DELFI jau rašė, kad Raseinių rajono savivaldybės tarybos nario, „darbiečio“, verslininko, įmonės AB „Grąžtai“ valdybos pirmininko V. Jaciko namai draustinyje yra labai prabangūs, iškastame tvenkinyje – žuvies galvos skulptūra, ant jo kranto stovi pirtis. Sklypas aptvertas tvora, kurios paradinė pusė atrodo įspūdingai, o kas metrą ant tvoros puikuojasi šeimininko inicialai „VJ“. Bėda tik ta, kad ištaiginga tvora, kaip nustatyta, užtveria miško žemės.

Paskirta bauda ir įpareigojimas nugriauti tvorą

Po DELFI tyrimo apie galimus įstatymo pažeidimus politiko kieme patikrinimą atlikusi Valstybinė miškų tarnyba nustatė pažeidimų bei skyrė baudą.

„Buvo atliktas patikrinimas vietoje ir nustatyta, kad sklype yra pastatyta apie 1,6 m aukščio tvora (statinys) iš medinių stulpelių ir metalinio vielos tinklo. Tvoroje yra įrengti trys varteliai. Žemės sklypo savininko tvora apriboja fizinių asmenų teisę laisvai lankytis miškuose“, - rašoma Valstybinės miškų tarnybos direktoriaus Pauliaus Zolubo pasirašytame rašte.

Į sklypą patenkanti miško žemė

Taip pat rašte informuojama, kad už šį pažeidimą žemės sklypo savininkui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta 108 eurų bauda. Žemės sklypo savininkas įpareigotas iki 2016 metų rugsėjo 25 d. pašalinti tvorą iš miško žemės.

Tvenkinys taip pat pažeidė įstatymus, bet valdininkai jį palaimino

Taip pat „darbiečio“ sklype draustinyje yra iškastas tvenkinys. Tačiau Saugomų teritorijų įstatyme teigiama, kad draustiniuose draudžiama įrengti naujus su draustinio paskirtimi nesusijusius, didesnius kaip 0,1 hektaro (10 arų) vandens telkinius.

Politiko sklype esantis tvenkinys yra beveik 16 arų dydžio. Paaiškėjo, kad tvenkinys iškastas gavus visus leidimus, bet pažeidžiant įstatymus.

„Panašu, kad pažeistas ne tik Saugomų teritorijų įstatymas, bet ir Specialiosios miško ir žemės naudojimo sąlygos. Savivaldybės ekologas irgi suderino. Bet tai buvo 2002 m., tuo metu parko direktoriumi dirbo Vytautas Bartusevičius“, - anksčiau laiške DELFI rašė Dubysos regioninio parko direktorius Vygantas Kilčauskas.

Ant tvenkinio projekto, kurį kasti draudžia įstatymai - daugybė valstybinių institucijų antspaudų

Jis taip pat persiuntė tvenkinio suderinimo projektą, kuriame – 7 antspaudai ir įvairių institucijų valdininkų parašai. Jie leido politikui kasti tvenkinį draustinyje, nors įstatymai to ir neleido. Projektui pritarė Raseinių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyrius, Kauno apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamentas, tuometinis Pagojukų seniūnijos seniūnas, Raseinių rajono savivaldybės ekologas, Raseinių rajono Žemėtvarkos skyrius, aplinkosaugininkai ir taip pat tuometinis Dubysos regioninio parko direktorius V. Bartusevičius.

Tyrimą dėl iškasto per didelio tvenkinio teritorijoje atliko ir Valstybinė saugomų teritorijų tarnybą (VSTT). Nustatyta, kad kūdra dėl savo dydžio neatitinka Saugomų teritorijų įstatymo reikalavimų (dydis yra apie 0,16 ha, vietoje galimo iki 0,1 ha), tačiau iškasta 2002 m. gavus valstybės institucijų suderinimus. Šiuo metu jau yra seniai praėję visi terminai, leidžiantys ginčyti šio vandens telkinio iškasimą.

Ketina kreiptis į teismą

V. Jacikas portalui DELFI teigė, kad, jo nuomone, tvoros miškuose nėra draudžiamos. Jis teigė, kad ketina kreiptis į teismą.

„Pirmiausiai jūs radot, po to buvo atvažiavęs inspektorius, pasižiūrėjo, miškas neužtvertas, o atitvaras nuo namo, kad zuikiai, stirnos po kiemą nešmirinėtų. Atitvare yra įrengti keturi praėjimai, laisvai piliečiai gali praeiti“, - kalbėjo V. Jacikas.

- Ar ketinate kažką daryti su ta tvora? Gavote nurodymą ją pašalinti.

- Ką ketinu daryti? Ji yra pastatyta prieš 13 metų. Kai atvažiavo inspektorius, jis pasižiūrėjo, nusijuokė, bet sakė, kad jam duotas nurodymas surašyti protokolą. Tada važiavau pas viršininką, jis irgi sako, kad viską supranta, bet taip reikia. Išrašė baudą, klausė, ar skųsiu, o aš atsakiau, kad kreipsiuos į teismą įstatymo numatyta tvarka. Dar paklausiau, ar kur nors įstatyme yra parašyta, kad miške negali būti tvoros. Atsakė, kad ne – to parašyta nėra.

- Kaip tai nėra, tikrai yra parašyta – Miškų įstatyme. Negalima apriboti fizinių asmenų lankymosi miškuose.

- Stop, brangioji. Čia ir sustokime. Nėra parašyta, kad draudžiama tverti tvorą, yra parašyta, kad žmogus turi teisę laisvai lankytis miške, negalima riboti praėjimo. Aš kažką riboju? Vartelius padariau. Sakė, kad neriboju. Bet nepatogumas yra. Be to, parašyta, kad išskyrus 100 m nuo sodybos, visa ta tvora nėra nutolusi toliau.

- Tai kodėl jus tada nubaudė?

- Todėl, kad jūs prašėt.

- Aš tikrai neturiu tokių galių ir įtakos. Bet gal jau kreipėtės į teismą?

- Turiu 20 dienų, advokatai ruošia dokumentus. Be to, mano sklypo statybų projekte yra numatyta tvora. Nutarėt užsiiminėti mano persekiojimu, kuo aš nusipelniau tokios garbės?

- Jūs esate viešas asmuo, politikas, ilgametis tarybos narys. Ir užsitvėrėte mišką, tai gal nelabai gražu?

- Jūs pirmiausiai puolėte ant tvenkinio. Aš už septynis valdininkus negaliu atsakyti.

- Taip, bet tie septyni valdininkai, kurie jums suteikė privilegiją turėti didesnį tvenkinį negu leidžia teisės aktai, jūsų nuomone, turėtų atsakyti ir būti nubausti?

- Jeigu visus gyvus rasit, bauskit. Tikrai juos bjaurybes reikia nubausti, tvenkinį užkasti, atvaryti Staliną, viską nugriauti, mane, geriausiu atveju, sušaudyti ir tada mes turime 1917 metus. Mes jau kartą visus dvarus sunaikinome, jūs vėl norite eiti tuo pačiu keliu.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.