Negana to, ministras užsiminė apie sau pavaldžios institucijos vadovą, kuris turi tris tarnybines nuobaudas, bet jo atleisti negalima.

Turi prasikaltusį vadovą, bet negali jo atleisti

„Žinote, viskas nėra paprasta, pavyzdžiui, yra įstaigos vadovas, turintis tris nuobaudas, bet aš negaliu jo atleisti“, - apie darbuotojų kontrolę frakcijos posėdyje kalbėjo K. Trečiokas.

Vėliau žurnalistų paklaustas, kas tai per vadovas, K. Trečiokas išlaikė paslaptį: „Galiu įvardinti, bet nemanau, kad tai dabar yra reikalinga prieš rinkimus. Tiek valstybės tarnybos įstatymas, tiek kiti įstatymai, kurie reguliuoja įstaigos vadovo priėmimą ir atleidimą, yra ganėtinai keblūs. Tai nėra toks prasižengimas, kad atėjo girtas ar padarė pravaikštą, tada yra paprasčiau. Bet kai žmogus pastoviai nevykdo kažkokių užduočių, nuolat vėluoja, ne tam skiria prioritetus, tai nėra gerai. Arba tarnybiniu transportu pasinaudoja netinkamai.“

Ministras atkirto, kad nesakys žurnalistams, kokios tai įstaigos vadovas: „Yra menkos nuobaudos. Nesakysiu šiandien, nenoriu mesti šešėlio nei ant vienos įstaigos. Po rinkimų pasakysiu.“

Nuobaudos – Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo direktoriui

Nors ministras K. Trečiokas informacijos neatskleidė, ją vėliau pateikė Aplinkos ministerija. Tas paslaptingas direktorius yra Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo vadovas Virginijus Šmigelskas. Jam paskirtos nuobaudos:

1) 2016-02-01 paskirta tarnybinė nuobauda - pastaba. LAAIF direktorius Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateikė skundą dėl šios tarnybinės nuobaudos panaikinimo. Byla nagrinėjama Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

2) 2016-03-29 paskirta tarnybinė nuobauda - griežtas papeikimas. LAAIF direktorius Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateikė skundą dėl šios tarnybinės nuobaudos panaikinimo. Byla nagrinėjama Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

3) 2016-03-30 paskirta tarnybinė nuobauda - pastaba. LAAIF direktorius Vilniaus apygardos administraciniam teismui pateikė skundą dėl šios tarnybinės nuobaudos panaikinimo. Vilniaus apygardos administracinis teismas 2016-06-10 sprendimu skundą dėl tarnybinės nuobaudos panaikinimo atmetė. Dėl šio teismo sprendimo LAAIF direktorius pateikė apeliacinį skundą, byla apeliacine tvarka nagrinėjama Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

Virginijus Šmigelskas

„Pažymėtina, kad skundai dėl LAAIF direktoriui paskirtų tarnybinių nuobaudų panaikinimo nagrinėjami teismuose ir šiuo metu nėra įsiteisėjusių teismo sprendimų“, - komentavo Aplinkos ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Brigita Stankevičiūtė.

Neigia informaciją dėl brangių pamokų

Aplinkos ministrui Seime buvo užduotas klausimas dėl Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos (VAAT). Buvo diskutuojama, ar ši tarnyba buvo įkurta teisėtai. Aplinkos ministras teigė, kad tarnyba artimiausiu metu bus naikinama, tačiau jis apgailestavo, kad dabar aplinkosaugininkų kontroliuoti nėra kam.

„Niekada nepriimsiu jokių kaltinimų, kad aš kažką neteisėtai įkūriau“, - frakcijoje kalbėjo K. Trečiokas.

Tinklalapis „15 min“ skelbė, kad Aplinkos ministerija per viešuosius pirkimus nusprendė organizuoti labai brangias pamokas vaikams. Teigiama, kad vienos pamokos kaina bus net 2600 eurų. Dar pirmadienį K. Trečiokas buvo nustebęs ir teigė, kad tokios pamokos neturėtų būti tokios brangios, tačiau antradienį ministras jau teigė, kad buvo paskleista klaidinga informacija.

„Mes tai neigėme ir neigsime dar oficialiai. Programoje dalyvaus apie 200 mokyklų, bus išleisti du leidiniai vaikams, kelionės, metodikos mokytojams. Aš pats perku knygutes vaikams ir žinau, kad už eurą nieko nenupirksi. Taip pat bus sukurtas 5D filmas, bus didžiulė programa ir tai bus viešinama. Ta programa tikrai nebus, tokia kad viskas, ko vaikai išmoks – atskirti avį nuo arklio. Pamokos ten sudarys tik mažą procentą. Negalima paimti autobuso, padalinti iš sėdynių skaičiaus ir sakyti, kad tokia yra sėdynių kaina, kainuoja ir variklis, ir kiti dalykai“, - kalbėjo K. Trečiokas.

Paklaustas, ar jis ministerijoje iš viso kažką kontroliuoja, ministras teigė, kad jis nesikiša į projektus: „Aš į projektus nesikišu. Bet vaikų švietimas yra svarbiausia.“

„Čia ne auksiniai šaukštai, aš jums pažadu“, - kalbėjo K. Trečiokas.

Pašieptas dėl „zadanijų“ vykdymo, K. Trečiokas frakcijoje teigė, kad kalba nuoširdžiai.

„Aš kalbu nuoširdžiai, jeigu kalbėčiau nenuoširdžiai, tai sakyčiau, kad viską mes gerai padarėme. Kitą kartą yra sunku, viceministrai irgi yra priskiriami. O zadanijos eina žinote iš kitokių rūmų“, - kalbėjo K. Trečiokas.