„Yra tam tikra savicenzūra, saugant savo ramų gyvenimą. Kažkada kalbėjau su vienu aktoriumi, norėjau jį pasikviesti į laidą ir jis būtent tai pabrėžė. Minėjo ir režisierių Rimą Tuminą, kuris kažkuria prasme bandė pridengti lapais mūsų įžvelgtas Rusijos bėdas, kokios jis susilaukė reakcijos iš kai kurių karštesnių apžvalgininkų. Tas aktorius pripažino kartais bijantis šioje valstybėje pasakyti, ką galvoja.

Galbūt jis norėjo kalbėti kita kalba, pavyzdžiui, dėl gėjų. Bet, sako, bijo, nes nenori tokio gyvenimo, kai tave „ėda“. Mes ilgai su juo kalbėjome, aiškinau, koks jis didelis ir galingas, klausiau, negi jis bijo, kad neapsigins. Ir jis pripažino, kad taip, jis bijo. Tikiu, kad taip kartais yra, nes dabar mūsuose įsigalėjusi mokančių gerai rašyti gabių žmonių chebra, kuri labai lengvai sulaužo tuos, kurie bando kiek pasipriešinti, išsako kitą nuomonę ir turi mažesnį talentą taip grakščiai atsikirsti“, – įžvelgė jis.

Imame per anksti teisti

M. Mikutavičiaus teigimu, mes kartais pernelyg skubame teisti žmones dėl jų turimos kitokios nuomonės. Tai itin išryškėjo konflikto tarp Ukrainos ir Rusijos metu, kai imti tarsi savaime stigmatizuoti Rusijoje dirbantys lietuviai.

„Gal aš šiek tiek kvestionuočiau, nežinau, ar turiu tokią teisę, bet greičiausiai, kad ne, tuos režisierius, kurie yra priklausomi nuo Rusijos valdžios aparato ir taip toliau. Tačiau turime tokius profesionalus kaip Oskaras Koršunovas, dirbęs nuo Norvegijos, Ispanijos iki tos pačios Rusijos. Ar mes dabar jam turime priekaištų ir kas abejoja jo lojalumu, nors jo požiūris kartais gal labiau skiriasi nei kokio apžvalgininko Vladimiro Laučiaus?

Kalbėkime ne tik apie sportininkus ar menininkus, bet ir apie žmones, kurie įveža kubietiškus cigarus – Viešpate, juk ten diktatūra, komunizmas ir t.t. Tokiu atveju mes turime labai daug dalykų uždaryti, jei norime visuomet būti politiškai korektiški“, – atkreipė dėmesį jis.

Įprotį tapatinti šalį su vadovų sprendimais vadina pavojingu

Savo ruožtu DELFI konferencijoje, skirtoje išskirtiniam projektui „Lietuvos įtakingiausieji 2016“, taip pat dalyvavęs televizijos laidų prodiuseris ir vedėjas Arūnas Valinskas aiškino, kad tapatinti visą rusų tautą su šalies vadovų sprendimais negalima.

„Tai labai pavojinga. Ypač, kai manipuliuojama tokiais neva gražiais tikslais – tautinis identitetas, patriotas. „Jeigu tu ne prieš rusus, tai tu ne lietuvis“, – taip negalima daryti. Lygiai taip pat kaip yra žmonės, kurie iki šiol turi didelę nuoskaudą dėl lenkų, nes „Armija krajova“ žudė lietuvius. Taip, taip buvo, bet tai istorija. Lygiai taip pat kaip vokiečiai pro mus ėjo. Daug visko buvo, bet juos „suplakti“ į vieną yra labai blogai“, – aiškino A. Valinskas.

Jo teigimu, kartais lietuviai linkę pernelyg „susireikšminti“ ir savo ar bendratautiečių žodžiams suteikia per didelę galią.

A. Valinskas apie prezidentę: nėra žmogaus, kuris būtų šventa karvė

„Nėra didesnių priešų ukrainiečiams kaip jie patys su savo korupcija. Jie patys turi galvoti, o ne kažkas išvažiavo, kažkas pakomentavo ne taip. Tai visiškai niekinis dalykas. Panašiais savo pranešimais mes tarsi norime „susireikšminti“, kad kažkas nuo mūsų priklauso, net niekas nepriklauso. Ukrainiečiams tai simbolinis palaikymas, jie žino, kad nėra vieni ir mes galime būtų jų atstovais, savotiškais advokatais, tarkime, ES ar NATO, bet visa kita yra jų pačių rankose“, – aiškino jis.

