DELFI domėjosi, kas Lietuvoje yra į broliai Komskiai, nuolat atsiduriantys visuomenės dėmesio centre. Du iš keturių brolių Komskių – Kęstas ir Virginijus – pasuko į politiką. Seimo vicepirmininkas K. Komskis yra buvęs Pagėgių meru, o kai buvo išrinktas į Seimą, mero kėdę užėmė ir savivaldybei iki šiol vadovauja jo brolis Virginijus Komskis.

Ramzį nušovęs brolis Arvydas prieš keletą metų kateriu mirtinai sužalojo jaunuolį. Ketvirtas brolis Zenonas – veterinarijos gydytojas. Trys broliai gyvena Pagėgiuose, Arvydas – Šilutėje.

Su broliu kol kas nebendrauja

Tarnybinį pasieniečių šunį nušovęs A. Komskis, po areštinėje praleistos paros, ketvirtadienį paleistas į laisvę. Jam pareikšti įtarimai dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu.

Pagėgių meras Virginijus Komskis ketvirtadienį DELFI sakė apie brolį neturintis žinių. „Nebendravau, net nebandžiau susitikti, dirba advokatas, šiame procese nedalyvauju, susitiksiu tada, kai paleis. Tikrai su broliu nebendrauju, dirbu darbe“, – aiškino V. Komskis, nenorintis būti apkaltintas kišimusi į procesą.

Meras sako, į visus klausimus turėtų atsakyti tyrimas. „Tai jų teigimas, aš nežinau, ką brolis teigia, neturiu komentarų“, – apie specialistų pareiškimus, kad dresuotas šuo be komandos tikrai negalėjo pulti jo brolio, kalbėjo V. Komskis

V. Komskis BNS yra sakęs, kad jo brolis niekaip nėra susijęs su kontrabandininkais, o dalyvavo oficialioje medžioklėje kartu su kitu broliu Zenonu.

Meras atskleidė, kad praeityje jo brolis buvo traktorininku, kombainininku. Jis netgi buvo išrinktas geriausiu jaunu kombainininku, o už tai sovietmečiu gavo paskyrą automobiliui. Vėliau Arvydas dirbo su sunkiasvore technika, o pastaraisiais metais dirba žvejybos įmonėje – valdo laivą.

Būtent dirbdamas šį darbą Arvydas kateriu užmušė upėje nardžiusį vaikiną.

Apmokėjo laidotuves ir nešė karstą

Nelaimė įvyko 2006 m. birželį. A. Komskis tuomet dienraščiui L.T. pasakojo: „Plaukdamas išgirdau bumbtelėjimą, tačiau su kolega pamanėm, kad kliudėm krantinės polius. Nuplaukėm vos porą kilometrų, kai į mobilųjį paskambino vienas iš berniuko dėdžių. Grįžau ištiktas šoko“. Vaiką kliudęs kateris stabtelėjo kiek toliau nuo įvykio vietos.

„Atsistojom srove žemyn ir padėjom ieškoti kūno. Kai vyrai ištraukė, atnešiau savo švarką pridengti. Neįsivaizduojate, kaip tuomet jaučiausi. Vaikis mano akyse užaugo, gaila jo“, – kalbėjo A. Komskis.
„Apmokėjau visas laidotuvių išlaidas, ir karstą teko nešti. Pats nedrįsau eiti į policiją. Bet kai atėjo pareigūnas ir paklausė, ar aš ten buvau, iškart prisipažinau. Visą gyvenimą nešiosiu kaltę širdyje, niekam to nelinkėčiau“, – sakė vyras.

Nors už neatsargų gyvybės atėmimą gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų, Arvydas išsisuko lengvai. Ikiteisminis tyrimas po kurio laiko buvo nutrauktas, nusprendus, kad A. Komskį reikia bausti tik administracine tvarka už laivybos taisyklių pažeidimą.

K. Komskis turėjo aiškintis dėl ryšių su kontrabandininkais

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko pavaduotojas K. Komskis 2003–2008 m. buvo Pagėgių meras, nuo 2008 m. renkamas į Seimą. K Komskiui išvykus į Seimą, jį mero kėdėje pakeitė taip pat „Tvarkai ir teisingumui“ priklausantis brolis Virginijus. Jis Pagėgių savivaldybei vadovauja nuo 2008 m.

Dabartinis Seimo vicepirmininkas K. Komskis ne kartą turėjo aiškintis dėl sąsajų su kontrabanda.

