Anot kariuomenės, pakeitimai buvo padaryti 2015 m. vasarį, po to, kai pirkimą organizavusi Logistikos valdybos Materialinių resursų departamento komisija pastebėjo, kad sutarčių antrajame priede pridėta ne visa techninė specifikacija.

„Sutartys papildytos viešojo pirkimo dokumentu – techninės specifikacijos aprašu, kuris buvo patvirtintas dar iki viešojo pirkimo paskelbimo. Šiuo sutarčių patikslinimu nebuvo keičiamos nei prekių savybės, nei sudėtinės dalys, nei kaina, nei gamintojas ar pristatymo terminai“, – rašoma Eltai elektroniniu paštu atsiųstame kariuomenės atsakyme.

Lietuvos kariuomenė nežinojo, kad virtuvės įrankiai bus ne „Karcher“ gamintojo, kaip buvo numatyta sutartyje“, – teigiama atsakyme.

Sutarčių patikslinimą iš perkančiosios organizacijos pusės pasirašė tuometis Materialinių resursų departamento vadovas Valdas Dambrauskas, kuriam už šio pirkimo organizavimą buvo skirta nuobauda – tarnybinio atlyginimo sumažinimas.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje virtuvės įrankius kariuomenei pardavusios įmonės „Nota Bene“ direktorius Audrius Jazgevičius teigė, kad jau po sutarties pasirašymo kariuomenė keitė sąlygas – iš techninio aprašymo išbraukė reikalavimą, kad įrankiai turi būti iš vokiečių „Karcher-Futuretech“ gamintojo.

A. Jazgevičius taip pat pripažino, kad „Nota Bene“ padarė klaidą nupirkdama įrankius iš Lietuvos tiekėjo, juos paženklindama „Karcher-Futuretech“ ženklais ir pateikdama kariuomenei už didesnę kainą. Anot įmonės vadovo, „Nota Bene“ turėjo tik „Karcher“ sutikimą, kad minėti įrankiai gali būti naudojami su „Karcher-Futuretech“ lauko virtuvės įranga, tačiau ne teisę įrankius žymėti „Karcher-Futuretech“ prekės ženklu.

Lietuvos kariuomenė įmonės pareikalavo nutraukti visą beveik 174 tūkst. eurų vertės atsarginės lauko virtuvės įrangos pirkimo sutartį ir grąžinti pinigus. Tuo tarpu „Nota Bene“ sutinka atsiimti tik per brangiai parduotus virtuvės įrankius už beveik 4 tūkst. eurų ir teigia, kad visam 174 tūkst. eurų pirkimui kariuomenė neturėjo pretenzijų.

Kaip rugpjūčio pabaigoje pranešė Viešųjų pirkimų tarnyba, įrankius lauko virtuvėms kariuomenė pirko už maždaug 8 kartus didesnę sumą, nei jie kainuoja rinkoje. Šiuo metu teisėsauga atlieka du ikiteisminius tyrimus – dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo ir galimo piktnaudžiavimo tarnyba krašto apsaugos sistemoje vykdant viešojo pirkimo konkursą.