Antradienį po pateikimo pritarta tokiam Išmokų vaikams įstatymo pataisų projektui, už buvo 68 Seimo nariai ir trys susilaikė. Toliau projektas bus svarstomas Seimo komitetuose.

Pagal siūlymą, vaikui iki dvejų metų būtų mokama 0,9 bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžio suma (34,2 euro) per mėnesį, o nuo dvejų metų iki pilnametystės – 0,75 BSI dydžio išmoka (28,5 euro).

Šiuo metu išmokos už vaikus yra mažesnės ir mokamos atsižvelgint į šeimos pajamas. Už vaikus iki 2 metų mokama 28,5 euro, nuo 2 iki 7 metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose, tačiau šios išmokos mokamos atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturi viršyti 153 eurų vienam asmeniui.

Klausiamas, kiek jo projektas pareikalaus papildomų lėšų iš valstybės biudžeto, K.Daukšys tvirtino – kuo daugiau, tuo geriau, nes didesnės lėšos reikštų vaikų skaičiaus didėjimą. Projekto aiškinamajame rašte K.Daukšys skaičių dėl lėšų poreikio nepateikė.

„Aš džiaugčiausi, jei reikėtų kuo daugiau lėšų, nes tai reikštų, kad Lietuvoj yra daug vaikų. Mūsų tikslas yra, kad Lietuvoj būtų daug vaikų, ir tikrai valstybė neturi gailės tų pinigų, nes tie užaugę vaikai uždirbs pensijas tiems, kurie dabar dirba, ir visas kitas gėrybes sukurs. Todėl aš tikrai šioje vietoje galvoju, kad reikia ne pinigus skaičiuot, o vaikus“, – sakė K.Daukšys.

Konservatorius Kęstutis Masiulis siūlė, kad geriau tą pačią sumą skirti skurdžiai gyvenantiems vaikams, o ne visiems, nepriklausomai nuo šeimos finansinės būklės.

„Ar nebus taip, kad dėl gerų norų bus nuskriaustos šeimos, nes jei padėsime visoms šeimoms, o biudžetas ribos mūsų galimybes, tai mes visoms šeimoms padėsime silpniau, nei tomis pačiomis lėšomis padėdami vaikams, kurioms tikrai tos pagalbos labiau reikia. Man iš tikro norėtųsi padėti šeimoms, kurios skurdesnes, o ne padėti šeimoms, kurios generuoja labai geras pajams ir ta pagalba jiems net nebus juntama“, – kalbėjo K.Masiulis.