Dėl šio įvykio iškviesta Baltarusijos diplomatė, jos pareikalauta pateikti pasiaiškinimą ir imtis priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų, teigiama ministerijos pranešime.

Tuo metu Baltarusijos gynybos ministerija pareiškė negalinti patvirtinti Lietuvos URM informacijos.

„Informacija nepasitvirtina“, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Baltarusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Vladimiras Makarovas.

Baltarusijos URM atstovas: pasieniečių bepilotis nepažeidė Lietuvos oro erdvės

Baltarusių pasieniečių bepilotis orlaivis nepažeidė Lietuvos oro erdvės, sako Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Dmitrijus Mirončikas.

Pasak jo, orlaivis filmavo vaizdą Baltarusijoje.

„Anot Baltarusijos valstybės sienos komiteto, bepilotis „Phantom 3“ filmavo rajoną video pristatymui apie atnaujintą Privalkos sienos kirtimo punktą Lietuvos nurodytu metu. Baltarusijos bepilotis orlaivis nepažeidė Lietuvos oro erdvės“, – sakė D. Mirončikas, jį citavo Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Pareigūnas teigė, kad tai vienareikšmiai patvirtina bepiločio įrašytas vaizdas, taip pat automatiškai orlaivio fiksuojamos GPS koordinatės. Jis tvirtino, kad šia medžiaga ketinama pasidalyti su Lietuva.

D. Mirončikas taip pat pabrėžė, kad Lietuva greičiau galėjo išgirsti paaiškinimus apie galbūt pažeistą oro erdvę iš pačių baltarusių pasieniečių, o ne perduodami notą Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai.

„Klausimo kėlimas užsienio reikalų ministerijų lygmeniu tik atideda informacijos gavimą ir suteikia progų nepagrįstoms spekuliacijoms apie jautrius sienų ir oro erdvės apsaugos klausimus“, – pareiškė Baltarusijos URM atstovas.

Įteikė notą

Incidentas užfiksuotas ketvirtadienį apie pusę vienuoliktos ryto.

„Oro erdvę stebinčios tarnybos užfiksavo, kad 2016 metų rugpjūčio 11 dieną 10 valandų 37 minutės (Lietuvos Respublikos laiku) iš Baltarusijos Respublikos įskridęs nenustatyto tipo orlaivis du kartus pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės sieną oro erdvėje ties Lazdijų rajono savivaldybe. Lietuvos Respublikos oro erdvės pažeidimas tęsėsi iki 10 valandos 47 minutės“, – rašoma ministerijos pranešime.

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovas kapitonas Tomas Pakalniškis BNS sakė, kad iš Baltarusijos atskridusį orlaivį užfiksavo kariuomenės radarai, tačiau dėl debesuotumo jo plika akimi nematė pasienio pareigūnai.

„Galimą pažeidimą fiksavo tik radarai. Pasienio apsaugos pareigūnai buvo nuvykę į tą vietą, bet dėl debesuotumo nematė jokio orlaivio fiziškai“, – teigė T. Pakalniškis.

„Tai gali būti ir civilinis, ir karinis, ir pilotuojamas, ir nepilotuojamas lėktuvas“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija notą dėl oro erdvės pažeidimo įteikė Baltarusijos ambasados laikinai reikalų patikėtinei Liudmilai Tatarinovič.

Krašto apsaugos ministerijos atstovė spaudai Asta Galdikaitė BNS sakė, kad Šiauliuose budintys NATO oro policijos naikintuvai nebuvo pakelti palydėti orlaivio.

Pasak jos, šiuo metu vyksta įvykio tyrimas, todėl platesnė informacija neteikiama.

Baltarusijos ambasados Vilniuje atstovė spaudai Marija Agafonova BNS sakė, kad gauta nota perduota Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai.