DELFI primena, kad pastaruoju metu viešumoje tik viena po kitos pasirodo žinutės, koks baisus tėvas neva galėjo būti garsus aktorius, kaip gausiai jis vartojo alkoholį, svaiginosi narkotikais, laiką leido su kitomis moterimis, o paskutinis lašas Angelinos kantrybės taurėje esą buvo smurtas prieš jų sūnų.

Tiesa tai ar ne, greičiausiai taip ir nesužinosime, tačiau knygos apie A. Jolie autorius Ianas Halperinas šiais teiginiais stipriai abejoja.

Tuo metu Asociacijos prieš tėvų atstūmimą (APTA) valdybos pirmininkas Andrius Chranovskis neslepia – skyrybų procese būtent vyrai dažniausiai tampa atpirkimo ožiais ir jiems tenka srėbti visą moterų užvirtą košę.

Buvo sugalvojusi gudrų planą?

Kaip rašo dailymail.co.uk, Brangelinos (taip apibendrintai vadinamas A. Jolie ir B. Pitto duetas) poroje ėmė lietis pagieža ir keiksmai. Esą likus šešioms dienoms iki šiuo metu audringai aptariamų įvykių privačiame lėktuve, kai tariamai apsvaigęs nuo alkoholio aktorius griebėsi smurto prieš penkiolikmetį įsūnį Maddoxą, Angelina pareiškė norinti pasikalbėti su vyru.

Kadangi jų santuokoje vyravo suirutė, 41 metų aktorė esą pranešė vyrui radusi išeitį. Ji persikeltų su visais šešiais vaikais gyventi į Didžiąją Britaniją, kur galėtų skirti daugiau dėmesio savo labdaringai ir politinei veiklai Jungtinėse Tautose kaip specialioji Pabėgėlių agentūros pasiuntinė, o Bradas galėtų likti Los Andžele ir toliau rūpintis savo karjera kino pramonėje.

Išoriniam pasauliui jie ir toliau atrodytų laimingai santuokoje gyvenanti pora, tačiau kiekvienas turėtų teisę laisvai užmegzti ryšius su kuo panorėjęs. Be to, pagal Angelinos planą Bradas galėtų bet kada pasimatyti su vaikais.

Tačiau kai vyras pareiškė, kad žmonos planas jam visiškai nepriimtinas, ūmiu būdu garsėjanti aktorė tiesiog pasiuto.

Kilo konfliktas: jis užsidarė kambaryje, ji daužė duris ir ragino išeiti

Akimirksniu buvo prisiminti visi jų audringų santykių trūkumai. Pasak draugų, iš abiejų pusių skriejo kaltinimai neištikimybe ir darboholizmu. Labiausiai moteris tūžo dėl judviejų vaikų likimo, nors, aplinkinių teigimu, Bradas yra atsidavęs savo atžaloms. Kaip jau buvo nutikę daugybę kartų prieš tai, Bradas stengėsi susidoroti su Angelinos audringu charakteriu ir kilusiu konfliktu. Jis esą užsidarė savo kambaryje, o Angelina daužė į duris ir ragino išeiti.

Šio neeilinio konflikto priežastimi tapo Angelinos troškimas persikelti į Didžiąją Britaniją ir pasišvęsti politinei karjerai, kovai prieš smurtą moterų atžvilgiu karo zonose, moterų švietimui besivystančiose šalyse, milijonų pabėgėlių padėties gerinimui. Ji norėjo persikelti nuolatiniam gyvenimui į jų už 15 tūkstančių svarų (daugiau kaip 17 tūkstančių eurų) per mėnesį nuomojamą namą Sario grafystėje, leisti vaikus į mokyklą Didžiojoje Britanijoje. Ji turėjo ambicijų tęsti velionės princesės Dianos darbus, kurios gyvenimą ir vaidmenį padedant minų aukoms ir sergantiems AIDS aktorė buvo išstudijavusi iki smulkmenų. Angeliną tiesiog apsėdo noras mėgdžioti savo draugę ir mokytoją baronienę Arminką Helic ir gauti vietą Lordų Rūmuose, kuri taptų puikia platforma platesnei jos veiklai. Dėl to aktorė netgi buvo pasirengusi atsisakyti savosios JAV pilietybės. Vienas iš draugų netgi užsiminė, kad Angelina turėjo slaptą ketinimą ištekėti už karališkosios šeimos atstovo.

„Jos radaruose – princas Andrew“, – teigė šaltinis.

Kai šeima susiruošė į Prancūziją, Bradas tikėjosi, kad audra jau praėjo. Tačiau Angelina laukė savo momento.

Apkaltino nebūtais dalykais?

Pasakojama, kad ji neva buvo slapta pasikonsultavusi su savo advokatais, pasak kurių, tėra vienas būdas jos planui įgyvendinti – ji privalo užsitikrinti bet kokiais įmanomais būdais visišką teisinę savo vaikų globą. Pati Angelina nusprendė, kad geriausias būdas tai pasiekti – sutrypti savo vyro vardą purve taip, kad žala būtų neatitaisoma. Ir tai padaryti galima apkaltinus jį skriaudžiant vaikus. Štai taip esą atsirado antraštės, kad „prisigėręs ir įsiutęs“ Bradas smurtavo prieš Maddoxą.

Brado draugai teigia, kad aktorius jaučiasi „sugniuždytas ir priblokštas“, mat jam buvo pateikti skyrybų dokumentai ir tuo pat metu jis apkaltintas girtumu, smurtavimu prieš sūnų ir romanu su prancūzų aktore Marion Cotillard. Pastaroji šiuos gandus paneigė ir pranešė besilaukianti kūdikio nuo savo teisėto vyro.

Amerikos laikraščiai taip pat pranešė, kad Angelina jau nebepajėgia toleruoti sutuoktinio priklausomybės nuo marihuanos. Pasak draugų, Bradas išties galėjo būti apsvaigęs nuo alkoholio skrydžio metu (FTB, kurio jurisdikcijoje yra ore padaryti nusižengimai, tiria šį atvejį), tačiau niekada nebūtų nuskriaudęs vaiko, juo labiau savo sūnaus.

Brado draugas: jis yra atsidavęs tėvas

„Bradas yra pacifistas, – sakė vienas seniausių aktoriaus draugų. – Jis visada vengė konfrontacijos su Angelina ir yra atsidavęs tėvas. Tai jis žaidžia su vaikais, o ne ji“.

Pasak draugo, Bradas nusprendė nesimurkdyti su Angelina purve.

„Jis visada tvirtino norįs elgtis moraliai. Kai jie anksčiau ginčydavosi dėl namo pardavimo, jis visada ragindavo kreiptis į tarpininkus, draugiškai pasidalinti turtą ir susitarti dėl vaikų globos pasidalijimo prieš paskelbiant pasauliui apie judviejų sprendimą pasukti skirtingais keliais, – toliau kalbėjo aktoriaus draugas. – Štai kodėl Bradas dabar jaučiasi toks nusiminęs ir išduotas. Jis negali patikėti, kad ji mėgina sutrypti jo reputaciją ir vardą, nes jis visada sakė, nepaisant savo advokato patarimo, kad niekada neburnos ant savo vaikų motinos“.

Konfliktas pasiekia maksimumą

Tuo metu A. Chranovskis aiškino, kad panašios situacijos dažnos ir Lietuvoje. Tiesa, jos tikrai nesusilaukia tokio didelio dėmesio.

„Skyrybų atveju retai tie žmonės būna nesusipykę. Dažniausiai tuo metu, kai vyksta teisiniai procesai, kai išsikraustoma, dalinamasi turtu ir vaikais, nustatomas alimentų dydis, sutuoktinių konfliktas jau būna pasiekęs maksimumą. Moterys neretai tokiais momentais tampa labai pragmatiškos ir stengiasi daug dalykų įvertinti, žvelgdamos į ateitį. Kai gyvenimas nesusiklostė, meilė baigėsi, svajonės sugriuvo, ji liko nuvilta, bandoma dėl visko apkaltinti vyrą“, – pastebėjo A. Chranovskis.

Pašnekovo teigimu, to žmogaus joms paprastai nebūna nė kiek gaila – moteris neretai nori atkeršyti, parodyti, pamokyti, įskaudinti buvusį sutuoktinį, nes ir pati jaučiasi nuvilta.

