Kaltina ataskaitą naudojant rinkimams

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai savivaldybėje piktinasi, jog savivaldybė valdančiųjų liberalų iniciatyva neseniai išplatino 50 tūkst. lankstinukų su nuveiktais darbais. Jie pastebi, kad lankstinukų turinys primena metinę tarybos ataskaitą, kuri buvo parengta ir pristatyta dar balandžio mėnesį, tačiau gyventojams yra išplatinta kažkodėl tik prieš Seimo rinkimus.

Konservatoriai teigia, kad lankstinukai buvo parengti būtent mero atstovo spaudai Aleksandro Zubriakovo bei visuomeninės patarėjos Jurgos Tapinienės, atsakingos už rinkiminę kampaniją, iniciatyva. Jie neabejoja, kad metinė veiklos ataskaita už savivaldybės lėšas išplatinta tikslingai prieš Seimo rinkimus, o adresatai atrinkti selektyviai, vertinant potencialius liberalų rinkėjus.

„Keliame paprastą klausimą: jei nebūtų spalio 9-ąją rinkimų, ar tokia ataskaita būtų platinama? Man atrodo atsakymas aiškus - nebūtų. Nes jokio priežastinio ryšio tarp ataskaitos leidimo šiuo laikotarpiu ir savivaldybės vidinio reglamento, pavyzdžiui, kadencijos pradžios, nėra. Vienintelis atskaitos taškas - Seimo rinkimai“, - BNS teigė TS-LKD deleguota vicemeras Valdas Benkunskas.

Lankstinuke, kurį matė ir BNS, informuojama apie tvarkomą Lukiškių aikštę, atnaujinamą viešojo transporto sistemą, dviračių takus, baigiamą vakarinį aplinkkelį, atnaujinamas švietimo įstaigas, statomus baseinus.

Savivaldybės versija: užtruko pirkimų procedūros

Savivaldybės viešųjų ryšių skyrius nurodo, kad tokie informaciniai bukletai rengiami kasmet vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymo nuostatomis.

„Kad ataskaita pasiektų kuo daugiau vilniečių, paruošėme sutrumpintos ataskaitos brošiūrą, kurios tiražas buvo 50 tūkst. egzempliorių. Palyginti su ankstesnės kadencijos rengta ir 2013 metais platinta gyventojams ataskaita, buvo platinama 204.724 egz., šiemet išplatinta 4 kartus mažesniu tiražu“, - nurodo savivaldybė.

Anot savivaldybės, brošiūros parengimas, spausdinimas ir išplatinimas iš viso kainavo 3,8 tūkst. eurų, kai 2013-aisiais ji kainavo apie 28 tūkst. eurų. Aiškindami, kodėl brošiūros išplatintos tik rudenį, savivaldybės atstovai nurodo, kad jos atspausdintos tik vasarą, kadangi užtruko viešųjų pirkimų procedūros.

„Nusprendėme palaukti kol baigsis atostogų metas ir išplatinome savivaldybės darbų ataskaitas vasaros pabaigoje. Jas platinome visame Vilniaus mieste: tuose rajonuose kuriuose gyvena daugiausiai žmonių, itin aktyvių bendruomenių - Šiaurės miestelyje, Šnipiškėse, Senamiestyje, Lazdynuose, Pavilnyje, Naujamiestyje, Santariškėse, Pilaitėje, Justiniškėse ir kitur“, - dėstoma atsakyme BNS.

Liberalai: vicemeras slepia įmonės informaciją

Tuo metu liberalo mero Remigijaus Šimašiaus atstovas A. Zubriakovas BNS teigė sulaukęs akibrokšto, kai praėjusią savaitę Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) komunikacijos vadovės paprašė suteikti merui ir žiniasklaidos priemonėms informaciją apie pasirengimą šilumos ūkio perdavimui.

