Už Seimo nario "darbiečio" Valentino Bukausko pateiktą tokią Konstitucijos 55 straipsnio pataisą antradienį po pateikimo balsavo 66 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 15 Seimo narių.

Projektą toliau svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Pirmąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos planuojama surengti Seime spalio 18 d.

Savo siūlymą mažinti parlamentarų skaičių V. Bukauskas argumentavo tuo, kad kasmet Lietuvos gyventojų skaičius mažėja. Dar 1992 m. priimtoje Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys, tuo metu Lietuvoje gyveno 3,706 mln. gyventojų. "Tačiau šiandien situacija pasikeitusi - jų teturime 2,862 mln. Taigi, per 14 metų Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo beveik 23 proc. Atsižvelgiant į tai, siūlome Seimo narių skaičių mažinti iki 111.Vertėtų atkreipti dėmesį ir į kitų valstybių praktiką, dalyje Europos valstybių vienas Parlamento narys atstovauja gerokai didesnį rinkėjų skaičių nei Lietuvoje", - sako įstatymo projekto iniciatorius, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Valentinas Bukauskas.

Jei pataisos būtų priimtos, jos įsigaliotų nuo 2018 m. ir būtų taikomos 2020 m. Seimo rinkimams. Tad, anot V. Bukausko, būtų pakankamai laiko pakeisti ir priimti reikalingus teisės aktus bei Lietuvos teritoriją perskirstyti į naujas rinkimų apygardas.

V. Bukauskas mano, kad mažesnis Seimo narių skaičius leistų didinti Seimo darbo efektyvumą, be to, taip būtų taupomos ir valstybės biudžeto lėšos.

"Jeigu pritarsime ir atliksime pirmąjį balsavimą, manau, kad ateinančiam Seimui mes duosime toną, kad reikia į tai žiūrėti valstybiškai", - teigė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas V. Bukauskas.

Tuo tarpu konservatorius Kęstutis Masiulis mano, kad tai populistinis pasiūlymas, kurį prieš rinkimus kelia norinčios pasipuikuoti partijos. "Negalima šaipytis iš demokratijos", - sakė jis.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas mano, kad problemos neišspręsime, jeigu Seimą rinksime pagal sąrašą. "Mums užtektų 71 parlamentaro ir visi - išrinkti vienmandatėse", - tokį rinkimų modelį siūlė

B. Bradauskas.

Tokiu siūlymu suabejojusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė replikavo: "Įdomu, kaip mes biudžetą patvirtintume, kiekvienas "temptų" į savo vienmandatę".

Pagal Konstituciją, šiuo metu Seimą sudaro 141 parlamentaras.