Kaip jau skelbta, 2014 m. vykdydama virtuvės įrankių pirkimą iš įmonės „Nota Bene“ KAM permokėjo maždaug 8 kartus nei šių daiktų vertė rinkoje.

Siekiant sustiprinti krašto apsaugos sistemoje (KAS) vykdomų pirkimų vidaus kontrolės sistemą, 2015 m. sausio 1 d. Krašto apsaugos ministerijos Įsigijimų departamente buvo įsteigtas naujas Įsigijimų valdymo ir priežiūros skyrius. Jo pagrindinis uždavinys yra prižiūrėti, kaip KAS perkančiosios organizacijos, atlikdamos viešuosius pirkimus, laikosi viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų ir vykdo kitas prevencinės kontrolės funkcijas.

Šalies vadovė viešai yra paraginusi krašto apsaugos ministrą socialdemokratą Juozą Oleką prisiimti asmeninę atsakomybę dėl ministerijos viešųjų pirkimų, kuomet brangiau nei rinkos kaina kariuomenei pirkti virtuvės įrankiai.

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, per brangiai perkant virtuvės įrankius 2014 metais laiku nesuveikė kariuomenės savikontrolės mechanizmas. Premjeras taip pat teigė, kad sprendimus dėl konkrečių pareigūnų atsakomybės priims sulaukęs išsamios informacijos apie pirkimą.

J. Olekas trauktis neketina ir sako, kad asmenys kalti dėl nepamatuotos prekių įsigijimo kainos, verti baudžiamosios atsakomybės. Opozicija ministrui inicijuoja interpeliaciją.

Pagal 2014 m. sudarytą preliminarią 173 tūkst. eurų sutartį su įmone „Nota Bene“, kariuomenė už beveik 8 kartus didesnę nei rinkos kaina pirko virtuvės įrankių, kurių bendra vertė siekė 4 055 eurus. Viešąjį pirkimą organizavo Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Materialinių resursų departamentas - tuomečiam jo vadovui Valdui Dambrauskui po vidinio patikrinimo buvo skirta nuobauda – dviem mėnesiams sumažintas atlyginimas. Kaip antradienį spaudos konferencijos metu teigė kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas, V. Dambrauskas šiuo metu dirba Jungtiniame Štabe.

KAM taip pat kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo "Nota Bene" sukčiavimo parduodant prekes, taip pat – dėl tarnybinių pareigų neatlikimo. Prokurorai, nenustatę V. Dambrausko veiksmuose nusikalstamos veikos pėdsakų ikiteisminį tyrimą nutraukė. Taip pat buvo nutrauktas tyrimas ir dėl galimo „Nota Bene“ sukčiavimo, šį prokurorų sprendimą Lietuvos kariuomenės kanceliarija apskundė šių metų birželį. Antradienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad iš naujo vertins virtuvės indų pirkimą.