DELFI rašė, kad VSTT sudarė sutartį su „Nota Bene“, kuri siekė 34 982 eurus. Daugiausia kainavo būtent karabinai, jų VSTT pirko 252 vienetus, jų kaina buvo 7 013 eurų su PVM. Vieno karabino kaina – 23 eurai be PVM ir beveik 28 eurai su mokesčiu. Įranga turėjo būti padalinta 22 parkams, jiems tektų po 12 arba 24 karabinus. Bėda buvo tiek karabinų kaina, mat jų rinkoje galima gauti daug pigiau, tiek jų naudojimo galimybės, mat patys parkai tokios įrangos neprašė ir nežinojo, ką su ja daryti.

Karabinų kaina rinkoje įvairi – tačiau neretai ji yra iki 20 eurų. Įmonė „Nota Bene“ figūruoja kariuomenės vadinamųjų auksinių virtuvės įrankių pirkime, kuriame kariuomenė įsigijo įrankių 8 kartus didesne kaina nei rinkoje. Lietuvos kariuomenė, kilus skandalui, šią sutartį taip pat nutraukė.

Po DELFI teksto VSTT nutraukė sutartį su „Nota Bene“, motyvuodami tuo, kad tiekėjas laiku nepristatė prekių. Problemos su „Nota Bene“ įmone, pasak VSTT direktoriaus, prasidėjo dar vasaros viduryje. Be to, nutraukusi sutartį tarnyba dar gavo kompensaciją – 10 proc. nuo pirkimo sumos iš draudimo kompanijos. Suma buvo padengta „Nota Bene“ lėšomis.

Karabinai, kurių niekam nereikėjo

Pasak anksčiau DELFI kalbintų parkų direktorių įrengti alpinizmo ar laipiojimo medžiais trasų parkuose neplanuojama. Parkų direktoriai gūžčiojo pečiais, išgirdę klausimą, ką darys su gautais karabinais, kai kurie teigė, kad tokios įrangos net neprašė, kiti sakė, kad sugalvos, kaip juos panaudoti.

„Žinokit, aš šito dar nežinau dėl karabinų, gal ne visi parkai gavo. Aš dar negaliu pasakyti. Pas mus net ir pačiam parke nėra tokių objektų, skardžių, kur būtų galima naudoti. Biržų rajone nėra nė kalnų, nė skardžių. Nebent tarp medžių, bet pas mus parke labai nedaug tų miškų, nežinau, kur tai galima būtų pritaikyti“, - kalbėjo Biržų regioninio parko direktorius Kęstutis Baronas.

Karabinų kaina be PVM

„Kažkokio lajų tako nesame numatę. Karabinai yra labai patogūs visokius daiktus susikabinti, prikabinti prie kuprinės, yra patogu jų turėti žygyje arba stovyklavietę galima įsirengti. Norime pamokyti vaikus turistinės technikos, alpinizmu čia per skambu vadinti, bet bent per upelį pereiti. Bet kažkokių stacionarių trasų bent mes nesirengiam įrengti“, - sakė Kurtuvėnų regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis.

„Alpinizmo nebus, kartais pažaidžia su tomis virvėmis. Mes tikrai jų neprašėme ir jie mums nėra aktualūs. Mes labiau rūpinomės kitais dalykais: dviračius, kad mums duotų greičiau, kita žygio įranga svarbi, tie katilai, o tie karabinai, tai... Aišku, pravers, sugalvosim, ką padaryt“, - kalbėjo Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis.

Nutraukė sutartį ir gavo kompensaciją

VSTT direktorius Albertas Stanislovaitis DELFI patvirtino, kad sutartis su „Nota Bene“ jau nutraukta, be to, tarnyba dar gavo ir kompensaciją.

„UAB „Nota Bene“ laiku nepristatė viešojo pirkimo metu pasiūlytų tiekti prekių, atitinkančių pirkimo sąlygas, todėl nuo rugsėjo 8 d. sutartis su UAB „Nota Bene“ yra nutraukta“, - rašė A. Stanislovaitis.

Albertas Stanislovaitis

Pasak tarnybos direktoriaus, VSTT dar gavo draudimo išmoką: „Sutartis nutraukta dėl tiekėjo kaltės. VSTT žalos nepatyrė (jei neskaičiuotume sugaišto laiko), be to pasinaudojome sutarties įvykdymo garanto draudimo polisu ir draudimo kompanija mums sumokėjo 10 proc. netesybų nuo pirkimo sumos.“

A. Stanislovaičio teigimu, kompensacija buvo iš „Nota Bene“ lėšų: „Draudimo polisą visuomet nuperka tiekėjas, taigi tai buvo padengta iš „Nota Bene“ lėšų. Kažkuria prasme galima sakyti, kad valstybės biudžetas pasipildė. Dabar bus skelbiamas naujas konkursas, tačiau kol kas patys galvojame, ką daryti ir tariamės su Viešųjų pirkimų tarnyba, nes visuose turistinės įrangos pirkimuose dalyvavo tos pačios trys įmonės (UAB „Sentios“ (47.102,76 Eur su PVM), UAB „Nota Bene“ (34.982,31 Eur su PVM), UAB „Baltijos arsenalas“ (45.437,92 Eur su PVM) - DELFI), kitų dviejų įmonių bendra pasiūlyta kaina yra didesnė. Tas mums nepatinka, todėl galvojam, kaip organizuoti konkursą ir padidinti konkurenciją.“

„Nota Bene“ direktorius apie tai nieko nežino

„Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius DELFI teigė nieko nežinantis apie nutrauktą sutartį su jo įmone.

„Negaliu komentuoti, nes nelabai žinau situacijos. Nebuvau biure pakankamai ilgai, tai nieko negaliu pasakyti“, - kalbėjo A. Jazgevičius.

Paskambinus bendruoju „Nota Bene“ įmonės telefonu ir paklausus, gal kas nors iš biure esančių ir neseniai buvusių žmonių žino situaciją ir galėtų ją pakomentuoti vietoj direktoriaus, taip pat buvo gautas neigiamas atsakymas.