Kaip BNS teigė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) direktorė Birutė Burauskaitė, tokią okupacinės žalos vertinimo metodiką, pagal kurią ekspertai jau įvertino Latvijos patirtus nuostolius, būtų galima panaudoti ir Lietuvoje.

„Jie jau yra paskaičiavę (žalą Latvijoje), yra išleidę leidinį, jie jį atsiveš. Bet visuomet juk ne 100 proc. viską išnagrinėji. Bedirbdami jie patys nustebo suradę, kad labai vaizdžiai tie finansiniai srautai keliavo iš respublikos į Maskvą, iš Maskvos – atgal, kaip ir dabar savivaldybėms dalijami pinigai į biudžetus, panašus mechanizmas buvo ir respublikoms. Šie srautai, atsispindintys finansiniuose dokumentuose, labai aiškiai parodo, kad mes buvome tipiška kolonija“, – BNS teigė B.Burauskaitė.

Latvijos vyriausybės sudarytos ekspertų grupės atstovai neseniai archyviniuose finansiniuose dokumentuose surastas metodikas pristatė Taline, Vilniuje centrui leidinį ir duomenis žadama pateikti antradienį.

„Aš galvoju, kad jei jie galėjo paskaičiuoti per kelis mėnesius, o kodėl nepaskaičiuoti ir mums ir turėti savo to meto respublikinio atsiskaitymo vaizdą? Nes tuo estai labai susidomėjo“, – teigė LGGRTC vadovė.

B. Burauskaitė taip pat atmeta svarstymus, kad reikėtų skaičiuoti ir okupacijos metu buvusias SSRS centrinės valdžios investicijas Lietuvoje.

„Tai, kad jie aiškina, jog mes čia skolingi, naujas skaičiavimas pagal finansinius dokumentus ir parodo, kad tai yra nonsensas: jei jie statė kokias nors gamyklas, statė savo interesams. Tą tikrai žinau, ekonomistai paskaičiavo, kad jų investicijos per 2-3 metus atsipirkdavo, nieko nebuvo daroma, kad mes liktųme skolingi“, – kalbėjo LGGRTC vadovė.

2000-aisiais Vyriausybės sudaryta tarpžinybinė komisija pateikė skaičius, kad sovietų okupacijos padaryta žala Lietuvai siekia maž daug 20 mlrd. JAV dolerių (apie 80 mlrd. litų pagal tuometį JAV dolerio kursą), Seimas priėmė tai patvirtinantį įstatymą, tačiau realių žingsnių vykdyti jį nesiimta.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos teisingumo ministrai 2015-ųjų pabaigoje yra pasirašę deklaraciją, kuria skelbiamas siekis apskaičiuoti dėl sovietų okupacijos patirtą žalą, reikalauti jos atlyginimo bei sovietų nusikaltimus įvertinti tarptautiniu mastu.