Minėjimą organizuoja nevyriausybinės organizacijos – Piliečių Santalka ir M.K.Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas. Minėjimo rengėjų teigimu, V.Pociūno žūties aplinkybės bei jo pomirtinio šmeižto priežastys iki šiol lieka neištirtos, todėl kasmet S.Daukanto aikštėje susirenkantieji primena, kad tai padaryti yra valstybės garbės reikalas.

Per renginį dainuos aktorius ir bardas Gediminas Storpirštis.

V.Pociūnas žuvo 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste, Baltarusijoje.

Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas kelis kartus buvo atnaujinamas. Pastarąjį kartą tarp kitų versijų tirta ir nužudymo versija. Tačiau 2013 metais Generalinė prokuratūra vėl paskelbė neradusi nusikaltimo požymių. Anot prokurorų, V.Pociūnas mirė nuo traumų, gautų iškritus pro devinto aukšto langą.

V.Pociūnas (1957-2006) – Lietuvos savanoris, parlamento gynėjas, nuo 1992 metų jis dirbo Valstybės saugumo departamente, 2004-2005 metais vadovavo ekonominei valdybai, 2005 metais išsiųstas dirbti diplomatinio darbo į Baltarusija – buvo Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Gardine ministru patarėju.

Jis yra apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi ir Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Trečiadienį, rugpjūčio 24-ąją, Vilniaus miesto savivaldybės taryba svarstys, ar suteikti Pilaitėje esančiai gatvei Vytauto Pociūno vardą.

Siūlymo autorius, tarybos narys Darius Kuolys anksčiau sakė, kad iniciatyvą palaiko V.Pociūną pažinoję visuomenininkai. Anot jo, tokio įamžinimo VSD karininkas, Sąjūdžio dalyvis ir vienas parlamento gynėjų nusipelno dėl savo indėlio valstybės saugumui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)