Seimo rinkimai jau šį sekmadienį, bet daugelis kritikuoja, kad šie rinkimai nykūs kaip niekada. Kodėl artėjantys rinkimai, kitaip nei ankstesniais metais, visiškai nesijaučia? Apie rinkimų kampanijas – pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su socialdemokratų rinkimų štabo vadovu Algirdu Sysu, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabo vadovu Tadu Langaičiu ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų štabo vadovu Ramūnu Karbauskiu.

– VRK duomenimis, 2012 m. Seimo rinkimuose TS-LKD išleido daugiau nei 1,5 mln. eurų, socialdemokratai bemaž 1 mln. 200 tūkst. eurų, o valstiečiai ir žalieji – daugiau nei 350 tūkst. eurų. O kaip yra dabar, pone Sysai?

Dabar situacija šiek tiek kitokia. Visų partijų biudžetą dabar riboja įstatymas. Dabar mes negalime išleisti daugiau kaip 700 tūkst. su trupučiu eurų. Yra sankcijos, jei viršiji nustatytas sumas. Gali mokesčių mokėtojų pinigų neskirti ar taikyti kitas sankcijas.

– VRK duomenimis, jūs esate nurodę, kad rinkimams išleisite 829 tūkst. eurų?

A. Sysas: Taip, mes į tuos rėmus telpame. Nepamirškime, kad dar vienmandatininkams leidžiama atskirai.

– Taip, jūsų vienmandatininkai susidėjo 167 tūkst. eurų.

Algirdas Sysas

A. Sysas: Tai va, mes laikomės fiskalinės drausmės ta prasme, kad nenorime skolintis ir per daug išleisti. Biudžetas iš anksto buvo planuojamas būtent toms išlaidoms, kurias mes galime išleisti.

– Išleisite kažkur iki milijono eurų. Tai socialdemokratai šiuose rinkimuose bus matomi mažiau?

A. Sysas: Manau, kad mažiau matomi bus visi, kadangi pirmiausia galima naudoti savo lėšas arba aukas. Fiziniai asmenys jau negali aukoti. Bent jau aš vadovaujuosi ta logika, kad po manęs neturi būti tvanas. Šiems rinkimams vadovauju aš, kitiems gal vadovaus kas kitas. Bet nenorime palikti skolų, į ateitį nedirbame.

– Kokios finansinės galimybės TS–LKD, pone Langaiti?

Tadas Langaitis

Panašios. Išleisime mažiau nei 2012 m., tendencijos bus tos pačios. Prisiminkime, kad juridiniai asmenys nebegali aukoti, kas automatiškai atėmė dalį finansavimo pinigų. Fiziniai asmenys aukoja daugiau, tačiau kol kas pasakyti galutinį skaičių yra sudėtinga. Tačiau manau, kad suma bus ketvirtadaliu mažesnė.

– Pone Karbauski, LVŽS situacija visai kita. Ji panaši tik reitinguose, kur esate šalia dviejų didžiausių partijų. Bet finansiškai dėl to, kad neturite populiarumo istorijos, jūsų finansinės galimybės yra mažos. Tačiau stebint viešąją erdvę jūs neatrodote labai kukliai. Kaip taip yra?

Ramūnas Karbauskis

Mes stengiamės skolintis, kiek tai yra įmanoma. Mes dirbame į ateitį.

– Jūs prognozuojate, kad jūsų partija pateks į parlamentą, gaus dotaciją ir atsiskaitysite su tais, kurie dabar jums teikia paslaugas?

R. Karbauskis: Taip.

– Bet tai rizikinga.

R. Karbauskis: Svarbiausia, kad mes turime galimybę komunikuoti. Praėjusiuose rinkimuose mes neturėjome nei vieno televizijos klipo. Mes išvis negalėjome nieko padaryti, nes dar turėjome likusias skolas iš ankstesnių rinkimų. Todėl šįkart viską stengiamės daryti optimaliai, kad ir rinkėjai sužinotų mūsų vertybes ir kandidatai turėtų tam tikrą sklaidą. Tai būtina norint laimėti rinkimus, todėl mes darome viską, kad tą pasiektume.

– Suprantu, kad jus kredituoja žiniasklaidos priemonės, reklamos, kūrybos agentūros?

R. Karbauskis: Taip, kam galime, tam atsiskaitome, kam negalime, atsiskaitysime spalį ar lapkritį.

– Tai yra ir tam tikras pasitikrinimas, kaip jus vertina rinka?

R. Karbauskis: Jei mes nesireklamuotume visai, tai šiandien tokių reitingų nebūtų. Tai akivaizdu.

– Pone Sysai, jūs sakėte nenorintis palikti nei cento skolų. Kodėl?

Man teko štabui vadovauti savivaldos rinkimuose. Pamatėme, kad galima rinkimus padaryti ir nesiskolinant. Savivaldos rinkimus mes laimėjome išleisdami mažiau pinigų ir nepalikdami skolų. Dabar vadovaujuosi lygiai tokiu pačiu principu. Visada nori išleisti daugiau, negu galime. Pamenate, pavasarį pasirodė Darbo partijos plakatai ir visi užsigeidė, kad būtų ir mūsų. Bet mes koncentravomės į paskutinį mėnesį.

