Kovoti nesiryžta

Paradoksalu, tačiau kovoti dėl pažeidimų bei nelegalių statybų pašalinimo turinti VTPSI pastaruoju metu, panašu, kad pasuko kiek kitu keliu ir bando ieškoti būdų, kaip tas neteisėtas statybas įteisinti.

Geriausias pavyzdys – statybos Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose, kur VTPSI nustatė, kad dalis pastatų yra didesni nei leista Vilniaus miesto bendruoju planu. Tačiau viešasis interesas ginamas nebus, nes VTPSI nuomone, ginant viešąjį interesą, susijusį su saugomų teritorijų apsauga, galimai būtų padaryta didesnė žala kitoms viešojo intereso sferoms socialinio teisingumo srityje.

Verkių g. 136

Dar vienas pavyzdys – Pavilnių vadinamasis signatarų kvartalas, kuriame daugybė problemų, tačiau VTPSI taip pat neturi ginklų joms suvaldyti. Aplinkos ministerijoje vyko keli posėdžiai, kuriuose buvo galvojama, ką daryti ir kaip spręsti signatarų kvartalo problemą. Mat ten, nemažoje dalyje vietų, leistina statyti tik individualius namus, tačiau verslininkai įsigudrino pastatyti oficialiai vienbučius arba dvibučius namus, tačiau realiai – daugiabučius.

Dėl keturių vienbučių signatarų kvartale buvo jau kreiptasi į teismą, nes nustatyta, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai. Po VTPSI kreipimosi į teismą buvo išduotas naujas leidimas, bet, kaip pasirodė, jis irgi buvo neteisėtas. VTPSI, balandžio 7 dieną viešai pranešusi ir pasigyrusi apie tai, kad kreipsis į teismą ir prašys panaikinti statybos leidimą, balandžio 28 dieną patikslintą ieškinį atsiėmė ir ieškinys liko nenagrinėtas. Kodėl buvo taip pasielgta, Statybų inspekcija paaiškinimo neturėjo ilgai.

Galų gale DELFI gavo paaiškinimą, kad įvyko neįtikėtinas sutapimas: kaip tik tuo pat metu buvo pateiktas naujas projektas su pašalintais pažeidimais, taigi kovoti nebeliko prasmės. Tačiau tai nepakeitė fakto, kad vietoje, kur galima statyti tik individualius namus, vietoj keturių vienbučių, pastatyti net septyni. Tuo akivaizdžiai galima įsitikinti net iš fotografijos.

Statybos Stasio Antano Bačkio gatvėje

„Ieškinių teismams teikimo ir atsiėmimo aplinkybės ir priežastys įvairios. Jeigu kalbama apie VTPSI ieškinį dėl statybos A. Bačkio ir Džiaugsmo g. sankirtoje, tai patikslinto ieškinio teismas nepriėmė, bet kadangi tuo pačiu metu buvo parengta nauja projekto versija, kurio sprendiniais šalinami nustatyti ir pirminiame ieškinyje nurodyti pažeidimai, todėl šis ieškinys buvo atsiimtas“, - komentavo VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė.

Rugpjūčio viduryje VTPSI paskelbė, kad sublokuoti vienbučiai ir dvibučiai gyvenamieji namai pastatyti sklypuose, kuriuose pagal Vilniaus m. savivaldybės tarybos 2004 m. patvirtintą šios teritorijos detalųjį planą galimas sodybinio tipo užstatymas vienbučiais ir dvibučiais mažaaukščiais namais. Tačiau įtarimų sukėlusių namų savininkai nemalonumų išvengs. Po ilgų posėdžių buvo priimtos tik gairės ir prevencijos priemonės, kaip ateityje išvengti panašių problemų.

Paminklas nelegalioms statyboms

Paminklu nelegalioms statyboms galėtų būti pavadintas Balsiuose statomas pastatas – vienas įžūliausių neteisėtų statybų atvejų. DELFI jau rašė, kad Žaliųjų ežerų ir Balsių gatvių sankirtoje dygsta be jokių leidimų statyti pradėtas namas.

