Dalis pranešimų buvo susiję su šių metų naujove – išankstinio balsavimo lakštais. Pasirodo, rinkėjai, www.rinkejopuslapis.lt atsispausdinę tokį balsavimo lakštą, tai daro beprasmiškai, nes atvykus į savivaldybę jiems vis tiek reikia laukti eilėje dėl rinkėjo kortelių ir balsavimo lakštų, kad jų atsispausdintam lakštui būtų suteiktas numeris. Pastebėta, kad balsavimo lakštai sukėlė sumaišties ir rinkimų komisijų darbe – ne visi komisijų nariai žinojo, kaip su jais elgtis.

Galima išskirti dar kelias pirmos balsavimo dienos rinkimų komisijų narių klaidas, dėl kurių visi rinkėjai turi būti budrūs. Balsuojant Vilniaus miesto savivaldybėje, buvo tokių atvejų, kai rinkėjui buvo duodamas tik vienas biuletenis arba nebaigiama išaiškinti balsavimo procedūra – ne vienas rinkėjas užklijavęs išorinį voką jį įmetė į balsadėžę be lipduko su kodu, kurį turi užklijuoti komisijos narys. Tai reiškia grubų pažeidimą, nes tokių rinkėjų balsai nebus įskaičiuoti dėl galimai pažeisto voko.

Daugiausiai pranešimų apie pažeidimus, kaip ir priešrinkiminiu laikotarpiu, gaunama dėl nepažymėtos politinės reklamos bei agitacijos. Čia galima išskirti Alytaus rajone aktyviai, bet ne visada pagal taisykles, agitaciją vykdančio TS-LKD kandidato Lauryno Kasčiūno atvejį. Gauta informacijos, kad kandidato politinės reklamos rasta savivaldybės patalpose, politikas aktyviai dalyvauja vietiniuose renginiuose kaip politologas, rengia prisistatymus vietinėse įmonėse, kur galimai yra daromas spaudimas darbuotojams.

Politologas Laurynas Kasčiūnas, TS-LKD kandidatas Seimo rinkimuose neigia „Baltųjų pirštinių“ jam mestus nepagrįstus kaltinimus dėl neva daromo spaudimo rinkiminės kampanijos metu.

„Prieš metant tokius kaltinimus, reikia turėti svarių įrodymų. Šiuo atveju matau sąmoningą norą man pakenti rinkiminės kampanijos metu. Lietuvoje susiformavo visiškai normali demokratiška rinkimų kampanijos tradicija, kad kandidatas gali lankytis įmonėse, organizacijose, pristatyti savo ir atstovaujamos politinės partijos rinkimų programą. Taip elgiuosi ir aš, tačiau niekada jokio spaudimo nedariau ir nesiruošiu niekam daryti. Patys žmonės yra sąmoningi apsispręsti už ką balsuoti“, - pažymi politikos mokslų magistras, dr. Laurynas Kasčiūnas.

Trečiadienį prasidėjo ir balsavimas specialiuose paštuose – ligoninėse, globos, įkalinimo ir kitose įstaigose. Gauta pranešimų apie kelias socialinės globos įstaigas, kur rinkėjams ir darbuotojams daromas spaudimas palaikyti tam tikrus kandidatus. Į šias įstaigas kitomis dienomis balsavimo stebėti vyks ir „Baltųjų pirštinių“ stebėtojai.

„Baltosios pirštinės“ gavo informacijos ir apie kelis galimus balsų pirkimo atvejus, kurie nebuvo įrodyti. Visus pagrįstus pažeidimus „Baltosios pirštinės“ nagrinėti perduoda pagal kompetenciją Vyriausiajai rinkimų komisijai arba Policijai.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ – pirmoji ir vienintelė nepolitinė rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje.

Policija gavo 12 pranešimų

Trečiadienį, pirmąją išankstinių Seimo rinkimų dieną, policija gavo 12 pranešimų apie galimus pažeidimus Tauragės, Šiaulių, Alytaus, Kauno apskrityse. Pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai.

Buvo gautas pranešimas, kad atvykusi balsuoti moteris pamatė balsuoti atvykusius Sungailiškių kaimo gyventojus, kurie kaip ji teigia, buvo neblaivūs ir patys atvykti balsuoti negalėjo, todėl galvoja, kad juos kažkas balsuoti atvežė.

Po balsavimo kaimo piliečiai į kaimą grįžo taksi automobiliu. Moteris nematė, kas kaimo gyventojus atvežė į Tauragę, nematė, kad jiems už balsavimus būtų sumokėta.

Į Šilutės policijos komisariatą kreipėsi vyras, kuris pareiškė, kad Šilutės rajone, Juknaičių kaime, prie pagrindinio kelio Kaunas - Jurbarkas - Šilutė - Klaipėda, sugadintas kandidato į Seimo narius Kęsto Komskio rinkimų agitacinio stendo reklaminis tentas.

Buvo išpjauta tento dalis toje vietoje kur pavaizduotas politiko veidas.

Materialinis nuostolis įvertintas 284,43 euro. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)