Komisija remsis gautu ministrės prašymu įvertinti jos pačios elgesį pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą bei žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie minėtos vakarienės aplinkybes.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę paaiškėjo, jog žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė ir VMVT vadovas J. Milius kartu su Latvijos žemės ūkio ministru ir mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“ vadovu liepos pabaigoje dalyvavo bendroje vakarienėje su medžiokle.

J. Milius pirmadienį žurnalistams aiškino, kad į vakarienę „Biovelos“ vadovą ir kitus verslininkus pakvietė jo kaimynas verslininkas Pranas Dailidė, kuris esą pasisiūlė padėti suorganizuoti renginį, ir J. Milius sutiko. VMVT vadovas papasakojo, kad pasisvečiavę stumbryne svečiai pavakarieniavo. Už vakarienę ministrė paprašė pateikti sąskaitą ŽŪM. VMVT vadovas nesureikšmina fakto, kad šiame susiėjime dalyvavo verslininkų, kurių veiklą kontroliuoja jo vadovaujama tarnyba.

Latvijos delegacija Lietuvoje lankėsi liepos 27-28 dienomis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ministrės medžioklę pavadino tiesiog gėdinga ir sakė, kad, jeigu patys ministrai nesugeba įvertinti tokio savo elgesio padarinių, tokiu atveju sprendimus turi priimti pats Premjeras Algirdas Butkevičius.

Po šalies vadovės kritikos žemės ūkio ministrė sakė atsistatydinti nesvarsčiusi ir laukianti VTEK išvados.

J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti iš šalies. Įtariama, kad šaldytus maisto produktus gaminančios įmonės „Judex“ produkcijoje buvo nuslėptos -salmonelių ir ešerichijų bakterijos. Ministrų Kabinetas yra pavedęs Žemės ūkio ministerijai įvertinti STT išvadą ir įpareigoti VMVT vadovą pateikti savo, kaip vadovo, veiklos ataskaitą už 2015 metus ir 2016 metų pirmą pusmetį – po šių veiksmų bus sprendžiama apie J. Miliaus galimybę toliau eiti VMVT vadovo pareigas.