BALSAVIMO UŽ ĮTAKINGIAUSIUS POLITIKUS REZULTATUS PAMATYKITE ČIA: http://www.delfi.lt/apps/itakingiausieji2016/politikai

Septynių dalių ciklas atskleis, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai/ekonomistai, tarnautojai/teisininkai, žiniasklaidos atstovai, visuomenininkai bei sporto ir popkultūros atstovai. Rugsėjo 5 dieną projektą vainikuos bendras Lietuvos įtakingiausiųjų sąrašas.

Šis projektas unikalus tuo, kad Lietuvos elito nuomonė lyginama su tautos balsu. Tai reiškia, kad buvo atliktos dvi apklausos: vienoje apklaustas šalies elitas, kita apklausa yra reprezentatyvi ir atspindi Lietuvos gyventojų nuomonę.

Pirmoje projekto dalyje pristatome tyrimą, kuris atskleidžia, kas Lietuvoje yra įtakingiausi politikai.

Sąraše atsirado naujų pavardžių

Pagal žurnalo „Reitingai“ atliktą elito apklausą, įtakingiausia politikė Lietuvoje – prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentė paprastai lyderiauja visose nuomonės apklausose ir reitinguose.

Antroje vietoje – premjeras Algirdas Butkevičius, trečias – buvęs Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis. Taip įtakingiausiųjų trejetukas atrodė ir praėjusiais metais.

Ketvirtoje pozicijoje atsidūrė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, penktoje – opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Į dešimtuką taip pat pateko užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) Seimo rinkimuose vedantis Saulius Skvernelis, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis liko už pirmojo dešimtuko ribos – vienuoliktas.

Palyginti su praėjusiais metais atliktu analogišku tyrimu, dešimtuke nebėra į korupcijos skandalą įsipainiojusio ir Seimo nario mandato atsisakiusio buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio, taip pat Darbo partijos įkūrėjo, europarlamentaro Viktoro Uspaskicho.

Tuo metu S. Skvernelio ir R. Karbauskio praėjusiais metais pirmajame dešimtuke nebuvo.

„Žmonių pasitikėjimas man yra didžiausias įpareigojimas ir atsakomybė. Įtaka – tai galimybė sąžiningai dirbti savo šaliai, užtikrinti stabilumą valstybėje, nuoširdžiai padėti žmonėms, juos palaikyti ir įkvėpti. Visi žmonės yra svarbūs tarp savo artimųjų, bendruomenės, kolegų ar bendraminčių. Palinkėčiau, kad kiekvieno mūsų įtaka taptų vertybe, būtų prasminga ir stiprintų Lietuvą“, – sako Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė.

„Man asmeniškai reitingai yra įdomūs, visuomet rūpi žmonių nuomonė ir, žinoma, smagu, kai esi teigiamai įvertinamas, bet tuo pačiu stengiuosi per daug nesureikšminti, nes puikiai žinau, kad vieną dieną gali būti labai populiarus – o kitą tavo reitingai gali nukristi, ir tai gali būti taikoma kiekvienam. Nesiekiu populiarumo populizmu, manau, kad įtakos bei galios įvertinimas tikriausiai yra paveiktas konkrečių nuveiktų darbų, ne tik mano asmeniškai, bet ir visos Vyriausybės“, – teigia premjeras A. Butkevičius.

A. Butkevičius kelia klausimą, ar visuomet išrenkami įtakingiausi, ar šis epitetas nueina į antrą planą ir žmonės labiau renka tuos, kurių pavardės populiarios. Kitaip tariant, svarsto premjeras, galbūt kartais išrenkami „žinomiausieji“.

Tuo metu pirmasis faktinis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas V. Landsbergis buvo lakoniškas. „Aš neatsakau už tokius rinkimus ir atrinkimus, kaip jūs sakote, elito apklausas. Tegul elitas ir aiškinasi, kodėl jiems taip atrodo“, – sakė V. Landsbergis.

Dalis politikų demonstravo antipatiją prezidentei

Lietuvos elito apklausą koordinavęs žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas pabrėžė, kad apklausoje dalyvavo itin daug aukštas pareigas užimančių asmenų: tai yra apie 60 proc. Seimo narių, taip pat 11 ministrų iš 14. „Be to, respondentų interesai ir geografija labai platūs – pradedant savivaldybių merais ir baigiant europarlamentarais“, - teigia G. Sarafinas.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad šiemet vykstantys Seimo rinkimai galėjo pakoreguoti pačių politikų balsavimą. Pasak G. Sarafino, buvo galima pastebėti, kad politikai labai stengėsi balsus atiduoti už savo partiečius, todėl politikų atsakymai apie įtakingiausius politikus kiek skyrėsi nuo kitų grupių.

