Didžiajai daliai Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius skirtas po mirties.

Žydus gelbėjusiems asmenims prezidentė apdovanojimus skiria kasmet minint Lietuvos žydų genocido atminimo dieną. Ji minima rugsėjo 23-iąją – 1943-iaisiais tądien sunaikintas Vilniaus getas.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

Didžiajai daliai – 44 – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius skirtas po mirties.

Ceremonijos pradžioje D.Grybauskaitė pakvietė susirinkusiuosius tylos minute pagerbti buvusio Izraelio prezidento, Nobelio taikos premijos laureato ir netoli Vilniaus gimusio litvako Shimono Pereso atminimą.

„Šiandien praradome žmogų, kuris yra brangus pasaulio taikai, visai žmonijai ir Lietuvai. Šį rugsėjį išlydime jau antrą litvaką. Ką tik atsisveikinome su profesoriumi Leonidu Donskiu“, – sakė prezidentė.

Anot jos, tragiškoje Antrojo pasaulinio karo istorijoje žydų gelbėtojai, gelbėję gyvybes visoje Lietuvoje, yra ryškus šviesos spindulys.

„Visos gelbėjimo istorijos sukrečia. Jos liudija apie žmonių gebėjimą pasiaukoti. Dėl kito žmogaus, dėl svetimos šeimos vaiko – kaip dėl savo. Rizikuoti viskuo, kas pačiam be galo svarbu ir brangu“, – kalbėjo D. Grybauskaitė. sakė Prezidentė.

Šiemet rugsėjį minimos 75-osios Holokausto metinės. Visoje Lietuvoje įvyko atminties maršai, kuriais pagerbtas nacių okupacijos metais žiauriai išžudytų žydų atminimas.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta 195 tūkst. žydų.