Naujasis politinis sezonas vyriausybei prasideda itin audringai. Iš skandalų neišbrenda žemės ūkio ir krašto apsaugos ministrai, o trečiadienį dar ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, kad kultūros ministras supainiojo interesus nedeklaravęs savo ryšio su Bulgarijos įmone.

Be to, įtampa auga ir tarp prezidentės bei premjero. Šalies vadovei tiesiai paraginus pasitraukti į „auksinių šakučių“ skandalą įsipainiojusį Juozą Oleką, premjeras už ministrą stojo mūru. Opozicinių partijų vadovai įsitikinę – A. Butkevičiui laikas pasitikrinti pasitikėjimą Seime.

„Pastarosiomis dienomis tiek premjeras, tiek Socialdemokratų partija ne vieną kartą platino tokius skambius pareiškimus, kuriuose buvo daug įžeidžiančių ir tokių agresyvių žodžių, skirtų prezidentei. Mus tokie pareiškimai labai stebina, ypač šiuo laikotarpiu. Ir šitoj vietoj premjeras, tiek vyriausybė pagal konstituciją dirbti gali tik tada, jeigu turi prezidentės ir Seimo pasitikėjimą“, – teigia opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Premjeras sako nesirengiantis paisyti opozicijos raginimų. Šioje situacijoje jis kategoriškas – ne laikas dabar valstybėje kurti chaosą.

„Aš neprisidedu prie tam tikrų politikų organizuojamų tam tikrų darbų, kad valstybėje sukurtume tam tikrą chaosą ir valstybę padarytume nestabilią, tą labai atsakingai pasakau. Ir man, kaip ministrui pirmininkui, tie „politiniai žaidimai“ labai nepatinka. Pastaruoju metu tie žaidimai peržengė bet kokią politinę kultūrą, etiką ir bendradarbiavimo, pasakyčiau, tarp atskirų partijų lyderių, valstybės vadovų visa tai nepuošia, tai daro labai neigiamą įtaką ir tarptautinėje aplinkoje“, – sako A. Butkevičius.

Politologo ir LRT.lt vyriausiojo redaktoriaus Vladimiro Laučiaus teigimu, opozicijos siūlymas dabar premjerui pasitikrinti pasitikėjimą yra tiesiog rinkimų spektaklis.

Vladimiras Laučius

„Iš tikrųjų pasitikrinimas vyks jau visai netrukus, kai bus Seimo rinkimai. Iki jų liko mėnuo ir dabar dar kažkokį specialų pasitikrinimą atlikti neatrodo labai prasminga. Rinkimai ir bus tas tikrasis patikrinimas <...> Ministrų gynimai vyksta tada, kai prasidėjo ministrų puolimai ir natūralu, kad būdamas vyriausybės vadovu, būdamas partijos pirmininku Algirdas Butkevičius reaguoja ir gina savo komandą. Visi premjerai gina savo komandas“, – sako V. Laučius.

Politologas tik abejoja, ar tinkamas krašto apsaugos ministro J. Oleko užsispyrimas nesitraukti – pasitraukęs jis galbūt būtų partijai padėjęs. Pasak V. Laučiaus, toliau besisukantis skandalas Socialdemokratų partijai balų tikrai neprideda.