„Be to, dalis politikų pabrėžtinai demonstravo savo antipatiją prezidentei D. Grybauskaitei. Nors prezidentas tiek teoriškai, tiek praktiškai tikrai atsiduria tarp įtakingiausių asmenų valstybėje, tačiau net ketvirtadalis politikų taip nemano (o visoje apklausoje prezidentei savo balsų neskyrė 134 asmenys iš 721 apklaustųjų). Panašu, kad už to stovi didelis nuoskaudų, gal net neapykantos kalnas“, - sako žurnalo vyriausiasis redaktorius.

G. Sarafinas taip pat sako, kad iš apklausos rezultatų galima pastebėti didelę inerciją bei tai, kad naujieji lyderiai į įtakingiausiųjų viršūnę kopia labai iš lėto. „Tai patvirtina faktas, kad pirmajame įtakingiausių politikų dešimtuke vis dar įsitaisę V. Landsbergis, A. Kubilius ar G. Kirkilas. O štai jaunesnės kartos politikai G. Landsbergis, ar R. Šimašius į viršų ropoja gana lėtai ir neužtikrintai“, - teigia pašnekovas.

„Reitingų“ vyriausiasis redaktorius pabrėžia, kad Lietuvoje kilę skandalai daugeliui partijų ar politikų dramatiškos įtakos neturėjo, išskyrus Liberalų sąjūdį ir buvusį šios partijos pirmininką Eligijų Masiulį, kuris įtariamas kyšio paėmimu iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

„To tikrai nepasakysi apie liberalus ir ypač E. Masiulį, iš jų įtakos liko tik rageliai ir nageliai“, - sako G. Sarafinas.

Jis, be kita ko, pabrėžia, kad kai kurie respondentai net ir už R. Šimašių savo balsus atiduodavo ne todėl, kad jo įtaka tikrai didelė, o todėl, kad netektų balsuoti už kairiuosius.

„Apklaustųjų vertinimu, stipriai per metus sumenko V. Uspaskicho įtaka, galingai žemyn nučiuožė ir A. Guoga. Bet kai kam šie metai buvo tikrai sėkmingi, įtakingumo laipteliais stipriai į viršų palypėjo užsienio reikalų ministras L. Linkevičius ir buvęs vidaus reikalų ministras S. Skvernelis“, - reziumuoja G. Sarafinas.

Visuomenė neužmiršo prezidento V. Adamkaus

Pagal „Spinter tyrimų“ atliktą visuomenės nuomonės apklausą, pirmoje ir antroje vietoje taip pat atsidūrė prezidentė D. Grybauskaitė bei premjeras A. Butkevičius. Trečias – prezidentas V. Adamkus. Toks trejetukas pagal visuomenės apklausą buvo ir praėjusiais metais.

Gyventojų nuomone, toliau sąraše pagal įtakingumą rikiuojasi europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, konservatorių patriarchas V. Landsbergis, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis, Liberalų sąjūdžio vadovas, Vilniaus meras R. Šimašius bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vicepirmininkė Irena Degutienė.

„Visų pirma, esu nuoširdžiai dėkingas Lietuvos žmonėms, kad jie mane prisimena ir taip vertina“, – DELFI sakė V. Adamkus.

Prezidentas prisipažino, kad artėjančiuose Seimo rinkimuose kai kurių partijų kandidatų yra prašomas juos paremti, populiarinti. „Aš iš principo nusistačiau, kad šiuose rinkimuose nė už vieną neisiu, nepasisakysiu, išlaikysiu neutralią poziciją. Nors, kaip jūs sakote, esu žmonių išgirstamas ir panašiai, rinkimuose liksiu neutralus“, – kalbėjo V. Adamkus.

Kaip įtakingiausius renka visuomenė?

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas atkreipia dėmesį, kad dauguma įtakingiausiųjų viršūnėse atsidūrusių politikų užima svarbias pozicijas valstybėje. Tačiau ne visi – dalis politikų laikomi įtakingais ir be postų.

„Dėl pirmųjų dviejų vietų diskusijų nekyla – aukščiausius valstybės valdžios postus užimantys asmenys demokratinėje valstybėje natūraliai suvokiami kaip įtakingi ir darantys įtaką. Tačiau šiame sąraše daug vietos ir emociniam vertinimui – būtent taip vertinčiau labai aukštas visuomenėje gerbiamo prezidento V. Adamkaus bei mylimos politikės V. Blinkeviūtės pozicijas“, – visuomenės apklausą komentuoja „Spinter tyrimų“ vadovas Ignas Zokas.

Pasak I. Zoko, sunkiau vienareikšmiškai interpretuoti aukštą V. Landsbergio poziciją. Viena vertus, tai gali būti pagarba laisvės kovos lyderiui. Kita vertus, viešojoje erdvėje populiari idėja, kad V. Landsbergis ir neužimdamas oficialių pareigų iš tiesų išlieka labai įtakingas. „Tad aukšta pozicija reitinge iš tiesų būtų „į dešimtuką“, – sakė sociologas.