VTPSI dar kovą surašė savavališkos statybos aktą ir privalomąjį nurodymą statytojui pašalinti savavališkos statybos padarinius per 6 mėnesius. Tačiau statytojui inspekcijos nurodymai visiškai nė motais, jis ir toliau stato savavališką pastatą, kuris jau beveik baigtas.

VTPSI statytojui taip pat skyrė baudas, buvo pradėtos bylos, baudas gali skirti ir dar kartą, tačiau statytojo tai irgi nesujaudino – žiniasklaidoje skelbta, kad jis nei ketina stabdyti statybas, nei moka paskirtas baudas. O inspekcija negali padaryti daugiau nieko, kad užkardytų nelegalias statybas.

Statybos Balsiuose

VTPSI viršininkė L. Nalivaikienė pati DELFI pripažino, kad inspekcija neturi įgaliojimų stabdyti nelegalias statybas, gali tik skirti baudas pažeidėjams.

„Kaip ir minėta, reikia atskirti neteisėtų statybų atvejus – kai statyba vykdoma savavališkai ir kai statoma pagal neteisėtai išduotą leidimą. Nurodytas statinys Balsiuose statomas savavališkai (neturint leidimo). Savavališkos statybos akte yra privalomasis nurodymas – nevykdyti jokių statinio (-ių) statybos darbų, išskyrus darbus, kuriuos būtina atlikti šalinant savavališkos statybos padarinius, apsaugoti statybvietę ir aplinką. Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentavimą fiziškai stabdyti tęsiamą savavališką statybą neturi įgaliojimų nei VTPSI, nei su policijos pagalba“, - komentavo L. Nalivaikienė.

Pasak jos, kontrolė vykdoma, taikant administracinę atsakomybę (skiriant baudas), kuri nuo kitų metų bus kur kas efektyvesnė. Sustabdytą savavališką statybą asmuo tęsia savo rizika ir, jeigu teisės aktų nustatyta tvarka nebus galimas jos įteisinimas, jis turės statinį nugriauti.

„Jeigu, vadovaujantis konkrečiu atveju taikytinomis teisės aktų nuostatomis, statybą bus leista įteisinti išduodant leidimą, įmoka už įteisinimą bus skaičiuojama vertinant atliktų statybos darbų mastą, įskaitant ir panaudotų medžiagų kainą, sąnaudas. Taigi, siekiant įteisinti didesnį statinį, ši procedūra kainuos brangiau. Nuo kitų metų įmoka už savavališkos statybos įteisinimą didėja net dukart“, - laiške rašė L. Nalivaikienė.

Išlaikymas kasmet kainuoja milijonus

VTPSI išlaikymas, kaip ir daugelio institucijų, mokesčių mokėtojams kiekvienais metais kainuoja milijonus eurų. Pagal 2015 metų finansinę ataskaitą, 2015 metais iš valstybės biudžeto VTPSI buvo skirta 4 783 803 eurai, iš ES, užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų lėšų – 244 539 eurai.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM

Pagal viešai skelbiamus duomenis, iš viso VTPSI 2016 metų II ketvirtį turėjo 247 darbuotojus, 2015 metais – 245 darbuotojus. Darbo užmokestis 2016 metų II ketvirtį svyruoja nuo 459 iki 2262 eurų, priklausomai nuo pareigų.

Pagal 2015 metų finansinę ataskaitą, daugiausiai VTPSI lėšų per metus buvo skiriama darbo užmokesčiui – 3 819 067 eurai.

Papasakojo, kaip inspektoriai atlieka patikrinimus

Vienas gyventojas, kuris kovojo dėl signatarų kvartalo nelegalių daugiabučių pripažinimo neteisėtais, pasakojo, kad susipykus su statytojais, VTPSI inspektorius Juozas Matonis atkeliavo ir į jo kiemą, nes gavo skundą. Vyras nepyksta, kad buvo apskųstas statytojų ir patikrintas, priešingai, jis labai nustebo, pamatęs, kad inspektorius tikrina sklypą labai aplaidžiai.

