„Aiškių lyderių nematyti šioje kampanijoje, aiškių kontūrų naujos koalicijos taip pat dar nesimato ir tai, matyt, spręs rinkėjai“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė M. Lingė.

D. Grybauskaitės patarėjas spekuliacijomis vadino apžvalgininko Kęstučio Girniaus vertinimą, kad prezidentė prieš rinkimus akivaizdžiai reiškia antipatiją premjerui Algirdui Butkevičiui ir jo vadovaujamiems socialdemokratams.

„Prezidentė reikli, jei matomi piktnaudžiavimo, korupcijos požymiai, nebus tylima ir žiūrima. Ji visada buvo reikli, kritiška ir net buvo jaučiamas stipresnis paspaudimas buvusiai Andriaus Kubiliaus Vyriausybei“, – sakė M.Lingė.

Prezidentės patarėjas taip pat teigė, kad paties premjero reikia klausti, kas konkrečiai, anot jo, prieš rinkimus esą sąmoningai bando kenkti socialdemokratams. Premjeras A.Butkevičius praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad vadinamasis auksinių šaukštų skandalas sąmoningai inicijuotas prieš Seimo rinkimus, tačiau kelis kartus klausiamas, kokie asmenys ar jėga galėjo inspiruoti šį skandalą, Vyriausybės vadovas neatsakė.

„Čia pasirinkta kalbėjimo tokia taktika, neva kažkas jiems trukdoma. Stiprios politinės jėgos rinkimų kampaniją labiau linkusios statyti ant gebėjimo įrodyti, kad mes galime, turime jėgų, potencialo toliau valdyti ar perimti valdymą, o ne apkaltinti, kad jiems kas nors kaip nors trukdo ir kurti sąmokslo teorijas“, – premjero pasisakymus komentavo M.Lingė.

Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį, spalio 9 dieną.

Prezidentė palaiko alkoholio prekybos griežtinimą

Šalies vadovė palaiko alkoholio prekybos griežtinimą, tačiau kol kas neskelbiama, ar ji pasirašys Seimo priimtą įstatymo pataisą, kad asmens dokumento reikalaujama tik kilus abejonių dėl alkoholio pirkėjo amžiaus, sako prezidentės patarėjas.

„Turi būti einama ta kryptimi (griežtėjimo - BNS). Juolab yra išreikšta pilietinė valia - surinkta 60 tūkst. parašų ir iniciatyva užregistruota Seime. Tas paketas, jeigu pasižiūrėjus jo turinį, yra griežtėjimo linkme. Jei dalis visuomenės išreiškė valią, tai politikams yra ženklas, kad yra didelė problema“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėjas vidaus klausimams Mindaugas Lingė.

Seime įregistruotos piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ parengtos pataisos numato riboti alkoholio prieinamumą, įskaitant jo pardavimą tik specialiose parduotuvėse.

M.Lingės teigimu, kol kas neaišku, ar Dalia Grybauskaitė vetuos Seimo praėjusią savaitę priimtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

„Pats įstatymas sukėlė diskusijų ir įvairių vertinimų bangą, jis didelės pridėtinės vertės neduoda. Esminis principas, kas jau galiojo, tai, kad nepilnamečiams nebūtų galima parduoti alkoholio ir būtų reikalaujama įsitikinti, kad atitinka amžių reikalaujant asmens dokumento“, - sakė M.Lingė.

Anot jo, prekybos tinklų akcija, kai jie reikalavo dokumento iš visų alkoholio pirkėjų ir kurią Seimas iš esmės atmetė, gali įgauti kitokias formas.

„Ta kampanija ir toliau gali vykti ir gali įgauti įvairias kitokias formas. Pavyzdžiui, trumpinant prekybos laiką, jei tai nuoširdus noras. Bet tai yra skirtingi dalykai. Jų (Prekybos įmonių asociacijos - BNS) informacija, kad pardavimai sumažėjo 9 proc., bet mes nežinome, ar tie 9 proc. nenuėjo į kitus (tinklus - BNS), kurie nepasirašė, ar nenuėjo į nelegalią rinką“, - kalbėjo M.Lingė.

Keliems socialdemokratams inicijavus, Seimas prieš savaitę nutarė, kad pirkėjų amžių įrodančio dokumento turi būti reikalaujama tik kilus abejonių dėl amžiaus.

Nuo rugsėjo 2-osios dokumento iš visų alkoholio pirkėjų reikalauja prekybos tinklai „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa"“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvės.

Tokią iniciatyvą pasiūlę prekybininkai teigė siekiantys užkirsti kelią alkoholio pardavimui nepilnamečiams ir skatinti visuomenės sąmoningumą.Akcijos kritikai svarsto, kad tai tėra viešųjų ryšių akcija ir bandymas visuomenės pyktį nukreipti į politikus, svarstančius siūlymus alkoholį pardavinėti tik specializuotose parduotuvėse ar sutrumpinti prekybos juo laiką.