Po trečiadienį vykusio Seimo Audito komiteto posėdžio prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroras Gintaras Jasaitis žurnalistams teigė, kad pagrindinis ikiteisminio tyrimo pabaigos terminas – lapkričio 8 d., tačiau jį greičiausiai teks pratęsti.

„Patikrinimo veiksmų reikės atlikti pakankamai daug, reikės apklausti nemažą kiekį asmenų, pareigūnų“, – teigė prokuroras.

Tyrimas dėl galimo sukčiavimo buvo nutrauktas šių metų birželį, tačiau tokį prokurorų sprendimą teismui apskundė Lietuvos kariuomenės kanceliarija, o Vilniaus apylinkės teismas rugsėjį šį skundą patenkino ir prokurorams nurodė atnaujinti tyrimą. Pasak G. Jasaičio, ikiteisminio tyrimo medžiaga prokurorus iš teismo pasiekė antradienį.

G. Jasaičio teigimu, dar bus sprendžiama, ar šį tyrimą sujungti su kitu prokurorų pradėtu ikiteisminiu tyrimu, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar viešąjį virtuvės įrankių pirkimo konkursą organizavę krašto apsaugos sistemos pareigūnai nepiktnaudžiavo tarnyba.

„Dėl dviejų tyrimų sujungimo paaiškės artimiausiu metu“, – žurnalistams Seime kalbėjo prokuroras.

Kaip rugpjūčio pabaigoje pranešė Viešųjų pirkimų tarnyba, virtuvės įrankiai kariuomenei buvo nupirkti už aštuonis kartus didesnę nei rinkos kainą. Už įrankius sumokėta 4 tūkst. eurų.

„Nota Bene“ vadovas Andrius Jazgevičius antradienį žurnalistams teigė, kad įmonė sutiktų su kariuomene nutraukti preliminarią 1,6 mln. eurų vertės atsarginių lauko virtuvės įrenginių ir pirkimo sutartį ir „abiem pusėms priimtinomis sąlygomis“ susigrąžinti per brangiai parduotus virtuvinius įrankius, tačiau nesutinka nutraukti tikrosios 174 tūkst. eurų vertės įrangos sutarties. Tuo tarpu kariuomenė toliau vadovaujasi Viešųjų pirkimų pozicija, kad preliminarioji sutartis buvo sudaryta netinkamai, todėl niekinėmis turi būti laikomos ir pagal ją sudarytos tikrosios sutartys. Rugsėjo 5 d. kariuomenė raštu informavo „Nota Bene“ nutraukianti visą sutartį dėl virtuvės įrangos atsarginių dalių pirkimo ir pareikalavo į sąskaitą sugrąžinti daugiau kaip 173 tūkstančius eurų.