„J. Matonis tikrino ir mane, nes statytojai parašė Statybų inspekcijai, bando žaisti tais pačiais koziriais, nes nesupranta, kad jie daro pažeidimus, o kiti pažeidimų nedaro. Pas mane pažeidimų nenustatyta, bet mačiau J. Matonį, kaip jis mane tikrino, tai jeigu taip tikrina kitus, tai nežinau. Atėjo ir paklausė: čia tvora legaliai pastatyta? Sakiau, kad legaliai, tai net neprašė nieko, jokių dokumentų, nieko nematavo. Kaimynas kitoj pusėj irgi pasakojo, kad atvažiavo pas jį tas pats J. Matonis irgi jokių dokumentų neprašė, paklausinėjo apie išmatavimus, pats nieko nematavo. Kai mane tikrina, aš aišku neklausinėsiu, kodėl jis nematuoja. Bet ar taip yra dirbami darbai“?, - klausė signatarų kvartalo gyventojas.

VTPSI patikrinimas J. Borisovo teritorijoje

Abejonių dėl VTPSI inspektorių atlikto patikrinimo kilo ir kitam asmeniui, besikreipusiam į DELFI. Jis pasakojo, kad tikrindami iš dvibučio daugiabučiu virtusį statinį Vilniuje, adresu Senoji g. 26, inspektoriai patikrinimo aktą surašė net neatvykę į vietą. VTPSI viršininkė L. Nalivaikienė tokias kalbas neigė, tačiau vėliau buvo nustatyta, kad inspektoriai padarė tarnybinį pažeidimą.

Inspektoriai – prasikaltę, bet dažnai nebaudžiami

Nemažai VTPSI darbuotojų buvo pripažinti padarę tarnybinius pažeidimus, tačiau jokios nuobaudos už tai nesusilaukė, nes įsigaliojo šešių mėnesių senaties terminas. Po DELFI tyrimų apie įtartinus statybų atvejus VTPSI dažnai pradėdavo tarnybinius tyrimus, bet jie baigdavosi be jokios atsakomybės kaltininkams. Tarnybinio nusižengimo tyrimai neretai atliekami taip ilgai, kad jiems pasibaigus inspektoriui tiesiog nebelieka galimybės paskirti tarnybinės nuobaudos.

Pavyzdžiui, dėl VTPSI Vilniaus skyriaus vyriausiojo specialisto J. Matonio buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Jis kuruoja statybas Pavilnyje, prižiūri garsųjį DELFI aprašytą signatarų kvartalą, kuriame daugybė problemų su neteisėtais vienbučių pavertimais daugiabučiais. Paaiškėjo, kad inspektorius yra kaltas dėl pažeidimų, tačiau nubausti jo nepavyko dėl pasibaigusio nuobaudos skyrimo termino.

Tarnybinio nusižengimo tyrimo metu nustatyta, kad J. Matonis, prieš 2015 m. lapkričio 3 ir 4 d. tvirtindamas deklaracijas apie statybos užbaigimą žemės sklype Džiaugsmo gatvėje nepalygino statytojo pateikto galimai suklastoto ir „Infostatyba“ esančio statybą leidžiančio dokumento. Tuo pažeidė statybos techninio reglamento nustatytą pareigą patikrinimą atliekančiam pareigūnui patikrinti, ar statytojas turi statybą leidžiantį dokumentą – netinkamai atliko pareigas.

Dar vienas pavyzdys – trys inspektoriai, tyrę statybas Vilniuje, adresu Senoji g. 26. DELFI jau rašė apie tai, kad ten taip pat oficialiai dvibutis namas buvo paverstas 10-ies butų daugiabučiu, o pirminio patikrinimo metu VTPSI pareigūnai jokių pažeidimų nepastebėjo. Vėl buvo nustatyta, kad inspektoriai padarė pažeidimus, bet nubausti jie nebuvo.

Senoji g. 26

„Atlikus tarnybinių nusižengimo tyrimus nustatyta, kad 3 VTPSI pareigūnai, vykdę statybos valstybinę priežiūrą adresu Senoji g. 26, Didžioji Riešė, Vilniaus r., padarė tarnybinius nusižengimus, tačiau pasibaigus Valstybės tarnybos įstatyme numatytam tarnybinės nuobaudos skyrimo terminui – nuo nusižengimų padarymo dienos praėjus 6 mėnesiams, tarnybinės nuobaudos dėl nustatytų tarnybinių nusižengimų nebuvo paskirtos“, - laiške DELFI rašė VTPSI atstovė Veslava Komarovič.

