„Panašu, kad jie bus protesto balsų prieš sistemines partijas išraiška“, - BNS šeštadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas M. Jastramskis.

Koalicijos populiarumas rugsėjo mėnesį siekia 4,7 proc., rodo dienraštyje „Lietuvos rytas“ paskelbta apklausa. Kaip ir kitoms koalicijoms, norint patekti į Seimą, jiems būtina peržengti 7 proc. ribą.

M. Jastramskis teigė, kad partija protingai pasirinko aštriai kelti tik korupcijos klausimą.

„Situacija jiems yra palanki, nes korupcija yra viena didesnių problemų Lietuvoje per pastaruosius metus“, - sakė ekspertas.

Pasak jo, pasitikėjimą Antikorupcine koalicija augina ir N. Puteikio populiarumas: „Tas žmogus turi įdomią charizmą ir tai pasimatė 2014 metų prezidento rinkimuose“.

Sociologinių tyrimų bendrovės „Vilmorus“ apklausa taip pat parodė, kad Liberalų sąjūdžio reitingas krito nuo 5,9 proc. liepą iki 2,7 proc. rugsėjį. Visgi M. Jastramskis to nesieja su viešais buvusio partijos lyderio Eligijaus Masiulio paaiškinimais apie politinės korupcijos bylą, nes pirmieji jo pasisakymai pasirodė rugsėjo 6 dieną, o apklausa buvo atlikta šio mėnesio 2-10 dienomis.

Politologas sakė, kad partinei sistemai pakenktų tai, jog liberalai nepatektų į parlamentą.

Seimas prarastų aiškią ideologinę nišą užimančią partiją. Tai demokratijos kokybės požiūriu man nepatiktų“, - teigė ekspertas.

Pasak jo, tai, ar liberalai surinks reikiamus 5 proc. balsų, norint patekti į Seimą, priklausys nuo jų finišo rinkimų kampanijoje. M. Jastramskio teigimu, čia svarbu pasitempti partijos nariams, kurie dirba merais savivaldybėse, ir mobilizuoti rinkėjus.

Pagal partijų populiarumą lyderių trejetukas nesikeičia. Likus maždaug mėnesiui iki Seimo rinkimų, už socialdemokratus balsuotų 16 proc., už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą - 12,6 proc, už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus - 9,2 proc. rinkėjų.

M. Jastramskis teigė, kad „valstiečių“ populiarumui didelę įtaką padarė Sauliaus Skvernelio kandidatavimas į Seimą su šią politine jėga. Be to, anot politologo, „valstiečiai“ yra nuosaikesni nei socialdemokratai ar konservatoriai ir kelia kitokias problemas, todėl rado savo nišą tarp šių dviejų partijų.

„Rinkėjui „valstiečiai“ yra tarpinis variantas tarp konservatorių ir socialdemokratų. Tai nėra protesto balsas, tai tai yra sena partija ir žmonės ją žino“, - sakė politologas.

Pasak jo, 4,8 proc. siekiantis „tvarkiečių“ ir 5,1 proc. „darbiečių“ reitingas nėra nieko naujo, nes pastaruosius porą metų pasitikėjimas jais svyravo ties panašia riba.

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atliko rugsėjo 2-10 dienomis. Apklausti 1035 gyventojai.

Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (645)