„Tačiau vietoje prašomos informacijos gavau keistą įmonės komunikacijos vadovės laišką, kuriame teigiama, kad konservatorių deleguoto vicemero Valdo Benkunsko įsakymu įmonės vadovui nuo šiol visa komunikacija su įmone turėtų būti vykdoma per vicemerą. Laiške vicemeras vadinamas įmonės “kuratoriumi”, rašoma, kad nuo šiol bendravimas su įmone vyks “vieno langelio principu”, t.y. per vicemerą“, - BNS teigė A.Zubriakovas.

Anot jo, meras Remigijus Šimašius ir jo vadovaujamas Liberalų sąjūdis pabrėžia, jog savivaldybės įmonės, kuriose du trečdaliai valdybos narių yra nepriklausomi ekspertai, „neturi būti politizuojamos ir įtakojamos politikų“. Jis teigia, kad į informacijos teikimą įsitraukę ir kiti savivaldybės konservatoriai.

„Po šio mano aprašyto atvejo susidaro įspūdis, kad konservatoriai bendrovėje „Vilniaus šilumos tinklai” tvarkosi kaip savo, o ne visų Vilniaus gyventojų ūkyje – pranešimus spaudai redaguoja ne komunikacijos specialistai, o vicemeras, įmonės stebėtojų tarybos pirmininkas, tarybos narys konservatorius Arvydas Sekmokas, ribojama teisė savivaldybės komunikacijos specialistams gauti“, - priekaištus pateikė mero patarėjas.

V. Benkunskas kaltinimus peradresuoja mero komandai

V.Benkunskas atkerta, kad būtent mero komanda siekia perimti informacinę įmonių kontrolę savo naudai.

„A. Zubriakovas yra mero patarėjas, kuris rūpinasi mero komunikacija, ar kitomis mero pavestomis funkcijomis - jis nėra savivaldybės darbuotojas, jis vykdo mero pavedimus. Man atrodo, jis pradėjo nejusti kam dirba, kuo užsiima - duoti įmonių vadovams pavedimus teikti arba skleisti informaciją mero vardu“, - sako jis.

Politikas pažymi, kad pagal koalicijos susitarimą ir kompetencijų pasidalijimą tarp vicemerų, VŠT yra jo globojama įmonė, šiuo metu įmonė išgyvena įtemptą situaciją - perima šilumos ūkį iš „Vilniaus energijos“. Įmonė įsitraukusi į ne vieną teisinį ginčą, kartu turi derėtis su „Vilniaus energija“, todėl informacijos koordinavimas, anot vicemero, yra būtinas.

A.Zubriakovo minimą atvejį jis aiškino kitaip: esą buvo parengtas pranešimas apie tai, jog „Vilniaus energija“ pažeidė sutartį ir sumokėjo tik dalį sumos už 3-iosios Termofikacinės elektrinės nuomą, tačiau prieš platinant pranešimą visa skola buvo sumokėta.

„Tad reikia žinoti kontekstą, o kontekstas labai jautrus - kadangi vyksta ir teisiniai ginčai, ir arbitražai. Todėl komunikacija, kuri gali būti panaudojama tiek prieš savivaldybę, tiek prieš Lietuvą, yra labai svarbi. O A. Zubriakovas, nežinodamas visos situacijos, gali ne tik kad nepadėti, bet ir pakenkti - sprendimą aiškina V. Benkunskas. - Todėl aš paprašiau šilumos tinklų komunikacijos vadovės ir įmonės vadovo, kad aš norėčiau žinoti, kokia informacija yra teikiama žurnalistams ir kitiems asmenims“.

„A.Zubriakovui buvo pasakyta, kad tai - ne informacijos ribojimas, o koordinavimas. Jis mėgėjas yra pasikviesti įmonių vadovus „ant kilimėlio“, kaip mero patarėjas ir dalinti „zadanijas“, kad pirktų reklamą laikraščiuose, rašytų gerus straipsnius apie liberalus ir konkrečiai merą. Man tokie dalykai nepriimtini“, - dėstė vicemeras.

Jis tikina, jog pats meras gali bet kada susipažinti su situacija įmonėje.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.