„Vakar, sužinojus apie tarnybos metu nužudytą pareigūną, apėmė daug skirtingų jausmų. Tiek liūdesys, tiek pyktis, tiek apmaudas“, – savo feisbuke rašė jis.

DELFI primena, kad Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiasis patrulis 36-erių L. Šimkus penktadienio pavakarę vyko į buitinį incidentą Telšių rajone, Tryškių miestelyje. Pranešta, kad sūnus grasina motinai, žada padegti namus. Įtariamasis smurtautojas atvykusį pareigūną puolė peiliu, dūrė jam į kaklą. Sužeidimai buvo mirtini. Kartu su nužudytu policininku buvusi pareigūnė nesužalota.

„Liudas žuvo vykdydamas savo pareigą. Jis žuvo ne tik siekdamas apsaugoti tuos, kuriems tarnauja, bet ir to paties agresyvaus degradavusio jaunuolio, šiandien – jau žudiko, gyvybę. Nepraėjo nė metai nuo pareigūnės Ligitos tragiškos žūties tarnybos metu Radviliškyje. Šiandien turime atsisveikinti su dar vienu doru ir sąžiningu Lietuvos pareigūnu Liudu.

Pareigūnai yra apmokyti: tiek policijos mokykloje, tiek ir tarnybos metu, per mokymus. Jie privalo nuolat mokymu metu palaikyti taktinius įgūdžius ir fizinę formą, jie laiko fizinio, savigynos, taktikos ir šaudymo įskaitas. Tai viena iš profesionalumo vertinimo sričių. Tose įstaigose, kur šis darbas atliekamas atmestinai – galima laukti tragiškų rezultatų...

Dar ne visi policininkai supranta, kad kiekvienos dienos išėjimas į tarnybą yra didžiulė rizika ir iššūkis. Į kiekvieną įvykį privaloma vykti tik maksimaliai pasirengus, vertinti jį kaip potencialią grėsmę. Ne visuomet tai prisimenama. Atsipalaidavimo kaina – rizika sveikatai ir gyvybei.

Vakaruose kolegos tai suprato seniai, kiti – tik pastaraisiais metais, pas mus ir kaimynus supratimas – dar kitas. Deja, pasaulis pasikeitė kardinaliai, pasikeitė ir Lietuva: agresyvumas, pasipriešinimas tapo įprastu reiškiniu miestuose, jis ateina ir į „ramią“ provinciją. Jei to nesupras patys pareigūnai ir jų vadovai, bijau, kad tragiškų įvykių gali būti ir daugiau. Šiandienos situacija yra kita. Vadinasi, pasirengimas ir veikimas irgi turi būti kitokie.

Valstybė savo ruožtu privalo tinkamai parengti pareigūną ir suteikti visas galimybes jam apsisaugoti pačiam. Kiekvienas žuvęs pareigūnas yra tiesiog per daug. Negalime sau to leisti. Turime stiprinti pareigūnų rengimą, gerinti jų darbo sąlygas bei suteikti visokeriopą apsaugą jiems bei jų šeimoms.
Sistema turi būti tobulinama, o visos suinteresuotos grupės įtraukiamos į šį procesą. Tik taip galėsime užkirsti kelią tokioms ir panašioms tragedijoms, kuomet netenkame visų mūsų saugumo sergėtojų.

Pikta dėl to, kad iškart po tragedijos viešojoje erdvėje pasigirdo kalbos, esą pareigūno žūtis yra tiesioginė policijos reformos pasekmė. Neva policininkas į įvykio vietą atvyko vienas ar neturėdamas tinkamos ginkluotės. Tai – netiesa. Tokios kalbos – bjauriausias oportunizmo pavyzdys, kuomet naudojantis skaudžia situacija siekiama kažkokių savų tikslų.

Nesuprantami ir pasišlykštėtini pasipylę bandymai sumenkinti pareigūno porininkę – jauną pareigūnę, visai neseniai prisiekusią tarnauti Lietuvai. Tokios seksistinės „pastabos“ tik parodo kalbančiųjų trumpą atmintį ir siaurą pasaulėvoką – juk visai neseniai dar didžiavomės kitos jaunos pareigūnės drąsa stojus akis į akį su ginkluotu sulaikytuoju.

Atskirą žodį šiandien dar norėčiau tarti visiems Lietuvos pareigūnams. Tiek policininkams, tiek pasieniečiams, tiek ugniagesiams, Viešojo saugumo tarnybos atstovams ir kitiems. Dirbate sunkų, atsakingą ir tikrai pavojingą darbą. Kasdien esate tarsi mūšio lauke, priešakinėse barikadose. Už jūsų – mes visi, Lietuvos žmonės. Ir žinote ką? Ne mažiau nei mūsų pačių, mūsų šeimos narių, draugų apsauga mums taip pat rūpi kiekvieno iš jūsų sveikata bei gyvybė.

Mes ne tik norime būti apsaugoti patys. Ne ką mažiau norime, kad saugūs būtumėte ir jūs. Jūsų saugumas mums toks pat svarbus, kaip ir mūsų pačių. Nes jūs esate tos pačios šeimos, bendruomenės, tautos nariai.

Todėl kreipiuosi į kiekvieną iš jūsų ir prašau: ne tik saugokite ir ginkite mus, bet ir būkite saugūs patys. Prireikus nedvejokite. Prireikus imkitės visų, net ir pačių griežčiausių priemonių bei įrankių, kuriuos jums leidžia naudoti teisės aktai.

Įstatymai ir visuomenė jums suteikė tokią teisę. Todėl prireikus nedvejokite. Patikėkite: tiek pareigūnų bendruomenė, tiek visuomenė niekada nepasmerks uniformuoto žmogaus, kuris buvo priverstas griebtis ginklo. Ne tik nepasmerks, bet ir palaikys bei gins“, – mintimis dalijosi S. Skvernelis.

Pranešė, kada vyks teismas

Savo ruožtu Telšių apskrities vyriausiausiojo policijos komisariato atstovai informavo, kad teismas dėl įtariamojo nužudymu suėmimo vyks rytoj, rugpjūčio 14 d., 11.00 val. Telšių rajone.

Velionis a. a. Liudas Šimkus pašarvotas gedulo namuose Telšiuose. Jo lankymas numatytas nuo rugpjūčio 14 d., 10.00 val.

Šv. Mišios už Mirusįjį vyks rugpjūčio 15 d. 13.00 val., Šv. Antano Paduviečio katedroje.