– Pone Langaiti, aišku, kad TS-LKD bus parlamente. Jums skolintis tikrai yra įmanoma. Jūs tai darote, ar ne?

Taip, tai jau yra įprasta praktika. Pasiskaičiuojame, kiek mes įprastai gauname mandatų, kiek tai sudaro valstybės dotacijos ir labai aiškiai matome ateities pinigų srautus.

– Tai jūs taip pat kreipiatės į žiniasklaidos priemones, kad jos kredituotų jus ir lauktų, kol gausite valstybės dotacijas?

T. Langaitis: Mes turime didelį pasitikėjimą rinkoje, todėl mus kredituoja tiek žiniasklaidos priemonės, tiek kiti partneriai.

– Finansinės taktikos skirtingos, tą jau daugiau ar mažiau išsiaiškinome. O kaip partijos šiuose rinkimuose bando paveikti rinkėjus? Kas užima daugiausiai laiko, pinigų, pastangų?

R. Karbauskis: Didžiausias biudžetas – televizijai.

– Koks bus jūsų visas biudžetas?

R. Karbauskis: Iki 600 tūkst. eurų.

– O kokia dalis reklamai televizijoje?

R. Karbauskis: Daugiau nei pusė. Kita dalis – laikraščiai, nes mūsų laikraščius labai skaito, tuos, kuriuos pati partija inicijuoja. Turime tradiciją, visą eilę metų juos leidžiame. Tiražai milijoniniai. Jų pasiekiamumas labai geras. Mes stengiamės taupyti neskelbdami tuose dienraščiuose ar savaitraščiuose, kurie yra leidžiami savivaldybėse ar nacionaliniu mastu, mes orientuojamės į savo spaudą, patys stengiamės ir išplatinti, bet didžiuosiuose miestuose prireikia pagalbos.

– Pone Langaiti, suprantu, kad jūsų biudžetas taip pat bus apie milijoną eurų, kokiomis dalimis skirstysite tuos pinigus?

Televizija užims ketvirtadalį viso biudžeto, dalį pinigų – kita medija. Jei žiniasklaidos pirkimai sudaro didesnę dalį išlaidų, tai pastangų kur kas daugiau atima bendravimas su rinkėjais. Mes turime labai didelį turą po Lietuvą, kur važinėjome ir bendravome su žmonėmis daugiau nei 100 skirtingų miestų ir miestelių. Taip pat daug kur su rinkėjai bendraujame asmeniškai, vaikščiodami nuo durų iki durų.

– Tai yra ne taip seniai prasidėjusi tendencija. Esminis lūžis, ko gero, buvo, kai R. Šimašius po ėjimo nuo durų iki durų laimėjo mero rinkimus. Ar jūs skaičiavote, kiek žmonių planavo aplankyti TS-LKD, įskaitant visus vienmandatininkus?

T. Langaitis: Manau, kad lūžis įvyko 2008 m., kai Mantas Adomėnas netikėtai nugalėjo Senamiesčio apygardoje Artūrą Zuoką ir Petrą Auštrevičių. Būtent dėl to, kad kartu su komanda buvo ne kartą apėjęs visus rinkėjus. Tai buvo tas momentas, kai daug kam buvo siurprizas. Tada pakartojimas matėsi kai kuriose apygardose 2012 m. Seimo rinkimuose, tada savivaldos rinkimuose. Tačiau to nesimato kitų partijų veiksmuose ir tai šiek tiek stebina. Kadangi susirinkimai su gyventojais neveikia, o atėjus iki durų žmonės džiaugiasi, sako – smagu, kad ateinat. Apygardose, kuriose mes esame stiprūs, tikslas yra apeiti daugumą rinkėjų. Matau ne vieną apygardą, kur yra apeita 80 proc., 60 proc. rinkėjų.

– Pone Sysai, kur bus dėliojami pagrindiniai jūsų rinkimų biudžeto akcentai?

Televizija yra brangiausia, ji sudarys mažiau nei 40 proc., tai atitinkamai 400 tūkst. eurų. Tada spauda, radijas, portalai, socialiniai tinklai. Mes absoliučiai atsisakėme išorinės reklamos, bent jau centralizuotai. Vienas kitas kandidatas tam naudoja asmenines lėšas. Paskutiniuose rinkimuose tam išleidome didelę dalį pinigų, bet tie stulpai, ant kurių iškabinti plakatai, tai už mus po mėnesio ar pusantro neagituoja. Tai šiemet to atsisakėme ir naudojame kitas priemones. Bet ponas Karbauskis pasikuklino, jie naudoja ir kitokias priemones, pavyzdžiui, savo firmos didelį autobusą, vilkiką su scena.

– Jūs įtariate, kad čia kažkas nedeklaruota?