Pats A. Valinskas sakė niekuomet nebijantis pasakyti, ką galvoja ir net pastebėjęs, kad iš pradžių aršiai kritikuojami teiginiai vėliau pripažįstami bent iš dalies teisingi.

„Kalbu apie prezidentę išsakytą nuomonę. Aiškino – šventvagystė, kaip taip galima, bet praėjo beveik dar viena kadencija, dabar tai pasakoma tiesiai šviesiai. Nėra žmogaus, kuris būtų šventa karvė“, – sakė A. Valinskas, primindamas istoriją, kai Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę pavadino boba.

Paaiškino savo įtaką

Abu pašnekovai sutiko, kad popkultūros atstovų įtaka Lietuvoje jaučiama ir ja neretai bandoma pasinaudoti. Pavyzdžiui, ir M. Mikutavičius, ir A. Valinskas buvo kviečiami prisijungti prie skirtingų politinių partijų veiklos. Kaip žinia, A. Valinskas net buvo įkūręs savąją - Tautos prisikėlimo partiją, kuri dalyvavo Andriaus Kubiliaus suformuotoje koalicijoje.

„Esame žinomi žmonės, tad natūralu, kad mūsų ir kvailystės yra didelės, ir tam tikri protingi, jei pavyksta, veiksmai dalykai daro įtaką. Tačiau jei kalbame apie verslą ir politiką, įsivaizduoju, tos okupacijos jau savaime yra nukreiptos į įtakos didinimą. Politikas savaime turi būti įtakingas, jei nori būti išrinktas, verslininkai – vėlgi ieško įtakos tam tikruose sluoksniuose, kad pagerintų galimybes vystyti verslą, uždirbti daugiau. Mūsų klano atstovai galbūt labai koncentruoti į save, labiau pasitikti savo jėgomis, tad galbūt mažiau reikalauja iš visuomenės ir kartais mažiau jai duoda“, – kalbėdamas apie įtaką, aiškino M. Mikutavičius.

Konferencijos metu buvo prisimintas ir „kalafiorų skandalas“, kai M. Mikutavičiui apie šių daržovių kainas prabilus viešai, jas ėmė linksniuoti ir žurnalistai, ir visuomenė, tad dėl to turėjo aiškintis ir pats premjeras Algirdas Butkevičius. Dainininkas pripažino tokios savo įrašo feisbuke atomazgos nesitikėjęs ir aiškino tąkart tapęs tik tūzu, kuris buvo užmestas ant viršaus.

„Tai brendo, aš buvau tas čirvų tūzas, kuris buvo užmestas ant viršaus. Kitą kartą gal tu pagalvotum, nes nustembi, kaip tavo žodis transformuojamas į tai, apie ką tu nė negalvojai“, – tąkart tiesiog norėjęs būtų išgirstas žmonių, kurie turi įtaką kainoms, aiškino jis.

Jaučiasi visuomenės santechnikai

Savo ruožtu A. Valinskas pastebėjo, kad neretai būtent popkultūros atstovai tampa santechnikais, kurie taiso ir dvasinę žmonių kanalizaciją.

„Tokie žmonės kaip Marijonas yra it atviras visuomenės nervas. Kartais mes esame tarsi santechnikai, kurie taiso dvasinę žmonių kanalizaciją. Jurijus Smoriginas yra pasidžiaugęs, kad straipsnius galima komentuoti: „Tai visuomenės kanalizacija, kur jie visą brudą varo ir galbūt jie tada geresni grįžta“. Jie darbe atsipyksta ir namo grįžta geresni – gal namuose žmonos nemuš tą vakarą. Mes esame tie žaibolaidžiai“, – juokaudamas, kad reikėtų susirūpinti ne kalafiorų, o šiemet itin išaugusia šilauogių kaina, aiškino A. Valinskas.

Be to, jo teigimu, ir politika yra lygiai toks pat šou verslas, tik ten esančių pinigų mastas skiriasi.

Įtakingiausių popkultūros ir sporto žmonių sąrašą rasite – čia.

Jau antrus metus DELFI pristato išskirtinį projektą „Lietuvos įtakingiausieji 2016”. Septynių dalių ciklas atskleis, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai/ekonomistai, tarnautojai/teisininkai, žiniasklaidos atstovai, visuomenininkai bei sporto ir popkultūros atstovai. Rugsėjo 5 dieną projektą vainikuos bendras Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašas.