Tai J. Olekas penktadienį kalbėjo DELFI interneto konferencijoje.

„Aš manau, kad reikia pateikti labai objektyvią medžiagą. Mano abu kolegos turėjo tokią nuomonę, tačiau absoliuti dauguma partiečių, kai tarėmės, kaip pasielgti, manė kitaip“, – apie galimą pasitraukimą kalbėjo J. Olekas. Trauktis J. Oleką paskatino Seimo narys Bronius Bradauskas ir partijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

Pasak J. Oleko žmonės turi žinoti faktus: sužinojęs apie situaciją, jis priėmė griežčiausią spendimą – atsakingus žmones perduoti teisėsaugos organams, kad šie atsakytų pagal baudžiamąją atsakomybę.

„Mes pusantrų metų tą nuosekliai darėme, atlikdami vidinius tyrimus, toliau perduodami prokuratūrai, gavę neigiamą atsakymą iš prokuratūros, jį apskųsdami, gavę dar kartą neigiamą atsakymą, apskųsdami šį sprendimą teismui“, – aiškino J. Olekas.

Klausiamas, kodėl apie 2014 m. pastebėtą viešųjų pirkimų pažeidimą visuomenei nebuvo pranešta anksčiau, J. Olekas teisinosi, kad norėta nesugadinti ikiteisminio tyrimo, be to, dėl tyrimo buvo kreiptasi į Karo policiją.

Kratosi sąsajų su „Nota Bene“

J. Olekui taip pat užduotas klausimas, kodėl bendrovė „Nota Bene“ laimi tiek daug viešųjų pirkimų. Opozicijos teimu, J. Olekui ministraujant, „Nota Bene“ laimėjimai vis dažnėjo, sumos augo.

Pagal Viešųjų pirkimų tarnybos duomenis, „Nota Bene“ yra ketvirtas kariuomenės tiekėjas 2003-2016 m. Su ja sudaryta sutarčių už beveik 30 milijonų eurų, didesnio masto pirkimai vykdyti tik su bendrovėmis „Orlen Lietuva“, „Eurocopter S.A.S“ bei „Mažeikių nafta“.

Pasak J. Oleko, yra keletas įmonių, kurios dalį savo produkcijos orientuoja į krašto apsaugos sistemą. „Nota Bene“ nėra didžiausia mūsų tiekėja. (…) Mano darbo KAM metu mes daugiau įsigijome, taip jau nutiko, kad man dirbant 2006-2008 m. krašto apsaugos sistemos biudžetas didėjo, atėjus konservatoriams ir mano kolegei Rasai Juknevičienei, jis buvo labai sumažintas ir sumažinimo periodu nieko nebuvo perkama“, – aiškino socialdemokratas.

Jo teigimu, tuo metu nebuvo perkama karių apranga, avalynė. Pasak J. Oleko, išaugus kariuomenės finansavimui, įvedus šauktinius, pastaruosius esą reikėjo aprengti, tad ir pirkimų padaugėjo.

J. Olekas tvirtino, kad jo niekas nesieja su „Nota Bene“ bendrove ir jos akcininkais – akcininką jis sakė pirmą kartą išvydęs per televizorių.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį paragino J. Oleką nutraukti sutartį su „Nota Bene“ bendrove. „Tai pažiūrėsime, ar jis gali dirbti, ar jis dirbs “, – į klausimą, ar ministras gali dirbti toliau, atsakė šalies vadovė.

Įžvelgia priešiškas jėgas

Klausiamas, ar vadinamasis šaukštų skandalas yra korupcija, ar neapsižiūrėjimas, J. Olekas sakė manantis, kad tai nusikalstama veika. „Aš labai džiaugiuosi, kad pagaliau Generalinė prokuratūra pradėjo atnaujintą ikiteisminį tyrimą ir visos abejonės bus atsakytos. (…) Manau, šitas pavyzdys kaip tik ir parodo, kad mes sugaudome tuos, kurie bado grobstyti“, – gynėsi J. Olekas, atkreipęs dėmesį, kad kalbama tik „apie 20 šaukštų“.

Kodėl kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas pareiškė apie galimą pasitraukimą, o J. Olekas tyli?

„Jeigu žiūrėti šioje grandinėje, aš būčiau ketvirtas. Pagal viešųjų pirkimų organizaciją, pirmas yra Materialinių resursų departamento vadovas, kurį mes, sulaukę iš prokuratūros atsakymo, kad jis nepadarė nusikalstamos veikos, dar kartą sudarėme komisiją, patikrinome ir drausmine tvarka nubaudėme sumažindami jam darbo užmokestį.

Aš manau, kad tikrai nereikia šiuo atveju dabar politizuoti ir visaip eskaluoti, nes tam tikra prasme ta eskalacija eina į naudą galbūt mums priešiškoms jėgoms ir lemia kariuomenės autoriteto praradimą“, – neeskaluoti skandalo siūlo J. Olekas.

DELFI primena, kad tuo metu Materialinių resursų departamentui vadovavo pulkininkas leitenantas Valdas Dambrauskas. Po tarnybinio patikrinimo jam trims mėnesiams 30 proc. buvo sumažinta alga, o vėliau jis buvo perkeltas į kitas pareigas.

Pasak ministro, jei prokuratūra darbą atliks kad ir pavėluotai, bet iki galo, turėsime aiškius atsakymus. J. Olekas taip pat stebėjosi, kad prokuratūra iki šiol neįžvelgė nusikalstamos veikos.

„Aš esu tas žmogus, kuris, liaudiškai sakant, pačiupau vagį ir atidaviau teisėsaugai. Ir dabar aš kaltinamas vagiliavimu“, – klausiamas apie asmeninę atsakomybę, stebėjosi J. Olekas. Esą jam pasitraukus, būtų lengva nusiplauti padariusiems nusižengimus.

DELFI primena, kad, Viešųjų pirkimų tarnybos žiniomis, įvairius virtuvės įrankius iš bendrovės „Nota Bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė teigia, kad sutartis su „Nota Bene“ turėjo būti nutraukta prieš penkias dienas, tai yra tik gavus Viešųjų pirkimų tarnybos išvadą.

Prezidentė D. Grybauskaitė dar pirmadienį pareiškė, kad įstatymai „nenumato galimybės vogti“ bei pareikalavo atsakomybę už tai prisiimti krašto apsaugos ministrą. Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, nors prieš tai kelis kartus buvo nutraukusi tyrimą dėl sukčiavimo.

Prezidentės patarėja Živilė Šatūnienė teigia, kad remiantis Valstybės kontrolės ir Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, patikrinus dešimtmečio viešuosius pirkimus nustatyta, kad pažeidimai yra sisteminiai. Patikrinimas atliktas 2006-2016 m. laikotarpiui. Pavyzdžiui, viešuosius pirkimus visoje sistemoje atlieka 65 organizacijos.