„Noriu padėkoti jums ir jūsų šaliai už tai, kad esate puiki priimančioji šalis. Mes radome viską paruoštą Vokietijos kariams“, - žurnalistams Vilniuje sakė U. von der Leyen.

Vokietija vadovaus Lietuvoje nuo kitų metų dislokuojamam tarptautiniam sąjungininkų batalionui. Prie jo planuoja jungtis Beniliukso šalių, Norvegijos, Kroatijos, Prancūzijos kariai.

Ministrė teigė, kad Vokietija prie kuriamo bataliono prisidės maždaug 450 karių, o Lietuvoje toks karinis vienetas atsiras pirmas iš visų Baltijos šalių ir Lenkijos.

„Tai kariai, pasiruošę bet kokio tipo misijai“, - kalbėjo ministrė.

Be techninio ir logistinio palaikymo, U. von der Leyen Lietuvai žadėjo „visapusį oro gynybos paketą“, tačiau neįvardijo konkrečios technikos. Į Sausumos pajėgų vystymą orientuota Lietuvos kariuomenė šiuo metu turi tik trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas, tačiau šiuo metu derasi su Norvegija dėl vidutinio nuotolio priešlėktuvinių sistemų įsigijimo.

Tuo metu vienas Vokietijos brigados generolas Michaelis Gschossmannas praėjusį mėnesį užsiminė, kad Baltijos šalyse galėtų būti dislokuotos ilgojo nuotolio „Patriot“ sistemos.

Visgi U. von der Leyen neatskleidė, ar tarp į Lietuvą siunčiamos vokiečių technikos bus „Patriot“ sistemos, galinčios numušti orlaivius ar balistines raketas.

Siekiant atgrasyti Rusiją, NATO po tarptautinį sąjungininkų batalioną nusprendė dislokuoti kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)