„Jai labai skauda ir ji labai nori, kad ir jam taip pat skaudėtų, todėl ir siekiama tą žmogų visaip palaužti, kad jis kentėtų“, – įžvelgė pašnekovas.

Andrius Chranovskis

Negali imti sau, tad ima reikalauti vaikams

Antra, A. Chranovskio teigimu, moterys neretai stengiasi ir užsitikrinti kuo daugiau garantijų, joms labai svarbi rami ateitis ir saugumas.

„Po skyrybų 99 proc. vyrų ir moterų, iki tol gyvenusių porose, materialine prasme gyvena daug blogiau nei įsivaizdavo. Tą nujausdami žmonės, ypač moterys, stengiasi užsitikrinti sau kiek įmanoma daugiau garantijų. Pirma, alimentų forma, antra, iš bendro turto“, – pasakojo pašnekovas.

Kadangi priešvedybinės sutartys Lietuvoje nepopuliarios, susiduriama su to pasekmėmis – stengiamasi kuo daugiau turto pritraukti sau, nes neaišku, kas yra bendra, o kas – tavo paties užgyventa.

„Moterys, aišku, negali reikalauti daugiau turto sau, todėl ima reikalauti vaikams. Lietuvoje tokia situacija, kad 99 iš 100 atvejų vaikas lieka pas mamą ir pas mus taip suprantama, kad jis daugiau priklauso mamai, o ne tėčiui, lygybė tik „ant popieriaus“. Lietuvoje yra norma, kad vaikui pas mamą geriau, net nėra abejonių, kad gali būti kitaip. Tad mamos, gaudamos globos teises, stengiasi kartu gauti ir kuo pilnesnę priekabą“, – įžvelgė jis.

Ima žaisti nešvarius žaidimus

Dėl to, aiškino A. Chranovskis, ir imami žaisti nešvarūs žaidimai. Kuo didesni atžalos poreikiai, tuo daugiau galima prisiteisti. Savaime suprantama, daugiau lėšų reikės sergančiam, problemų ir bėdų turinčiam vaikui.

„Reikia, kad vaikas nemiegotų, būtų neramus, sveikata jo būtų pagadinta“, – dėstė pašnekovas.

Jo teigimu, vaikai tampa ir keršto įrankiais – moterys nori vyrus nubausti, nenori, kad jie artintųsi prie jų vaikų, nori tik kad pinigus mokėtų, visą kitą esą ir pačios susitvarkys puikiausiai, tad ima siekti teismo įrodymų, kad tėvas vaikui yra žalingas.

„Pavyzdžiui, kad jis vaiką muša – bet tai sunkiau įrodyti. Nesunku įrodyti, kad tėvas psichologiškai smurtauja: rėkia, netinkamai auklėja, yra per griežtas, nesupranta vaiko poreikių, emocijų. Tarkime, jei vaiką tėvas vedasi į „Mcdonaldą“, perka picą, bet juk ten negalima, nesveika. Šiais laikais labai populiarus sveikatingumo kultas, tad mamos būna labai aktyvios vegetarės, veganės. Tėčiai, kurie mėgsta šašlykus ir panašiai, automatiškai yra blogi kart 10. Būna aiškinama, kad vaikai yra alergiški, serga visokiomis ligomis, tad jiems reikia specialaus maisto, tėčiai negalvoja apie tai ir perka bet ką, o tai kenkia tiek, kad vaikas gali numirti“, – situacijas perpasakojo A. Chranovskis.

Prigimtinis būdas pakiša koją: moterys kovoja iki galo, o vyrai ieško ramybės

Jo teigimu, visi šie argumentai pagrindžiami ašaromis, pažįstamų medikų raštais ir rekomendacijomis.

„Tie tėčiai neretai net neįsivaizduoja, kokie buvo blogi, iki kol išgirsta pasakojimus. Kaip išeitis iš viso to yra sutikimas mokėti didelius alimentus, atiduoti butą ir nešdintis kuo toliau. Tai tipinė bylų fabula. Lietuvoje tėčiai yra silpnoji pusė“, – įsitikinęs pašnekovas.