11 darbuotojų gavo tarnybines nuobaudas, 6 – ne

Pasirodo, atvejų kai inspektoriai liko nenubausti pastaraisiais metais buvo ir daugiau. Pasak VTPSI atstovės, 2016 metais 11 darbuotojų gavo tarnybines nuobaudas, o 6 buvo pripažinti padarę pažeidimus, bet liko nenubausti.

„2016 m. 11 VTPSI darbuotojų buvo pripažinti padarę tarnybinius nusižengimus ir jiems buvo paskirtos tarnybinės nuobaudos“, - laiške rašė V. Komarovič.

Dar pusė žmonių atsakomybės išvengė: „Pažymėtina, kad 2016 m. 6 VTPSI darbuotojai buvo pripažinti padarę tarnybinius nusižengimus, bet suėjus Valstybės tarnybos įstatymo 30 straipsnio 1 dalyje numatytam tarnybinės nuobaudos skyrimo terminui, tarnybinės nuobaudos jiems nebuvo paskirtos.“

„Tarnybinių / drausminių nusižengimų tyrimas yra vykdomas teisės aktų nustatytais terminais ir tvarka: valstybės tarnautojams – remiantis Valstybės tarnybos įstatymo ir Tarnybinių nuobaudų skyrimo valstybės tarnautojams taisyklių nuostatomis; darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis – Darbo kodekse nustatyta tvarka“, - komentavo VTPSI viršininkė L. Nalivaikienė.

Darbuotojas vysto abejotinas statybas Vilniaus širdyje, inspekcija nieko blogo nemato

DELFI jau rašė apie tai, kad abejotino teisėtumo daugiabučio statybas pačioje Vilniaus širdyje, senamiestyje, Subačiaus gatvėje, vykdo ir VTPSI Vilniaus skyriaus darbuotojas Aurimas Ruškulis. Jis yra vienas iš įmonės „Subačiaus namai“, kuri vysto statybas, akcininkų, turi 45 proc. akcijų. Vėliau tas pats VTPSI Vilniaus skyrius, kuriame dirba A. Ruškulis, tikrino jo statomą daugiabutį. Patikrinimas taip ir nebuvo baigtas, nes dėl daugiabučio prasidėjo teisminiai ginčai, kuriuos inicijavo kaimynai.

Vis dėlto, VTPSI nemato interesų susikirtimo tame, kad inspekcijos darbuotojas vykdo statybas. Inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė anksčiau DELFI teigė, kad A. Ruškulis neatlieka kontrolės funkcijos inspekcijoje, o skyriuje yra tik pagalbinis darbuotojas, todėl tame nėra nieko blogo. Vis dėlto, L. Nalivaikienei paprieštaravo aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, kuris teigė, kad žmogus negali vienu metu sėdėti dviejose kėdėse. VTPSI iš Aplinkos ministerijos buvo pavesta atlikti tarnybinį patikrinimą, bet jis taip pat baigėsi niekuo.

„Atlikus tarnybinio nusižengimo tyrimą dėl inspekcijos specialisto A. Ruškulio galimo viešųjų ir privačių intereso konflikto nustatyta, kad, atsižvelgiant į vyriausiojo specialisto A. Ruškulio vykdomų Vilniaus skyriaus Teisės ir bendrųjų reikalų poskyrio vyriausiojo specialisto funkcijų pobūdį (nesietiną su tiesioginiu statybos valstybinės priežiūros vykdymu) ir į tai, jog vyriausiasis specialistas A. Ruškulis deklaravo savo turimas UAB „Subačiaus namai“ akcijas, pripažinta, kad vyriausiasis specialistas A. Ruškulis nepadarė tarnybinio nusižengimo“, - DELFI laiške rašė V. Komarovič.

