Aiškinantis įtakingiausius sporto ir populiariosios kultūros atstovus, reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa nebuvo atlikta, taigi šįkart skelbiame vieną sąrašą, sudarytą pagal elito atstovų balsus.

Pagal žurnalo „Reitingai“ atliktą elito apklausą, pirmoje vietoje atsidūrė legendinis krepšininkas, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Antroje vietoje – olimpinė, Europos ir pasaulio čempionė plaukikė Rūta Meilutytė. Ir tai nenuostabu, mat prieš ketverius metus Londono olimpiadoje laimėjusi auksą, jaunoji plaukikė įsitvirtino šalies gyventojų širdyse. Net kai R. Meilutytei Rio de Žaneiro olimpiadoje nepasisekė apginti čempionės titulo, visuomenė jai reiškė palaikymą ir stengėsi nutildyti kritikų balsus.

„Esu antra po A. Sabonio? Oho, net sunku patikėti! Man tai nepaprastai malonu, tačiau prideda ir dar daugiau atsakomybės. Iš tikrųjų, tai labai didelė atsakomybė – vadinasi, žmonės girdi ir pastebi, ką sakau, žino, kaip apskritai man sekasi. Ir kai tu esi antroje vietoje po A. Sabonio ir apskritai tarp daugybės žmonių, kurie yra nuostabūs ir daug pasiekę, atstovaujantys įvairioms sporto šakoms, tai yra didžiulis įvertinimas ir netgi iššūkis. Tikrai malonus netikėtumas“, - sako R. Meilutytė.

Trečias sąraše liko dainininkas, laidų vedėjas Marijus Mikutavičius.

„Nesijaučiu įtakingas. Nežinau, ką tai reiškia. Įtakingas žmogus yra tas, kurio sprendimai turi įtakos kitų žmonių gyvenimams ir kuris nori daryti įtaką. Mano galva, nei aš labai noriu daryti įtakos, antra, aš neužimu tokių pareigų, nepriklausau kažkokiai organizacijai, judėjimui, kuris galėtų daryti stiprius pokyčius visuomenėje. Manau, esu pernelyg uždaras, kad būčiau įtakingas“, – sako M. Mikutavičius.

Tačiau kiekvienas dainininko pasisakymas viešojoje erdvėje sekamas, komentuojamas ir daro poveikį. Būtent M. Mikutavičius pakurstė vadinamąjį kalafioro skandalą, kai, rodos, visa Lietuva pasipiktino daržovių kainomis.

„Tada galbūt aš nelabai suvokiu, kad turiu įtaką“, – atsako M. Mikutavičius.

Toliau įtakingiausiųjų sąraše rikiuojasi dainininkas Andrius Mamontovas, iš sporto į politiką pasukęs olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas, po Rio olimpiados Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio vairą palikęs Jonas Kazlauskas.

Pirmajame dešimtuke taip pat atsidūrė tenisininkas Ričardas Berankis, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė, olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė bei „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas, Lietuvos rinktinės žaidėjas Jonas Valančiūnas.

Respondentai dar paminėjo keletą sąraše nebuvusių asmenų. Tai muzikos kūrėjas Marius Adomaitis („Ten Walls), humoristas Mantas Katleris, fotografė Neringa Rekašiūtė, krepšinio treneris Antanas Sireika, šou verslo atstovas Rimas Šapauskas.

A. Tereškinas: šios figūros dažnai išryškina socialines problemas

Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos katedros profesorių Artūrą Tereškiną šiek tiek stebina, kad pirmajame įtakingiausių lietuvių vienuoliktuke daugiau sporto atstovų nei populiariosios kultūros įžymybių.

„Pavyzdžiui, žvelgiant kad ir į JAV verslo žurnalo „Forbes“ sudaromus įtakingiausių įžymybių sąrašus, matyti, kad juose paprastai vyrauja popkultūros ir žiniasklaidos atstovai, tokie kaip Oprah Winfrey, Lady Gaga ar Stevenas Spielbergas. Šį Lietuvos sportininkų įtakingumo supratimą galima būti aiškinti jų kuriama autentiškumo iliuzija, susijusia su pačia sporto kaip heroizmo, varžybų, žmogiškų galimybių išbandymo arenos specifika“, - sako sociologas.

„Be to, lyginant sportininkus su „dirbtinai“ žiniasklaidos konstruojamomis popkultūros žvaigždėmis, jie dažniau siejami su visos šalies matomumo, tarptautinio prestižo, pasididžiavimą keliančios tautinės tapatybės klausimais. Tai irgi labai svarbus įtakingumo dėmuo. Lietuvos popkultūros atstovai tarptautiniu matomumu pasigirti negali“, – pridūrė A. Tereškinas.

Pasak A. Tereškino, tiek sporto, tiek popkultūros atstovų įtaką visuomenei sunku įvertinti. Nors tiesioginės įtakos politiniams sprendimams jie neturi (nebent užsiimtų intensyviu lobizmu), sporto ir popkultūros figūros dažnai išryškina socialines problemas, kurios vienu ar kitu metu svarbios Lietuvos žmonėms.

Sociologo manymu, šiuo metu mums vis dar rūpi moralumo, pagarbos žmogui, respektabilumo, materialinės gerovės, gero gyvenimo klausimai, kuriuos mes projektuojame į įtakingiausius sporto ir popkultūros atstovus.

„Kai kurių įtakingiausiųjų gyvenimai – savotiškos pasakėčios, mokančios mus, kaip gyventi, būti vyru ar moterimi, kaip elgtis patyrus nusivylimą ir kaip prisikelti naujam gyvenimui. R. Meilutytės, užimančios antrą vietą įtakingiausiųjų sąraše, nesėkmė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse sukėlė daugiau diskusijų visuomenėje nei kokio nors politiko nusižengimai ar verslininko meilės dramos. Šiuo požiūriu popkultūros žvaigždės ir sportininkai yra gerokai įtakingesni nei politikai ar turtingi verslininkai“, – aiškino VDU profesorius.