„Niekur, nei mano, nei kieno nors lūpomis, nebuvo pasakyta „įteisinti vokelius“ gydytojams. Mes buvom susitikę su Sveikatos apsaugos ministerija, ieškojome alternatyvos, kokį kelią pasiūlyti, ir tarp tų diskusijų buvo ir atlyginimas finansinis mokant į kasą ir panašiai. Bet tai buvo darbinis „žalias“ projektas, niekur jis neturėjo išeiti į viešumą, kol šita sistema nebūtų aprobuota pačioj komisijoj, su Sveikatos ministerija, jų specialistais, kitom institucijom“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje sakė R.Valentukevičius.

Seimo komisija aiškinosi, kiek pagrįstas daug kritikos visuomenėje sulaukęs iš VTEK nuskambėjęs pasiūlymas įteisinti galimybę anonimiškai pervesti finansines padėkas medikams, taip esą sprendžiant korupcijos sveikatos apsaugos srityje problemas.

Pasak R.Valentukevičiaus, tai buvo tik darbinė idėja, į viešumą patekusi netyčia, o apie tokį variantą prabilęs VTEK Prevencijos skyriaus vadovas Mindaugas Siaurys sulauks nuobaudos.

„Vienam Panevėžio laikraščiui Prevencijos skyriaus vedėjas M.Siaurys duodamas interviu apie deklaravimo problemas per ilgą liežuvį pašnekėjo ir vieną kitą sakinį apie apmokėjimą, kompensacijas ir t.t. Žiniasklaida pasigavo – vokelių įteisinimas gydytojams. Aš, matydamas, kad situacija išėjo iš rėmų, bandžiau lyginti tą situaciją, nukreipdamas visai kita linkme diskusiją. Aš nei vienam straipsny nepaminėjau tos frazės ir komisijos vardu nebuvo tų dalykų,“– kalbėjo VTEK vadovas.

Pasak jo, kilus visuomenės pasipiktinimui komisija susirinkusi „vienbalsiai išreiškė savo pastabas ir pretenzijas skyriaus vedėjui, dabar atliekamas tam tikras patikrinimas, jis bus nubaustas už per didelį šnekėjimą“.

„Mes nutarėm diskusiją (dėl dovanų medikams įteisinimo) nutraukti ir daugiau nei vieno sakinio tos diskusijos nebuvo“, – sakė R.Valentukevičius.

Viešojoje erdvėje idėja dėl galimybės medikams atsidėkoti anonimiškai sumokant gydymo įstaigai nuskambėjo rugpjūtį. Tokiai sistemai pritariantis sako Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas, o jaunųjų gydytojų asociacija sako priešingai, kad sistema sukurtų didesnį atlyginimų netolygumą tarp atskirų specialybių medikų, neskatintų medikų atlyginimų didinimo.

Lietuvoje šiuo metu galiojančias medicinos praktikos licencijas turi beveik 16,5 tūkst. asmenų.