėnienė kalbėti nenori

Savo ruožtu darbietė Audronė Pitrėnienė kalbėti su DELFI šia tema atsisakė. Pati telefono ragelio ji nekėlė, o per savo atstovę spaudai tik perdavė žinią, kad nieko nekomentuos, nes jai rinkimai jau baigėsi.

Audronė Pitrėnienė

Susisiekti nepavyko ir su kita darbiete – Loreta Graužiniene. Telefonu ji neatsiliepė. Tiesa, pirmadienį viešai pranešė, kad traukiasi iš Darbo partijos.

„Šį sprendimą priėmiau apgalvotai, atsižvelgdama ir gerbdama daugumos Ukmergės rinkėjų išreikštą valią. Dėkoju visiems Ukmergės ir Lietuvos rinkėjams, kurie nuoširdžiai mane palaikė ir išreiškė pasitikėjimą manimi bei mano nuveiktais darbais“, – partijos pranešime spaudai cituojama L. Graužinienė.

Loreta Graužinienė

Nepateko, nes padėjo žmonai?

Tuo metu pats šiemet savo kandidatūrą išsikėlęs buvęs tvarkietis Remigijus Ačas, vienmandatėje Raseinių-Kėdainių apylinkėje likęs 4, aiškina visiškai dėl nesėkmės „nepergyvenantis“.

„Aš buvau nepartinis, nepriklausomas kandidatas, rėmiau valstiečių-žaliųjų sąjungą, kadangi šiame sąraše kandidatuoja mano žmona. Valstiečių ir žaliųjų sąjunga šioje apygardoje buvo iškėlusi kandidatą, kuris, sakyčiau, visai nieko nedarė, bet mano komanda ėjo, visur agitavo už valstiečių ir žaliųjų sąjungą, todėl natūralu, kad mano ir jo balsai kaip vienmandatininkų pasidalijo ir pralošiau 247 balsais“, – aiškino R. Ačas.

Jis užsiminė, kad jo žmona Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) po rinkimų sąraše pakilo iš 45 į 32 vietą ir juokėsi, kad dviem Seime sėdėti nėra čia ko.

Remigijus Ačas

Ruošis savivaldos rinkimams

Tiesa, R. Ačas taip pat pasakojo, kad jo žmona į sąrašą buvo įrašyta kaip kaimo reikalų specialistė, dirbanti Nacionalinio mokėjimo agentūros departamento direktore, tačiau nė vieno LVŽS partijos nario, pasirodo, net nepažįsta.

„Ji nieko ten nepažįsta, nė vieno tos partijos žmogaus, nei su pačiu Ramūnu Karbauskiu niekada kalbėjusi nėra. Ją įrašė kaip specialistę ir ji sutiko būti įrašoma kaip specialistė“, – pasakojo jis.

Nors tikino agitavęs už LVŽS, R. Ačas aiškino esą nesvarstęs galimybės jungtis prie šios partijos. Pasakojo, kad po buvusių patirčių „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje nenorintis kandidatuoti po jokia vėliava.

„Nenorėjau ant to pačio grėblio antrą kartą lipti“, – sakė R. Ačas, pridūręs, kad dabar ruošis savivaldos rinkimams ir pildys idėjas versle.