Vis dėlto, inspekcija nusprendė kreiptis į kitą instituciją: „Taip pat nutarta kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašant išdėstyti poziciją, ar vyriausiasis specialistas A. Ruškulis nepažeidžia Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 2 straipsnio 4 dalies, eidamas Vilniaus skyriaus Teisės ir bendrųjų reikalų poskyrio vyriausiojo specialisto pareigas bei turėdamas UAB „Subačiaus namai“ akcijų. Pažymėtina, kad atsakymas į Inspekcijos kreipimąsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dar negautas.“

L. Nalivaikienė: VTPSI nėra tarpininkas įteisinant savavališkai pastatytus statinius

Nors VTPSI nuomone, viešasis interesas pavyzdžiui, Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose neturėtų būti ginamas, VTPSI viršininkė nesutinka, kad tai rodo nuolaidų inspekcijos požiūrį.

„Dėl viešojo intereso galimo pažeidimo ir priemonių jam ginti ėmimosi VTPSI specialistai gali spręsti teisės aktų nustatyta tvarka. Vertindami statybų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose situaciją, manome, kad ginant viešąjį interesą, susijusį su saugomų teritorijų apsauga, galimai būtų padaryta didesnė žala kitoms viešojo intereso sferoms socialinio teisingumo srityje. Asmenims, sąžiningai nuosavybės teise valdantiems ginčo teritorijoje esančius žemės sklypus ir statinius, būtų sukurti teisių ir teisėtų interesų apsunkinimai. Jie pagrįstai tikėjosi teisėtų lūkesčių išsipildymo bei teisinių santykių stabilumo užtikrinimo“, - laiške rašė L. Nalivaikienė.

Laura Nalivaikienė

Jos teigimu net ir tokia VTPSI pozicija nereiškia nuolaidžiavimo: „VTPSI pozicija statybų pagal neteisėtai išduotus leidimus atžvilgiu nereiškia nuolaidžiavimo pažeidėjams ar tarpininkavimo įteisinant savavališkai pastatytus statinius.“

Viceministrė vis dar kalba apie tai, kad inspekcijos visi bijo

Už statybų sritį ir VTPSI atsakinga aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ne kartą DELFI yra sakiusi, kad, jos manymu, VTPSI nurodymų įžūlūs statytojai bijo ir juos vykdo. Be to, su statytojais turėtų padėti kovoti ir griežtos finansinės sankcijos. Nors konkretūs pavyzdžiai akivaizdžiai iliustruoja priešingą situaciją, viceministrė vis dar mano, kad statytojai bijo inspekcijos nurodymų.

„Mes labai dabar prevenciškai į ateitį žiūrime, čia yra ne trijų metų klausimas, o gal dešimt metų klausimas. Ta bėda yra labai gili ir užprogramuota iš praeities padarytų sprendimų. Mano manymu, reikėtų imtis dar griežtesnių veiksmų, kad nebekiltų net minties tokios. Bet vėl, jeigu labai sugriežtinsime, turėsime kitą medalio pusę, nepritrauksime investuotojų ir užkirsime kelią sąžiningiems statytojams“, - D. Matonienė.

D. Matonienė

Pasak viceministrės, dažnai visas kortas sumaišo teismai: „Aš manau taip, kad VTPSI labai stengiasi, labai sąžiningai žiūri, L. Nalivaikienė, mano manymu, yra labai atsakinga, labai kompetentinga vadovė, tačiau yra daug procesų, kur nueina į teismus. Turime daug atvejų, kai teismai kitaip pažiūri. Mes turime griežtą poziciją, o teismai turi kitokią poziciją ir tada formuojasi teismų praktikos. Pagal teismų praktikas, nesąžiningų statytojų teisininkai, advokatai, ieško būdų, spragų, tas vyksta.“

Priemonė, kurią siūlo viceministrė – finansinės nuobaudos. Paklausta, kaip mano, ar visiems tos finansinės nuobaudos yra labai baisios, ji teigė sutinkanti, kad yra visokių žmonių: „Mūsų veiksmų planas yra labai griežtas ir atsakingas. Baudas pradėjome dėti ir sakiau Laurai (Nalivaikienei – DELFI), kad jokių nuolaidžiavimų, jeigu vėluoja, iš karto duodame baudas, kad pajustų finansinę žalą. Sutinku, kad vieniems jos motyvuoja, kitiems nemotyvuoja, bet jeigu pajus per savo kišenę, tuomet pagalvos.“