Ilga pertrauka buvo paskelbta dėl advokatų, prokurorų, teisėjų atostogų. Šioje byloje yra 65 advokatai, trys prokurorai ir keturi teisėjai, įskaitant atsarginį.

Posėdžiai šioje byloje vyko nuo šių metų sausio 27 dienos, posėdžių metu apklausta apie pusantro šimto liudytojų, kai kurių parodymai paskelbti, kai buvo duoti ikiteisminio tyrimo metu, nes šie liudytojai mirę ar jų sveikatos būklė neleidžia dalyvauti procese.

Liudytoju jau yra apklaustas tuometinis valstybės vadovas Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis, Aukščiausiosios Tarybos deputatas Algirdas Saudargas, tuometinis Lietuvos atstovas Maskvoje Egidijus Bičkauskas, buvęs Krašto apsaugos departamento direktorius Audrius Butkevičius, tuometinis sveikatos apsaugos ministras, dabar Krašto apsaugos ministerijai vadovaujantis Juozas Olekas, tuometinis Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas Aleksandras Abišala, V.Landsbergio pavaduotojas Česlovas Stankevičius. Taip pat apklausti sovietinio saugumo darbuotojai ir kiti asmenys.

Sausio 13-osios byloje dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui teisiama per 60 kaltinamųjų, dauguma iš jų teisiami už akių, nes slapstosi Rusijoje arba Baltarusijoje. Teismo posėdžiuose dalyvauja tik du kaltinamieji.

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie 1 tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Kaltinamieji nori dalyvauti procese

Rusijoje gyvenantys kaltinamieji Sausio 13-osios byloje nori dalyvauti procese, tačiau savo galutinio apsisprendimo dar nėra išreiškę.

Suimto Rusijos piliečio Jurijaus Melio gynėja Galina Kardanovskaja žurnalistams sakė, kad į ją kreipėsi Karaliaučiuje gyvenantys asmenys, kurie yra kaltinamieji Sausio 13-osios byloje.

„Į mane kreipėsi dėl dalyvavimo procese. Aš dabar nenoriu apie tai kalbėti“, – žurnalistams sakė kaltinamojo J.Melio gynėja, paklausta, kas dar iš kaltinamųjų norėtų, kad ji jiems atstovautų procese. Pasak jos, apie tų kaltinamųjų atvykimą į procesą Lietuvoje „kalbos nėra, tačiau jie suinteresuoti dalyvauti“.

Gynėja teigė, kad jai būtų nekorektiška paskelbti apie į ją besikreipusius asmenis.

Tuo metu J.Melis teismo paprašė atnaujinti teismo posėdžių transliacijas internetu. Tokios transliacijos vyko, kai byla tik buvo pradėta nagrinėti.

„Objektyviai tyrimo eigai ir tiesos nustatymui pasitarnautų“, – sakė J.Melis. Jam pritarė ir gynėja.

Tuo metu nukentėjusiojo Roberto Povilaičio advokatas Albertas Buta priminė prašymą byloje apklausti buvusį Sovietų Sąjungos vadovą Michailą Gorbačiovą.

„Liudytojų apklausa užtruks dar kurį laiką. Prašytume svarstyti prašymą“, – sakė advokatas.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį po keturių mėnesių pertraukos atnaujino Sausio 13-osios bylos nagrinėjimą.