A. Sysas: Deklaruota, mačiau ten 200 eurų per parą. Tai labai keistai maža suma.

R. Karbauskis: Nelabai žinote – už valandą. Mes matome, kad kolegos labai daug mus skundė, visi skundai VRK iš socialdemokratų. Mes stengiamės susitikti su kuo daugiau žmonių, taip pat vaikštome nuo durų iki durų. Tokia taktika, ko gero, visų panaši. Ir tuos laikraščius, apie kuriuos aš kalbėjau, tai tikslas yra juos paduoti į rankas.

– Pone Karbauski, bent apytiksliai, kiek žmonių planuoja paspausti rankas jūsų partijos kandidatai?

Daugiau nei pusei milijono. Aš pats su labai daug žmonių bendravau, kandidatai taip pat.

T. Langaitis: Mes skaičiuojame panašiai, o tiksliai sunku pasakyti, nes vienmandatininkai dirba intensyviai, kartu su savo didelėmis komandomis. Tie duomenys galutinai bus matomi tik po rinkimų. Esame sukūrę vidinę sistemą, kuri motyvuoja eiti ir kuo daugiau bendrauti su rinkėjais.

– Kokia tai sistema, finansinė?

T. Langaitis: Taip, finansinė, kuri skatina kandidatus daugiau bendrauti su rinkėjais.

– Kuo kandidatas daugiau dirba, tuo daugiau pinigų jis gauna iš partijos?

T. Langaitis: Taip.

– Ar šiuose rinkimuose gali nutikti taip, kad kažkas tiesiog labai gerai bus padirbėjęs vaikščiodamas nuo durų iki durų ir pateiks staigmenų daugelyje apygardų? Pone Sysai?

Aš manau, kad tai jau praėjęs etapas. Nes vieną dieną dabar ateina liberalas, kitą – socialdemokratas, trečią – konservatorius. Manau, pradininkas buvo Vytenis Andriukaitis, kai 2000 m. Žirmūnuose apeidavo visus. Tada tai buvo nauja, o dabar, kai per dieną į duris beldžiasi 3 ar 4 žmonės, tai jau efekto nesudaro. Turbūt laimės tas, kas buvo paskutinis. Aš vadovaujuosi tokia logika, kad pasibaigė rinkimai ir reikia pradėti dirbti. Kasdien, kiekvieną mėnesį priiminėti, susitikinėti, spausti ranką.

– Pone Langaiti, kaip jūs manote, bus staigmenų?

– Manau, kad bus. Konkrečiose apygardose bus įdomybių. Iš šou elemento gali būti siurprizų, bet taip pat iš nematomos kampanijos. Manau, kai kuriose vietose mes pamatysime netikėtus laimėtojus arba netikėtai stiprias kovas antruose turuose.

– Pone Karbauski, ar jūs matote tokių dalykų, kurie jums labai nepatiktų rinkimuose, kalbu apie visiškai neteisėtus oponentų bandymus, veiksmus?

Galiu pasidalinti tuo, kas Marijampolėje turėtų vykti spalio 6 dieną. Vienas labai gerai žinomas atlikėjas, kur bilietas į jo koncertą kainuoja 30–40 eurų, ketina nemokamai dainuoti. Valandą prieš koncertą vyks socialdemokratų kandidatų prisistatymas. Tai visiškai aiškiai susiję dalykai. Tai – Edmundo Kučinsko koncertas. Noriu, kad VRK tai išgirstų, nes tikrai tai yra skandalingas atvejis.

– Tai dabar jau didelė tikimybė, kad neįvyks arba koncertas, arba susitikimas.

T. Langaitis: Gali įvykti, nes VRK didele dalimi yra neveiksni institucija. Nepasiekia savo tikslų ir neužkardo rinkimų pažeidimų. Rinkimų pažeidimų mažėja, didele dalimi pilietinėmis, bet jų dar išlieka labai daug.

– Jūs galite pasakyti tokių dalykų, kas jus, kaip štabo vadovą, šiuose rinkimuose priverčia krūptelti?

T. Langaitis: Šeštadienio „Kauno diena“. Atsiverčiau ir labai nustebau. Laikraštis atrodo gan raudonas, bet su nepažymėta politine reklama. Tokių reiškinių anksčiau nebuvau pastebėjęs, bet štai, likus savaitei iki rinkimų, tai atsitinka. VRK neužkardo pažeidimų. Taip padėti sau laimėti rinkimus paskutinėmis savaitėmis gali, o nubaus jau gal žymiai vėliau ir ta bausmė jau neturės įtakos rinkimų rezultatams.

A. Sysas: Konservatoriai jau buvo nubausti už koncertą Katedros aikštėje. Buvo nubausti bauda. Aš manau, kad jei naudojami savi resursai, kaip agrofirmos automobilis, tai turi būti daroma už rinkos kainą ir nebus jokių ginčų.

R. Karbauskis: Jūs gal prieš mėnesį skundą parašėte, o mes jokios baudos negavome, vadinasi – viskas gerai.