Tačiau prieš ketverius metus po fantastiško Rūtos Meilutytės plaukimo Londono olimpinėse žaidynėse ir nemažiau įspūdingo penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės finišo, ir tuometis sostinės meras, vicemeras ir premjeras pažadėjo, kad Vilniuje per dvejus metus bus naujas baseinas, kurio reikia ne tik aukštojo meistriškumo sportininkams.

Šiandien Vilniaus savivaldybėje pasikeitė ir meras, ir vicemerai, tik premjeras liko tas pats. Bet ir baseinas stovi toks pats – vos gyvas. Ir, beje, neveikiantis – po eilinio kosmetinio remonto, jis veikti pradės tik rytoj. Premjeras vėl sako, kad per dvejus metus sostinėje bus šiuolaikinis baseinas, nuo jo neatsilieka ir naujasis sostinės meras.

Apie košmarišką baseino būklę kalbama jau beveik dešimtmetį. Plaukimui reikėjo sukrėtimo, ir juo 2012 m. tapo R. Meilutytė. 15-metės triumfas Londono olimpinėse žaidynėse visą šalį privertė atkreipti dėmesį į baseinų būklę. Po olimpinės čempionės saule šildytis ėmė visi, kas netingėjo. Vienas tokių – tuometis Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

„Taip Rūta, Vilniuje greitai atsiras pats geriausias baseinas kokio reikia, kad tokių pergalių būtų daug daugiau ir tavo, ir kitų plaukikų“, – R. Meilutytei 2012 m. sakė R. Adomavičius.

Praėjo ketveri metai, bet greitai atsirasiančio paties geriausio baseino vietoje vis dar stovi tas pats apgriuvęs Lazdynų baseinas.

„Labai gaila, kad po Londono pažadėjo pastatyti baseiną, [kurio] neturime, net pradžios nėra, niekas nevyksta, stovi baseinas kaip stovėjo“, – teigia L. Asadauskaitė.

Praėjus pusmečiui po R. Meilutytės triumfo, į Lazdynų baseiną užsuko premjeras su tuomečiu Vilniaus meru. Tuomet Algirdas Butkevičius pažadėjo naujus baseinus Vilniuje ir Klaipėdoje per dvejus metus.

„Mūsų planuose yra du baseinai numatyti Klaipėdoje ir Vilniuje iš naujos finansinės perspektyvos. Ir statyti per du metus, nes statybos pabrangsta, kada statai 5–6 metus“, – 2013 m. sakė A. Butkevičius.

Šiandien jis sako, kad pažadas vykdomas. „Norint statyti objektus iš ES gaunamų lėšų, procedūra užtrunka derinimo dvejus metus. Manau, baseinams finansavimo derinimo klausimai, jei 2013 m. iškėlėm ir 201616 pradedam statyti, tas procesas, manau, laiko požiūriu galima vertinti, užtruko neilgai“, – tikina premjeras.

Taigi nuo statybų per dvejus metus, pasirodo, kad vien derinimas trunka dvejus metus. Dabar ir politikai, ir plaukimo funkcionieriai sutartinai tvirtina: Lazdynų baseiną būtų galima griauti jau dabar ir pradėti naujo statybas. Tačiau tokiu atveju nuskriausti liktų ne tik sportininkai, bet ir būrys vaikų. Iš pradžių planuota pastatyti trumpesnį, 25 metrų baseiną Fabijoniškėse, kad sportininkai ir vaikai galėtų treniruotis nugriovus Lazdynų baseiną. Tačiau Fabijoniškių baseinas vis dar tik – „popieriuje“.

„Tikrai tikėjomės, kad greičiau atsiras mažas baseinas, kuris Vilniui yra reikalingas bet kokiu atveju. Net ir atsidarius Lazdynams baseinas Fabijoniškėse, kur daug naujų namų, vaikų, mokyklų, duos didžiulę naudą miestui. Apmaudu, kad stringa naujo mažo baseino statybos“, – teigia Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentas Gintautas Bartkus.

Fabijoniškių projektas sustojo po Eligijaus Masiulio skandalo, tačiau Vilniaus meras vėl žada, kad pavasarį, pradėjus Lazdynų baseino griovimą, pakaitinio, Fabijoniškių baseino, nereikės laukti ilgai.

„Numatę artimiausiu metu skelbti rangos konkursą, laukiame iš vyriausybės patvirtinimo dėl poros milijonų sąmatos. Bet projektas parengtas – turime, lieka skelbti konkursą rangai ir realizuoti projektą, nusiteikę padaryti“, – tvirtina Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jau aišku, kad nepavyks taip suderinti, jog Lazdynų baseinas būtų nugriautas, kai Fabijoniškių jau veiktų. Išvada – per ketverius metus po Londono olimpinių žaidynių ir pakilių pažadų, taip ir nepavyko padaryti nieko, kad Vilniuje būtų šiuolaikinis baseinas, kuriame vietos užtektų ir aukšto meistriškumo sportininkams, ir vaikams. Savivaldybė gal ir gali aiškintis, nes ten keitėsi valdančioji dauguma ir meras, tačiau premjeras nesikeitė. Bet kaip ir ne vienoje srityje, taip ir su baseino statyba – toliau kalbų pažengta nebuvo. Na, o Lietuvą garsinantys sportininkai turi ieškoti alternatyvų.

„Kitą savaitę plauksiu klube „Impuls“, man atrodo, o ką daryti, nėra Lazdynų atsidarys tik 2019 m., man atrodo“ – teigia plaukikas, Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas Giedrius Titenis.

„Visi nori plaukti, sportuoti, bet valdžia negali pasiūlyti baseinų, nėra kur eiti, o susidomėjimas – didžiulis“, – priduria L. Asadauskaitė.

Premjeras aiškina, kad jo vadovavimo laikotarpiu pastatytas baseinas Šilalėje, statomi Rokiškyje ir Radviliškyje, o netrukus atsiras Klaipėdoje ir Vilniuje, tiesa, ir vėl – tik po dviejų metų.

„Baseinas Vilniaus naujas turėtų veikti 2018 metais“, – sako premjeras.

Premjerui nenusileidžia sostinės meras. Jis taip pat optimistas. Jis įsitikinęs, kad baseino projektas bus pradėtas dar jo kadencijos laikotarpiu.

Olimpiniams čempionams belieka skėsčioti rankomis.

„Aš tikiu, kad pasikeis, tikiuosi, sulaukti, o jei ne, tai mano vaikas tai tikrai“, – teigia L. Asadauskaitė.