2010 m. Seimo pirmininkė Irena Degutienė kreipėsi į opozicinių socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“, Krikščionių partijos bei Darbo partijos frakcijų vadovus prašydama svarstyti galimybę Seimo Antikorupcijos komisijai pateikti kitą – „veiklų ir nepriekaištingos reputacijos kandidatą į šios komisijos pirmininko vietą“.

I. Degutienė tuomet priminė, kad spaudoje ne kartą skelbta apie K. Komskio ryšius su abejotinos reputacijos žmonėmis, o 2006 m. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra pripažinusi K. Komskį pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

K. Komskis tuomet buvo priverstas teisintis bei pareiškė kreipęsis į specialiąsias tarnybas, prašydamas pateikti pastarųjų turimą informaciją „apie jo sąsajas su kontrabanda“ ar su ja susijusiais asmenimis. Parlamentaras tuomet piktinosi, kad „kalbos apie jo neva dalyvavimą darant baudžiamojo įstatymo uždraustą nusikalstamą veiką – kontrabandą – ir sąsajas su šią veiką vykdančiais asmenimis viešoje erdvėje ėmė nekontroliuojamai sklisti“.

Kęstas Komskis
K. Komskis ketvirtadienį į telefono skambučius neatsiliepė.

Ketvirtadienį K. Komskis išplatintame pranešime pareiškė norintis, kad incidentą tirtų Generalinė prokuratūra.

„Norėčiau, kad incidentas Pagėgių savivaldybėje, į kurį dėl nelaimingo atsitiktinumo aplinkybių pateko mano brolis, niekaip nebūtų siejamas su mano politine veikla, todėl šį incidentą turėtų objektyviai tirti aukštesnio lygio teisėsaugos institucijos bei ekspertai. Šiuo metu Lietuvoje vyksta Seimo rinkimų kampanija, todėl neatmesčiau tos galimybės, kad šį įvykį bus siekiama eskaluoti ir sieti su mano asmeniu,“ – pranešime cituojamas K. Komskis.

Seimo vicepirmininkas taip pat kelia klausimą, ar Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ėmėsi visų tinkamų priemonių ir ar nepadarė pažeidimų ikiteisminio tyrimo metu. K. Komskiui kyla įtarimų, kad ikiteisminio tyrimo procedūros galėjo būti pažeistos, o visuomenėje specialiai sukeltas ažiotažas.

Dar trečiadienį savo feisbuko paskyroje jis dėl visko kaltino esą laisvai laksčiusį šunį.

Medžiotojai: šauti nebuvo galima

K. Komskis žiniasklaidai trečiadienį aiškino, kad medžioklėje dalyvavęs jo brolis šunį nušovė gindamasis.

„Komentaras elementarus kaip du kart du – jokio šešėlio ant medžiotojų negali kristi, nes medžioklės taisyklės labai aiškiai reglamentuoja – draudžiama šauti į neatpažintą objektą. Tuo viskas pasakyta, tai yra saugaus elgesio medžioklėje konstanta“, – sako Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas.

Eugenijus Tijušas
Pasak E. Tijušo, ar iš tikro medžiotojas šovė gindamasis – policijos reikalas, nes medžioklės taisyklės to nereglamentuoja. E. Tijušo teigimu, šis įvykis su medžiokle susijęs tiek pat kiek kiaulė su debesimi.

Bent jau netolimoje praeityje panašių atvejų pašnekovas neprisimena.

Tokios pat nuomonės laikosi ir medžiotojas socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Bronius Bradauskas
19 val. dar buvo šviesu, tai turėjo matyti. Medžioklės taisyklės sako aiškiai – gali šauti tik į aiškiai matomą taikinį, reiškia, medžioklės taisyklės visais atvejais pažeistos. 19 val. jis turėjo matyti, kad šuo uniformuotas ir nešauti“, – teigė aistringas medžiotojas B. Bradauskas.

Pasak B. Bradausko, valkataujantys šunys medžiojami, bet jei šuo bent su dirželiu, medžiokliniais, tokiais atvejais medžiotojai į šunį paprastai nešauna. B. Bradauskas pakartojo, kad dienos metu į šunį su liemene medžiotojas neturėjo šauti.

„Atsitiko taip, ką dabar darysi. Būna, per medžiokles netyčia nušauna, ypatingai laikas, kurios rudos ir panašios į lapes“, – kalbėjo socialdemokratas.