„Kiek žinoma, renkamasi pagal kompetenciją ir pagal reputaciją. Kiek man žinoma, tas pasirinktas asmuo yra 16 metų išdirbęs prokuratūros sistemoje anksčiau, matyt, teisinei, prokuroro aplinkai jis yra žinomas, jis nėra naujokas. Tačiau tas žingsnis, atsitraukimas buvo grynai dėl tų situacijų, kai jis buvo išėjęs iš prokuratūros, kai turėjo kitus santykius — advokato, kad jo iš tikrųjų tos ankstesnės bylos, kokios bebūtų buvusios, netrukdytų dirbti“, — Žinių radijui teigė prezidentės patarėjas.

Jis dar kartą priminė, jog teikti G. Danėlių buvo asmeninis generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pasirinkimas. Pasak M.Lingės, nors prokuratūros komandos formavimui ir reikalingas prezidentės pritarimas, tai yra generalinio prokuroro „asmeninė funkcija, jo pareiga“, o kiekvienas teikimas prezidentei „dar nereiškia paskyrimo“.

G.Danėlius penktadienį pranešė nebekandidatuosiantis į generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas. Savo sprendimą jis motyvavo tuo, jog buvę ir esami jo įsipareigojimai klientams „gali sudaryti interesų konflikto regimybę“ bei mesti šešėlį prokuratūros sistemos nešališkumui.

Šiuo metu G. Danėlius yra koncerno „MG Baltic“ valdybos nario Romano Raulynaičio advokatas galimos politinės korupcijos byloje. Vykstant šiam tyrimui R.Raulynaitis buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. E. Pašilis ir R. Raulynaitis mokėsi viename kurse Vilniaus universitete, Teisės fakultete. Paskutinį kartą daugiau kaip prieš pusmetį vyko bendras kursiokų susitikimas, kuriame taip pat dalyvavo ir R.Raulynaitis, patvirtino Generalinė prokuratūra.

G.Danėlius būtų atsakingas už Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentą.

Sprendimai atidėliojami

Sprendimai dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus nušalinimo ir žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės neformalios vakarienės su medžiokle yra vilkinami, teigia Prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimams Mindaugas Lingė.

Pasak M. Lingės, istorija su V. Miliumi tapo netoleruotinai ištęsta ir brandžioje vakarietiškoje demokratijoje tokie klausimai turėtų būti sprendžiami taikant kitokius standartus bei tempus.

„Nematome veiksmų, kad ta istorija būtų kuo greičiau baigta“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė M. Lingė.

„Yra atidėliojama ir ieškoma būdų atidėlioti šitą klausimą“, – pridūrė Prezidentės patarėjas.

M. Lingė taip pat sukritikavo žemės ūkio ministrės sprendimą kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl galimo interesų supainiojimo rengiant neoficialią vakarienę su Latvijos žemės ūkio ministru Janiu Dūklavu, J. Miliumi bei verslininkais.

„Ką reiškia etikos komisijos išvados? Tai yra papildomas laikas ir, kita vertus, tikrai įdomiai atrodo, kad į etikos komisiją kreipiasi pati ministrė, dėl kurios elgesio yra kylančios problemos. Jeigu komisija gauna surašytą prašymą, kuris surašytas taip, kad būtų man palankiau (....), tai etikos komisija taip ir atsakys, kaip ministrė nori girdėti“, – teigė M. Lingė.

VMVT vadovui J. Miliui teisėsauga yra pareiškusi įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, tačiau pats V. Milius iš pareigų trauktis neketina.

Premjeras Algirdas Butkevičius dėl žemės ūkio ministrės likimo teigė apsispręsiantis po J. Miliaus ir V. Baltraitienės spaudos konferencijos, kurioje pareigūnai turėjo pateikti paaiškinimus dėl neoficialios vakarienės, tačiau vėliau A. Butkevičius pareiškė, jog sprendimą dėl V. Baltraitienės priims susipažinęs su VTEK išvadomis.

V. Baltraitienės teigimu, neoficialios vakarienės su užsienio kolegomis yra įprasta praktika, taip pat nesureikšmino fakto, jog tokiuose renginiuose dalyvauja ir verslo atstovai.