„Lietuviai balsuoja, nerimui dėl ekonomikos diktuojant įtemptų rinkimų eigą“, - tokią antraštę straipsniui apie Seimo rinkimus pasirinko amerikiečių naujienų agentūra „Bloomberg“.

Ji primena Lietuvos ekonomikos raidą: prasidėjus ekonomikos ir finansų krizei Lietuva 2009 metais patyrė vieną iš didžiausių recesijų Europoje, tuomet ekonomika smuko apie 15 procentų.

Šalies ekonomikai vėliau atsigavus ir prognozuojant tolesnį jos augimą, vidutinė alga Lietuvoje auga vangiai. Nuo 2008 metų vidutinis atlyginimas šalyje paaugo nepilnus 20 proc. ir tai yra vienas žemiausių rodiklių Vidurio ir Rytų Europoje, pažymi „Bloomberg“.

Be to, nepaisant augančios ekonomikos, Lietuvoje vėl padidėjo emigracija, šoktelėjusi tiek pernai, tiek šiemet.

Apie emigracijos mastus rašo ir prancūzų naujienų agentūra „Agence France Presse“ (AFP).

„Emigracija, daugiausiai į Jungtinę Karalystę, yra pagrindinis rinkimų kampanijos klausimas. Gyventojų Lietuvoje nuo 3,5 mln. 2001 metais sumažėjo iki 2,9 mln. 2015 metais, ir baiminamasi tolesnio gyventojų skaičiaus kritimo“, - rašoma AFP pranešime apie Seimo rinkimus.

„Kandidatai Lietuvos politinėje erdvėje sunkiai stengiasi įveikti paplitusį nusivylimą dėl socialinės nelygybės, kuris paskatino emigraciją į turtingesnę Vakarų Europą. Darbo užmokesčio didinimas ir darbo vietų kūrimas tapo pagrindiniais rinkimų kampanijos šūkiais“, - rašoma straipsnyje.

Skandalai ir kova dėl valdžios

JAV naujienų agentūra „Associated Press“ (AP) pabrėžia neapsisprendusio elektorato įtaką įtemptiems rinkimams, kuriuose didelio palaikymo gali sulaukti socialdemokratai, konservatoriai ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

AP straipsnyje rašoma, kad pastarojo meto skandalai gali paskatinti šiuos rinkėjus balsuoti už kitas partijas.

Pranešime minima Darbo partijos deleguota žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, kurios ministerijai pavaldžių įstaigų atstovai buvo kaltinti korupcija, priekaištai socialdemokratui krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui dėl „auksinių šakučių“ istorijos.

Dėmesio sulaukė ir korupcija įtariamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Gegužę buvusiam parlamentarui pareiškus įtarimus, partijos reitingai nukrito ties patekimo į Seimą riba.

Britų naujienų agentūra „Reuters“ savo straipsnyje pabrėžė kovą tarp pagrindinės opozicinės konservatorių partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio ir ministro pirmininko, socialdemokratų vadovo Algirdo Butkevičiaus.

„Jeigu A.Butkevičius pralaimi, opozicinė centro – dešinės Tėvynės sąjunga, vadovaujama G.Landsbergio, greičiausiai laimės kovą dėl valdžios. Pirmo nepriklausomybę 1990 metais atgavusios Lietuvos vadovo anūkas, 34-erių G.Landsbergis taptų jauniausiu premjeru Europos Sąjungoje“, - rašo „Reuters“.

Lietuvos Seimo rinkimuose varžosi 14 politinių jėgų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)