Nugręžus vyrą finansiškai, pasak A. Chranovskio, bandoma savo galią įrodyti ir emocinėje plotmėje. Dažnai siekiama visiškai apriboti galimybę jam matytis su vaikais.

„Yra visokių vyrų. Taip, yra tokių, kurie nėra verti tėvo vardo, matytis su vaikais. Tačiau klausimas, kiek jų – 1, 5 ar 50, 90 proc.? Jei yra kokie 5 proc., tai visuomenei atrodo, kad 9 iš 10 vyrų yra tokie. Tačiau, iš tiesų, norint nustatyti, kaip yra, reikia gilintis į kiekvieną atvejį. Bet tam neretai pristinga laiko, moterys čia yra aktyvesnės. Jos nenuleidžia rankų ir eina iki galo, o vyrai yra tie, kurie geriau patylės, kad rastų ramybę“, – suprasti prigimtinius skirtumus ragino jis.

Tačiau, pasak pašnekovo, jei asmuo nesigina, negalima teigti, kad būtinai jis sutinka su tuo, kuo yra kaltinamas.

Gebančių pakilti virš emocijų – mažuma

Be to, jo teigimu, kone visose institucijose, kurios dalyvauja skyrybų procesuose, didžioji dalis darbuotojų yra moterys.

„Skyrybų atvejai yra sunkūs emociškai, tačiau instancijų nariai per tiek darbo metų yra atbukę emociškai. Jie nesigilina į detales, neturi laiko ir galimybių, jokio noro, nes istorijos sunkios ir liūdnos. Moterys turi tarsi šeštąjį tarpusavio supratimo jausmą, tad vyrai dažnai sutrinka. Jie vardija faktus, moterys puola į ašaras, jų faktų niekas nebesiklauso. Vyrui yra labai sunku įrodyti, kad jis nėra kupranugaris ir iš tiesų nieko tokio, kas pasakojama, nevyksta.

Džiugu, kai skiriasi protingi žmonės, gebantys pakilti virš savo emocijų, praktiškus dalykus spręsti praktiškai, o emociškus emociškai, bet Lietuvoje tai retas atvejis“, – aiškino A. Chranovskis.

Pasak pašnekovo, tad jei moteris ko tik užsimano, tikimybė tai gauti yra 9 iš 10, o ir po to teisybės ieškoti vyrams esą neverta. Tarsi savaime pripažįstama, kad jie kalti, tai jiems taip ir reikia.

Traukiamos ir papildomos kortos

„Neištikimybės klausimas skyrybų procese yra rečiau pasitelkiamas, nes yra rečiau naudingas. Pas mus šiais laikais yra įprasta būti neištikimam, neištikimi ir vyrai, ir moterys, tad dažniausiai tai įrodinėjama tik dėl bendrai užgyvento turto“, – dar vieną dėl Brangelinos skyrybų proceso keltą versiją komentavo A. Chranovskis.

Jo teigimu, manipuliuojama ir fizinio smurto sąvoka. Tačiau pašnekovas aiškino čia keliantis klausimą, kodėl vyrai ima kelti ranką.

„Vyrai yra fiziškai stipresni, jie kitaip sprendžia problemas. Išvesti iš kantrybės jie gali pastumti, dar kažką padaryti ir tai yra traktuojama kaip smurtas, didelė labai problema. Taip, taip ir yra. Tačiau reikia suprasti, kad niekas niekada Lietuvoje nesigilina, kaip prie to prieita. Niekas neklausia, kodėl vyras pakėlė tą ranką. Jei vyrai yra fiziškai stipresni ir fiziškai smurtauja, pripažinkime, moterys yra stipresnės emociškai ir tuo taip pat naudojasi“, – aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, moterys vyrus kartais taip paveikia emociškai, kad jie negali atsikirsti, tad bando apsiginti panaudodami jėgą, nors ir neturi tam teisės.

„Visada kalbėdamas apie tai prisimenu Elo Bandžio žodžius: „Moterį supranta tik kita moteris, todėl jos vienos kitų ir kenčia“, – šmaikštavo A. Chranovskis.